АІ-9

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Тип: турбореактивний
Країна: СРСР СРСР Україна Україна
Застосування:
Застосовано на: Ан-140, Ка-27, Ка-28, Ка-29, Ка-32, Ка-50, Ка-52, Мі-8, Мі-14, Мі-24, Мі-28, Як-40
Базова модель: АІ-8
Виробництво:
Розробник: Запорізьке машинобудівне конструкторське бюро «Прогрес»
Рік створення: 1966
Виробник: Мотор Січ
Роки виробництва: від 1969
Маса і габарити
Суха маса: 45 кг
Довжина: 740,5 мм
Ширина: 515 мм
Висота: 490,3 мм
Ресурс: 9000 циклів
Компресор: відцентровий, одноступеневий
Турбіна: осьова, одноступенева
Температура турбіни: 750-840 °C
Камера згоряння: кільцева, з 8 робочими форсунками
Ступінь підвищення тиску: 2,4
Запалення: електричне, автономне, автоматичне
Паливо: Т-1, ТС-1
Витрата повітря: 0,38 кг/с
Витрата палива: 75 кг/год

АІ-9 — допоміжний газотурбінний двигун призначений для живлення стислим повітрям повітряних систем запуску газотурбінних двигунів літака Як-40 та вертольотів Ка-27, Ка-28, Ка-29, Ка-32, Ка-50, Ка-52, Мі-14 та інших. За необхідності можна використовувати для обігріву салону літака або вертольота на землі при низьких температурах навколишнього повітря.

Технічний опис[ред. | ред. код]

АІ-9[1] являє собою допоміжний двигун, через компресор якого відбирається стиснене повітря для наземного живлення повітряних систем запуску газотурбінних двигунів на літака чи вертольота.

Повітря з атмосфери надходить через повітрозбірник на вхід в компресор, стискається в ньому і розділяється за компресором на два потоки. Один потік надходить в камеру згоряння, а другий потік повітря з компресора, через отвори в його корпусі, надходить у ресивер. Із ресивера через пропускний клапан автоматичної дії повітря надходить у повітряну систему літака або вертольота.

Двигун складається з таких основних вузлів: повітрозбірника, корпуса приводів, компресора, камери згоряння, турбіни, вихлопного сопла, ресивера з клапаном перепуску повітря та агрегатів, що обслуговують роботу двигуна.

Повітрозбірник[ред. | ред. код]

Повітрозбірник двигуна утворений стінками маслобака кільцевого типу, який кріпиться до корпусу приводів. У процесі роботи двигуна повітря надходить у двигун, омиває стінки маслобака, охолоджуючи оливу, яка в ньому находиться.

Корпус приводів[ред. | ред. код]

Корпус приводів служить для розміщення агрегатів двигуна і приводів до них. Своїми стінками корпус приводів утворює повітряний тракт, що забезпечує підведення повітря до компресора. До верхньої частини корпусу прикріплений пусковий паливний насос. В нижній частині корпусу є додаткова ємність для оливи, яка з'єднана з масляним баком. На фланці встановлюється масляний насос та паливний насос-регулятор. У передній частині корпусу приводів встановлюється стартер. На корпусі приводів є два місця для кріплення цапф підвіски двигуна.

Компресор[ред. | ред. код]

Компресор — відцентрового типу, з похилим колесом напіввідкритого типу і радіальним дифузором. Служить компресор для стиснення повітря і подачі його в камеру згорання і в кільцевий ресивер, з якого проводиться відбір повітря для живлення повітряних систем літака або вертольота.

Камера згоряння[ред. | ред. код]

Камера згоряння — кільцевого типу, звареної конструкції, з вісьмома головками, в які входять паливні форсунки. Вузол камери згоряння включає в себе корпус камери згоряння, камеру згоряння, робочі паливні форсунки, запальник і паливний колектор. Корпус камери згоряння — зварної конструкції, є силовим вузлом і одночасно кожухом камери згоряння. В нижній частині фланця корпусу камери є два кронштейна для підвіски двигуна. На корпусі камери згоряння встановлені вісім одноканальних відцентрових паливних форсунок і запальник з пусковою форсункою і свічкою.

Турбіна[ред. | ред. код]

Турбіна — осьова, реактивна, одноступінчата, служить для перетворення енергії газового потоку в енергію обертання ротора компресора і агрегатів двигуна. Робоче колесо турбіни і колесо компресора кріпляться на одному валу і складають ротор двигуна, який встановлюється на двох підшипниках.

Вихлопне сопло[ред. | ред. код]

Вихлопне сопло складається із зовнішнього кожуха і стікача, з'єднаних між собою за допомогою стійок. На зовнішньому кожусі вихлопного сопла встановлюються дві термопари, трубопроводи суфлювання і трубопровід дренажної системи.

Ресивер[ред. | ред. код]

Ресивер — кільцевого типу, приварений ззовні до компресора. Порожнина ресивера з'єднується з компресорною порожниною рядом отворів. У нижній правій частині ресивер має патрубок, на який встановлюється клапан перепуску повітря.

Модифікації[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Боженко І. М., Гельман А. Я., Качайлов В. Н., Перепелиця І. М., Савранський М. А. Газотурбінний двигун АІ-9. Короткий опис та інструкція з технічної експлуатації (редакція 3)