Poprad (самохідний зенітно-ракетний комплекс)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Poprad
Тип самохідний зенітно ракетні системи
Історія виробництва
Виробник Польща PIT-Radwar
Виготовлення 2015-дотепер
Характеристики
Висота 2.65 м в транспортному положенні

Poprad (самохідний зенітно-ракетний комплекс) у Вікісховищі

Poprad (поль. Samobieżny Przeciwlotniczy Zestaw Rakietowy) — самохідна зенітно-ракетна система протиповітряної оборони малої дальності, виробництва PIT-Radwar SA.

Опис[ред. | ред. код]

Основні функції СПЗР Попрад реалізує інтегрована головка супроводу та наведення з високодинамічними та точними приводами. Набір електрооптичних датчиків (тепловізор, камера денного освітлення та лазерний далекомір) працює з системою автоматичного супроводу цілі. Цілевказівка здійснюється за даними, що передаються по цифровому каналу від автоматизованої системи управління ППО, або здійснюється автономно. У комплект входить комп'ютер управління вогнем, навігаційна система і система IFF. СПЗР Попрад оснащений інерціально-супутниковою навігаційною системою, завдяки якій оператор після зайняття вогневої позиції може негайно передати в командну систему положення установки та стан готовності. Комплект стандартно монтується на шасі АМЗ Зубр виробництва AMZ-Kutno. Конструкція комплексу «Poprad» мінімізує час переходу з транспортного положення, в якому боєголовка опущена і закрита кришками, в бойове положення.

Системний додаток[ред. | ред. код]

Самохідний зенітно-ракетний комплекс «Попрад» призначений для виявлення, розпізнавання та знищення повітряних цілей на близьких і малих висотах за допомогою ракет малої дальності. Комплект може використовуватися для захисту від авіаударів колон військ, місць стоянок, командних пунктів і угруповань, а також аеропортів, портів, промислових підприємств, вузлів зв'язку тощо[1][2][3].

Користувачі[ред. | ред. код]

Відповідно до підписаного в грудні 2015 року контракту на поставку зенітних комплексів Poprad, до 2021 року Військо Польщі має отримати загалом 79 таких комплектів, у тому числі 77 нововироблених і 2 адаптованих з партії реалізації). Їх поставки почалися в 2018 році[4][5].

Крім Польщі, пускові установки «Попрад» придбала армія Індонезії, як частина експортної системи VSHORAD Kobra, що складається з чотирьох пускових установок «Попрад», двох командних машин, мобільного радара MMSR і дванадцяти буксируваних зенітних гармат з пусковими установками Grom ZUR-23-2KG-I[6]. Усі компоненти змонтовані на подовженому шасі Land Rover Defender 6×6 (польська модифікація Huzar)[6]. Система була поставлена в 2007 році і отримала місцеве позначення як Aster (не плутати з ракетами Aster)[6]. У 2006 році Індонезія замовила другу таку систему, поставлену в 2010 році[6][7].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Zestaw przeciwlotniczy Poprad i jego miejsce w Tarczy Polski - Defence24. www.defence24.pl. Процитовано 16 листопада 2020.
  2. POPRAD Anti-Aircraft Missile System | PIT-RADWAR. en.pitradwar.com. Процитовано 16 листопада 2020.
  3. Palowski, Jakub (20 липня 2017). Polish Poprad Anti-Aircraft System Deployed in Lithuania. www.defence24.com. Процитовано 16 листопада 2020.
  4. Przeciwlotniczy Poprad na Litwie [Anti-aircraft Poprad in Lithuania]. www.defence24.pl. 17 липня 2017. Процитовано 16 листопада 2020.
  5. Szopa, Maciej (4 листопада 2020). Poprady w 19. Lubelskiej Brygadzie Zmechanizowanej - Defence24 [Poprady in 19. Lublin Mechanized Brigade]. www.defence24.pl. Процитовано 16 листопада 2020.
  6. а б в г Kiński, Andrzej (2008). Kobra wychodzi z cienia [Cobra comes out from a shadow]. Nowa Technika Wojskowa (пол.). № 1/2008. Warsaw: Magnum-X. с. 16—17.
  7. Kiński, Andrzej (2012). Gromy do Peru!. Nowa Technika Wojskowa (пол.). № 4/2012. Warsaw: Magnum-X. с. 15.