Темпранільйо

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Темпранільйо
Зображення
Країна походження  Іспанія
Колір чорний
CMNS: Темпранільйо у Вікісховищі

Темпранільйо або Темпранійо (ісп. Tempranillo) — технічний сорт червоного винограду іспанського походження. Tempranillo — це зменшувальне від ісп. temprano, що означає «ранній»: сорт є ранньостиглим.

Історія[ред. | ред. код]

Згідно знайдених документів Темпранільо вирощується на території Іспанії щонайменше з XIII століття. У пору революцій виноградники були занедбані. Потім постраждали від різних шкідників і хвороб, особливої шкоди завдала філоксера. Відродження сорту почалося у другій половині XIX століття при сприянні маркіза де Мурьєта та маркіза де Ріскаль-де Алегре. Після політичних колотнеч повернувшись в Ріоху в 1860 році з Бордо, вони мали бажання здійснити грандіозний проект по створенню справжнього іспанського вина. Вони оновлювали виноградники та впроваджували французькі методи вирощування та переробки винограду. Вони першими зрозуміли, що бордоська система в поєднанні з місцевим матеріалом дає блискучі результати та допомогли Темпранільо звернути на себе увагу та завоювати успіх за межами країни[1].

Розповсюдження[ред. | ред. код]

Темпранільо широко культивується у Іспанії, особливо у регіонах Ріоха та Рібера дель Дуеро. У Португалії цей сорт широко використовується у виноробстві Долини Дору. Крім того лози Темпранільо успішно культивуються і в Новому Світі, зокрема, в Каліфорнії, Австралії та Аргентині.

Характеристики сорту[ред. | ред. код]

Кущ Темпранільйо

Грона компактні, циліндричні або циліндроконічні. Листя великі. Ягоди Темпранільо мають невелику кислотність, товсту шкірку, багату на антоціани та безбарвну м'якоть. Найкращу якість сорт демонструє на вапнякових ґрунтах у помірному кліматі зі значним перепадом денних та нічних температур, коли спекотні сонячні дні дозволяють його товстошкірим ягодам повністю визріти, а холодні ночі дають можливість зберегти природний кислотний баланс[2]. Сорт чутливий до шкідників та хвороб. Врожайність досить висока, для отримання якісного вина її штучно обмежують.

Характеристики вина[ред. | ред. код]

Вино з Темпранільйо

Смаковий букет Темпранільо базується на основі сливи і томату. Додатковими нотами виступає шкіра, вишня, тютюн, ваніль та гвоздика. У цього вина дуже приємний довгий післясмак з м'якими танінами. Якщо порівнювати іспанський Темпранільо з його аналогами з Нового Світу, то можна відзначити, що вино з Нового Світу відрізняється більш явним вишневим тоном з домішкою томатного соусу. Вина (міцністю 10,5-13 % об.) мають стійкий гарний колір та значну кількість танінів. В кольорі Темпранільо часто присутній помаранчевий відтінок, який досягається за рахунок витримки в бочках з традиційного дуба. На смак це вино можна порівнювати з класичними зразками Каберне Совіньон, Сіра та Санджовезе. Структура вина, незважаючи на інтенсивний смак, дивує легкістю та жвавістю. Вино з Темпранільо поєднується практично з усіма видами страв.

Примітки[ред. | ред. код]