Амадина червоногорла

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Амадина червоногорла

Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Птахи (Aves)
Ряд: Горобцеподібні (Passeriformes)
Родина: Астрильдові (Estrildidae)
Рід: Амадина (Amadina)
Вид: Амадина червоногорла
Amadina fasciata
(Gmelin, JF, 1789)
Посилання
Вікісховище: Amadina fasciata
Віківиди: Amadina fasciata
EOL: 45515632
ITIS: 558532
МСОП: 22719927
NCBI: 247727

Амадина червоногорла[2] (Amadina fasciata) — вид горобцеподібних птахів родини астрильдових (Estrildidae). Поширений в Африці.

Поширення[ред. | ред. код]

Вид поширений в Африці південніше Сахари від Гамбії до Сомалі і на південь досягає Мозамбіку, Ботсвани та східної ПАР. Середовище проживання представлене ​​саванами з розрізненою наявністю кущів і дерев: ці птахи без проблем заходять в урбанізовані і окультурені території, при цьому уникають напівпустель.

Підвиди[ред. | ред. код]

Виділяють чотири підвиди:[3]

Опис[ред. | ред. код]

Це невеликі птахи, зазвичай досягають 12 см в довжину. Амадина червоногорла має бліде, піщано-коричневе оперення з чорними цятками. Він має чорно-коричневий хвіст, густе біле підборіддя та щоки, а на животі каштаново-коричнева пляма. Ноги рожево-тілесного кольору. У дорослого самця на горлі є яскраво-червона смуга, тоді як у молодих самців червона смуга трохи тьмяніша.

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Це денні птахи, які поза сезоном розмноження збираються у великі зграї, які можуть налічувати до тисячі особин, які розсіюються у досить великих районах пошуку їжі, але вони підтримують контакт за допомогою криків. Це зерноїдні птахи, які завдяки своєму сильному дзьобу здатні розривати оболонки насіння трав, які складають більшу частину їхнього раціону, який також складається з фруктів, ягід, квітів, пагонів і з досить значною кількістю матеріалу тваринного походження, такий як комахи, личинки та інші дрібні безхребетні.

Період розмноження чітко не визначений, але зазвичай збігається з закінченням сезону дощів, тому пташенята мають у своєму розпорядженні велику кількість їжі, представленої сезонними рослинами, вирощеними після дощу. Під час будівництва гнізда та протягом усього періоду інкубації яєць і догляду за пташенятами пари відокремлюються від решти зграї та стають надзвичайно територіальними та агресивними по відношенню до інших птахів, особливо однорідних. Самиця відкладає 4-6 яєць. Інкубація триває 12-14 днів.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. BirdLife International (2016). Amadina fasciata: інформація на сайті МСОП (версія 2022.2) (англ.) 3 жовтня 2023
  2. Фесенко Г. В. Вітчизняна номенклатура птахів світу. — Кривий Ріг : ДІОНАТ, 2018. — 580 с. — ISBN 978-617-7553-34-1.
  3. Gill, Frank; Donsker, David; Rasmussen, Pamela, ред. (July 2023). Waxbills, parrotfinches, munias, whydahs, Olive Warbler, accentors, pipits. IOC World Bird List Version 13.2. International Ornithologists' Union. Процитовано 20 August 2023.

Посилання[ред. | ред. код]