Анджей Кміциць

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Анджей Кміциць - вигаданий персонаж, головний герой роману Потоп Генрика Сенкевича. Він також тимчасово з’являється в наступній частині Трилогії ( Пан Володийовський).

Як прапорщик Оршанський був характерним представником тогочасного литовського дворянства, відомим своїми військовими подвигами, нащадком колись могутнього, але розореного Московією дворянського роду із Смоленщини.

Кміціць є літературним прикладом високого патріотизму й лицарської доблесті, антиподом Кміціця виступає старий шляхтич Заглоба — базіка, хвалько, п'яниця, боягуз і брехун. Заглоба фактично є типовим представником польської шляхти XVII століття [1]. Ще гострішим антиподом Кміціця виступає "головний зрадник" польської історії Януш Радзивілл. При цьому в романі є і мало помітні, але важливі "помічники" головного героя, як наприклад "Бутрим".

Історія персонажа[ред. | ред. код]

На початку «Потопу», коли він приїжджає до Водоктів, де живе "Олександра Біллевич", з якою він має одружитися згідно із заповітом Іракліуша Біллевича, він постає бешкетником і вояком. Тоді він служить у князя Януша Радзивіла, про зрадливі наміри якого дізнається лише в розмові з князем Богуславом. Кміціц, побачивши зраду обох Радзивіллів, перейшов на бік конфедератів і Яна Казимира. Захищаючи батьківщину, він взяв прізвище Бабинич від містечка Бабиничі, що знаходилося в його маєтку, оскільки його власне ім'я було зазначене як зрадник. Брав участь в обороні Ясногірського монастиря, де підірвав найбільшу шведську колумбіаду (колубрину). Потім він пішов у Сілезію до короля, де під час його повернення в країну врятував Яна Казимира. Брав участь у "Битві під Простками", командуючи кримськими татарами, які підтримували поляків.

Походження персонажа[ред. | ред. код]

Прототипом цього персонажа мав стати литовський полковник "Самуель Кмічіц". Однак справжній літературний прототип персонажа Кміціца та його «компанії» створив Юзеф Ігнацій Крашевський у романі «Szaławiła» (1870) в особі відомого авантюриста Збіслава Вержховського та його супутників. Один із них – найближчий друг, Ян Жубр, нагадує персонажа Яромира Кокосинського своїми істотними рисами, а їхній п’яний бенкет у Журові – це ідея, наслідована в «Потопі», Сенкевича з гуляння у Любіча. Ці запозичення помітив уже професор Вінцентій Данек[2].

Кіно і музика[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]