Ігнатій Богоносець

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ігнатій Богоносець
грец. Ιγνάτιος ο Θεοφόρος
Псевдо svatý Ignác Bohonosec[1] і svatý Theophoros[1]
Народився 35[2]
Сирія, Стародавній Рим
Помер 108
Рим, Римська імперія
Поховання собор Святого Петра
Країна Стародавній Рим
Діяльність богослов, пресвітер
Вчителі Іван Євангеліст
Знання мов давньогрецька[3]
Посада єпископ і патріарх Антіохійський
Мучеництво святого Ігнатія

Ігна́тій Богоно́сець або Ігнатій Антіохійський (грец. Ιγνάτιος ο Θεοφόρος, 35, Сирія — 107, Рим) — один з перших отців Церкви, єпископ Антіохії, учень апостола Івана Богослова, святий, мученик.

Святий Ігнатій Богоносець був учнем св. Івана Богослова. Згодом він став єпископом Антіохії і, як добрий пастир, впродовж 40 літ підтримував дух свого стада в час переслідування християн. За правління імператора Траяна його ув'язнили і повезли до Рима на суд. Під час довгої подорожі Ігнатій укріпляв місцевих християн у правдах святої віри. Тоді ж він написав сім листів до різних церковних громад. Саме Ігнатій Богоносець у листі до вірних міста Смірна в Малій Азії вперше використав вислів «Вселенська Церква».

Коли християни Рима намагалися визволити Ігнатія від смерті, він сказав їм: «... ніщо мені не в радість — ні зриме, ні незриме, тільки б зустріти Ісуса Христа. Нехай вогонь, і хрест, і зграя звірів; нехай розкидають мої кістки, відрубають члени, змолотять в порох все тіло; нехай прийдуть на мене муки диявола — тільки б зустріти Ісуса Христа»[4]. Помер Ігнатій мученицькою смертю 107 року в Римі, а його святі мощі перенесено в Антіохію.

Мученицька смерть Святого Ігнатія[ред. | ред. код]

Св. Ігнатій Богоносець загинув мученицькою смертю в Римі за імператора Траяна, який наказав кинути його на розтерзання звірам. Вірні позбирали кості св. Ігнатія і поховали у Римі. Згодом святі мощі відіслали до Антіохії, де їх поховали у храмі на дафнійському передмісті. У 450 році святі мощі перенесли до нової церкви, збудованої на місці зруйнованої поганської богині Фортуни. Мощі св. Ігнатія прославилися численними чудами. У середині VII ст. їх перенесли до Рима в церкву св. Папи Климента.

  • 2 січня — Святого Ігнатія
  • 11 лютого — перенесення чесних мощей св. свящмуч. Ігнатія Богоносця.

Джерело[ред. | ред. код]

  • Український церковний календар УГКЦ

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Czech National Authority Database
  2. British Museum person-institution thesaurus
  3. Bibliothèque nationale de France Record #11908181w // BnF catalogue généralParis: BnF.
  4. Церковная история, Книга 3 читать, скачать - Евсевий Кесарийский (Памфил). azbyka.ru. Архів оригіналу за 15 лютого 2017. Процитовано 15 лютого 2017.