Універсальна обгортуюча алгебра

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Універсальна обгортуюча алгебраасоціативна алгебра, яка може бути побудована для будь-якої алгебри Лі, переймає багато важливих властивостей вихідної алгебри, що дозволяє застосувати більш широкі засоби для вивчення вихідної алгебри.

Асоціативна алгебра над полем має природну структуру алгебри Лі над з дужкою Лі: , тобто, з асоціативного добутку можна одержати дужку Лі за допомогою простого взяття комутатора. Ця алгебру Лі позначається . Побудова універсальної обгортуючої алгебри намагається обернути цей процес: для даної алгебри Лі над знаходять «найбільш загальну» асоціативну -алгебру таку, що алгебра Лі містить .

Мотивація[ред. | ред. код]

Важливим розділом у вивченні алгебри Лі є представлення алгебри Лі. Представлення зіставляє кожному елементу x алгебри Лі лінійний оператор . Для даних лінійних операторів можна розглядати не тільки дужки Лі але також і добутки . Суть введення універсальної обгортуючої алгебри у вивченні таких добутків для різних представленнях алгебри Лі. Відразу бачиться одна перешкода в наївній спробі зробити це: властивості добутків докорінно залежать від обраного представлення, а не тільки від самої алгебри Лі. Наприклад, для одного представлення можна отримати , тоді як для іншого цей добуток може бути ненульовим. Проте певні властивості є універсальними для всіх представлень, тобто справедливими для всіх представлень одночасно. Універсальна обгортуюча алгебра — спосіб охопити всі такі властивості і тільки їх.

Пряма побудова[ред. | ред. код]

Побудова універсальної обгортуючої алгебри починається із тензорної алгебри на векторному просторі алгебри

Універсальна обгортуюча алгебра одержується як фактор-простір за співвідношеннями:

для всіх і в , де дужки в правій частині виразу позначають комутатор в .

Формально:

де — двосторонній ідеал , породжений елементами виду

Природне відображення зводиться до відображення .

Універсальна властивість[ред. | ред. код]

Нехай — довільна алгебра Лі над полем . Алгебри задовольняє універсальній властивості: для будь-якої асоціативної алгебри з одиницею і гомоморфізму алгебр Лі

існує єдиний гомоморфізм асоціативних алгебр з одиницею

такий, що

Цю універсальну властивість також можна розуміти так: функтор, що відображає в її універсальну обгортуючу алгебру є спряженим зліва до функтора, що відображає асоціативну алгебру у відповідну алгебру Лі .

З універсальної властивості можна довести, що якщо алгебра Лі має універсальну обгортуючу алгебру, то ця обгортуюча алгебра єдиним чином визначається алгеброю (з точністю до ізоморфізму).

Приклади[ред. | ред. код]

  • Якщо є абелевою (тобто, комутатор завжди рівний 0), то є коммутативною; якщо обраний базис векторного простору , то може розглядатися як алгебра многочленів над , з однією змінною для кожного базисного елемента.
  • Якщо — алгебра Лі групи Лі , може розглядатися як алгебра лівоінваріантних диференціальних операторів (всіх порядків) на , що містить як диференціальних операторів першого порядку (які знаходяться під взаємній відповідності з лівоінваріантними векторними полями на ).
  • Центр алгебри позначається через і складається з диференціальних операторів, які є інваріантними як щодо лівої дії групи, так і щодо правої; в разі некомутативності центр часто вже не породжується операторами першого порядку (наприклад, оператор Казиміра ніпівпростої алгебри Лі).
  • Алгебра Вейля диференціальних операторів від змінних з поліноміальними коефіцієнтами може бути отримана, починаючи з алгебри Лі групи Гейзенберга. Для цього необхідно профакторизувати її так, щоб центральні елементи даної алгебри Лі діяли як скаляри.

Властивості[ред. | ред. код]

  • Фундаментальна теорема Пуанкаре — Біркгофа — Вітта дає точний опис ; найбільш важливий наслідок з неї - це те, що може розглядатися як лінійний підпростір . Більш точно: канонічне відображення завжди є ін'єктивним. Окрім того, породжується як асоціативна алгебра з одиницею.
  • діє на собі за допомогою приєднаного представлення алгебри Лі, і ця дія може бути розширено на представлення в ендоморфізми : діє як алгебра похідних на , і ця дія зберігає накладені співвідношення, тому вона фактично діє на .
  • При такому представленні, елементи , що є інваріантними при дії (тобто дія на них будь-якого елемента є тривіальною), називаються інваріантними елементами. Вони породжуються інваріантами Казимира.
  • Конструкція універсальної обгортуючої алгебри є частиною пари спряжених функторів. — функтор з категорії алгебр Лі над у категорію асоціативних -алгебр з одиницею. Цей функтор є спряженим зліва до функтора, що відображає алгебру в алгебру . Проте конструкція універсальної обгортуючої алгебри не є точно оберненою до формування : якщо почати з асоціативної алгебри , то не є рівною , а є значно більшою.
  • Побудова групової алгебри деякої групи багато в чому є аналогічною побудові універсальної обгортуючої алгебри для заданої алгебри Лі. Обидві побудови є універсальними і переносять теорію представлень в теорію модулів. Більш того, як групові алгебри, так і універсальні обгортуючі алгебри мають природну структуру комноження, які перетворюють їх в алгебру Хопфа.

Див. також[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

  • Dixmier, Jacques (1996) [1974], Enveloping algebras, Graduate Studies in Mathematics, т. 11, Providence, R.I.: American Mathematical Society, ISBN 978-0-8218-0560-2, MR 0498740
  • Kirillov, A. (2008). An Introduction to Lie Groups and Lie Algebras. Cambridge Studies in Advanced Mathematics. Т. 113. Cambridge University Press. ISBN 978-0521889698.
  • Musson, Ian M. (2012), Lie Superalgebras and Enveloping Algebras, Graduate Studies in Mathematics, т. 131, Providence, R.I.: American Mathematical Society, ISBN 0-8218-6867-5, Zbl 1255.17001