Аграрна академія (Дубляни)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Аграрна академія
Зображення
Країна  Польська Республіка і  Україна

Аграрна академія у Дублянах — колишній ЗВО, заснований у 1856 році в Дублянах поблизу Львова, нині Львівський національний аграрний університет.

Історія[ред. | ред. код]

Ініціатором заснування вищої сільськогосподарської школи в Галичині було засноване у 1845 р. Галицьке господарське товариство (ГГТ) і його президент Леон Людвік Сапіга. З цією метою його 1 листопада 1853 р. за 8 верст км від Жовківського проїзду Львова, було придбано хутір Дубляни (707 акрів = 407 га)[1]. 9 січня 1856 року тут була заснована приватна (середня 3-річна) школа хліборобства, а в 1858 році — Вища школа сільського господарства в Дублянах. На той час школа вже мала природознавчий музей, бібліотеку, колекцію мінералів і моделей рослин, хімічних апаратів і вимірювальних приладів і, як тимчасове шкільне приміщення на тридцять учнів, планувалося незабаром побудувати нове на сто учнів[1]. В «Органічному статуті школи» 1868 р., крім загальних засад діяльності школи, наголошувалося на обов'язковому оволодінні випускником методами самостійного навчання та здатністю до подальшого професійного розвитку. Існувала також заборона на будь-які політичні дії, а також на куріння сигар і люльок і навіть на гру в карти[1]. До 1872 р. трирічний курс навчання включав теоретичні та практичні заняття в галузі рослинництва і тваринництва та ведення господарства. Прийняли кандидатів із закінченням неповної середньої школи. У 1872 році була введена нова програма, яка передбачала дворічний курс навчання, але для кандидатів з атестатом про закінчення середньої школи[2]. У 1856—1878 роках у школі працював 31 професор і викладач, тоді в ній навчався 721 учень, половина з яких, 423, походили з поміщицьких родин[1].

З 1876 року її перебрав і відтоді керував Галицький національний відділ з 1878 року під назвою Крайова сільськогосподарська школа в Дублянах. З цього року навчання в школі тривало три роки. У 1901 р. рішенням міністра сільського господарства Австрії університету було надано статус академії та назву Сільськогосподарської академії в Дублянах. Проте права на здобуття докторських ступенів і габілітацій їй не вдалося — до кінця свого існування заклад закінчувався зі званням агронома. За статутом 1901 р., виданим Крайовим відділом, завданням Академії, було, крім навчання майбутніх власників, орендарів, управителів маєтків і дрібних землевласників, готувати випускників до наукової роботи. Трирічний план навчання включав основні, спеціальні та допоміжні предмети. Лекції доповнювалися демонстраційним матеріалом, лабораторними заняттями, практичними заняттями в господарстві університету та екскурсіями на зразкові ферми, млини, молокозаводи, пекарні, окремі заводи, ярмарки та виставки[1]. За американськими джерелами, у 1906 році в академії було 27 професорів, які викладали сільське господарство, метеорологію, фізику та хімію, а навчалося 82 студенти. Шкільна бібліотека налічувала 6850 томів[3]. Перед початком Першої світової війни майже 150 студентів щороку навчалися в Академії в Дублянах, більшість із яких були російськими підданими з Польського королівства. Загалом у 1856—1914 роках школу закінчило 1360 випускників[2].

Академія розміщувалася в одноповерховій будівлі, яка називалася «Головний корпус», яка була побудована в 1888 році. Тут розміщувалися лекційні аудиторії, кабінети викладачів, кілька практичних залів і канцелярія. У решті, побудованих у 1900 р., розміщувалися лабораторії агрохімії, ґрунтознавства, агротехніки, а також хіміко-сільськогосподарська станція та «гуртожиток» («житловий будинок студентів» — оригінальний правопис). Був також ботанічний сад з оранжереєю та чудовим ставком.

Після початку Першої світової війни Академія припинила свою роботу. Його діяльність була відновлена в 1916 році[2]. Однак, зазнавши значних руйнувань під час польсько-української війни 1919 року, заняття знову були перервані. У зв'язку з руйнуванням будівель Академії в листопаді 1919 р. вона була приєднана до Львівського технічного університету разом із Вищою лісничою школою у Львові (до 1909 р. Крайова школа лісів у Львові). У результаті постанови Ради Міністрів від 8 листопада 1919 р. з обох університетів у Львівській політехніці було створено окремий факультет сільського господарства та лісівництва[4]. У той час у Львові проходили лісівничі студії, а в Дублянах — сільськогосподарські.

Під час радянської окупації 1939—1941 років центр у Дублянах діяв у складі Львівського політехнічного інституту. Після окупації Львова німецькою армією університет припинив роботу, у квітні 1942 року було створено нову школу, а в серпні 1942 року розпочалися державні сільськогосподарські професійні курси з німецькою мовою навчання.

Після Другої світової війни на базі університету 30 вересня 1946 року постановою Ради Міністрів УРСР було створено Львівський сільськогосподарсько-економічний інститут. На його основі постановою Ради Міністрів України від 5 вересня 1996 року було створено Львівський державний аграрний університет, нині – Львівський національний аграрний університет.

Ректори, директори[ред. | ред. код]

Інші педагогічні та наукові працівники[ред. | ред. код]

Місцевим академічним капеланом був м.ін. Серафін Кашуба — польський монах-капуцин (францисканець), Слуга Божий. Владислав Ясінський є доктором закладу, а Давид Абрахамовича — куратор академії.

Польські випускники Аграрного університету в Дублянах[ред. | ред. код]

З Академією в Дублянах також пов'язані Владислав Леон Сапіга, Людвік Гарбовський, Вільгельм Каменобродський.

Українські студенти та випускники аграрного університету в Дублянах[ред. | ред. код]

Виноски[ред. | ред. код]

  1. а б в г д Maria Radomska, Nasze korzenie – Dublany, w: Dzieje Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, pod red. Andrzeja Koteckiego, Tadeusza Szulca, Jakuba Tyszkiewicza, Wrocław 2011, s. 12–22.
  2. а б в Regina Chomać-Klimek, Szkoła Rolnicza w Dublanach, [w:] Encyklopedia historii gospodarczej Polski do 1945 roku, t. 2, red. M. Kamler, Warszawa 1981, s. 363.
  3. United States. Bureau of Education — Report of the Commissioner of Education for the year ending June 30, 1906, Washington 1907, s. 92.
  4. Uniwersytet Jana Kazimierza we Lwowie 1918-1946. Portret kresowej uczelni. Kraków: Księgarnia Akademicka. 2007. с. 27. ISBN 978-83-7188-964-6.
  5. Śliwczyński (red.), Waldemar (2002). Fedyk Jan. Wrzesiński Słownik Biograficzny. Września: Wydawnictwo Kropka. с. 100. ISBN 83-906818-3-8.

Бібліографія[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]