Астрагал донський

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Astragalus tanaiticus)
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Астрагал донський
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Рослини (Plantae)
Клада: Судинні рослини (Tracheophyta)
Клада: Покритонасінні (Angiosperms)
Клада: Евдикоти (Eudicots)
Клада: Розиди (Rosids)
Порядок: Бобовоцвіті (Fabales)
Родина: Бобові (Fabaceae)
Рід: Астрагал (Astragalus)
Вид:
Астрагал донський (A. tanaiticus)
Біноміальна назва
Astragalus tanaiticus

Астрагал донський (Astragalus tanaiticus K.Koch) — рослина роду астрагал (Astragalus), раритетний вид рослин сходу України та півдня Росії.

Загальна біоморфологічна характеристика[ред. | ред. код]

Життєва форма — гемікриптофіт. Багаторічна трав'яниста рослина 15-27 см заввишки, опушена білими волосками. Стебла вкорочені, пагони розеткові. Має каудекс і стрижневу кореневу систему. Листки складні, прикореневі, з 12-18 парами яйцеподібнодовгастих листочків. Квітконоси (разом з суцвіттям) 3-12 см завдовжки. Квітки в нещільних китицях, по 9-30 у суцвітті. Віночок 25-27 см завдовжки, жовтий. Плід — довгастояйцеподібний або довгастоєліпсоїдний, рудувато-волохатий, майже сидячий біб 10-14 мм завдовжки, з носиком 2-3 мм завдовжки. Цвіте у травні-липні. Плодоносить у червні-липні. Розмножується насінням.

Екологія[ред. | ред. код]

Зростає на сухих, бідних прирічкових пісках, крейдяних та вапнякових відшаруваннях в угруповання з розрідженим травостоєм і пониженою ценотичною конкуренцією. Псамофіт, ксерофіт.

Поширення[ред. | ред. код]

Ендемік Середньоруської та Приазовської височини. Астрагал донський зростає у 20-30 місцях, 8 з яких знаходяться в Україні.

У Росії цей вид зустрічається у Волгоградській, Ростовській і Пензенській областях.

В Україні він зростає в Луганській, Донецькій, Дніпропетровській та Харківській областях.

У Луганській області знайдений в трьох місцях на лівому березі річки Сіверський Донець: неподалік від місця її злиття з річкою Деркул в Станично-Луганському районі, в околицях міста Щастя та біля села Кряківка Слов'яносербського району.

В Донецькій області астрагал донський зростає у відділі Кам'яні Могили Украïнського державного степового природного заповідника.

У Дніпропетровській області його можна зустріти лише в одному місці неподалік від села Великомихайлівка, Покровського району.

Дуже рідкісна рослина в долині річки Оскіл в Харківській області.

При настільки фрагментарному ареалі нині, ймовірно, значною мірою втратив різкі відмінності від близького понтійсько-сарматського виду астрагалу пухнастоквіткового (Astragalus pubiflorus DC.), південно-східною піщано-степовою расою якого і є астрагал донський. Цим пояснюється і ряд невірних вказівок про знаходження Astragalus tanaiticus на крейдяних і кам'янистих схилах у лісостепу України або в південній частині Пензенської області.

Чисельність[ред. | ред. код]

Астрагал донський рідкісний вид, кожна з субпопуляцій містить лише по декілька рослин. В цілому, чисельність має тенденцію до зниження. Основні причини: природно-історична рідкісність, низька конкурентна здатність виду, розорювання степів, випас худоби, збирання населенням через декоративність та зміни рослинних угруповань на піщаних ґрунтах.

Охоронні заходи[ред. | ред. код]

Астрагал донський занесений до Червоного списку Міжнародного Союзу Охорони Природи (Категорія — Уразливі види (VU)), Європейського червоного списку, до Додатку I Конвенції про збереження європейської дикої природи і природних місць існування (Бернська конвенція).

Вид знаходиться під охороною в Росії і включений в Червону книгу Росії і в регіональні Червоні книги (Червона книга Волгоградської області, Червона книга Ростовської області).

Рослину внесено до «Червоної книги України» (Природоохоронний статус виду — «Рідкісний») і до Червоної книги Донецької області.

Охороняється у відділеннях «Кам'яні Могили» Украïнського державного степового природного заповідника та «Стрільцівський степ» Луганського природного заповідника.

Джерела[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]