Ангус Янг

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Анґус Янґ)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ангус Янг
англ. Angus McKinnon Young
Зображення
Зображення
Основна інформація
Повне ім'я Ангус МакКіннон Янг
Дата народження 31 березня 1955 (68 років)(19550331)
Місце народження Глазго, Шотландія, Велика Британія
Роки активності 1973 – сьогоднішній день
Громадянство Шотландія, Австралія і Велика Британія[1]
Професії гітарист, автор пісень, композитор, рок-музикант
Освіта Ashfield Boys' High Schoold
Інструменти Гітара
Жанри хард-рок, важкий метал
Колективи Kantuckee
AC/DC
Лейбли EMI[d]
Q: Цитати у Вікіцитатах
CMNS: Файли у Вікісховищі

Ангус МакКіннон Янг (англ. Angus McKinnon Young, * 31 березня 1955, Глазго, Шотландія) — соло-гітарист та автор пісень австралійського рок-гурту AC/DC. Янг відомий своєю майстерністю гри на гітарі, дикою енергією на сцені і шкільною уніформою.

Біографія[ред. | ред. код]

Ангус Янг народився у Кренгіллі, Глазго, разом зі старшими братами Малкольмом, Джорджем та Алексом, які теж згодом стали музикантами. Ангус почав грати на гітарі у п'ять років — у одного з місцевих хлопців була гітара, і Ангус міг грати на ній, коли бував у нього в гостях. Свою першу гітару він переробив із банджо, котре поневірялося у будинку його батьків, перетягнувши струни на гітарний манер.

Ранні роки[ред. | ред. код]

Янг не цікавився гітарною грою всерйоз, допоки вони з сім'єю не переїхали у Австралію у 1963 р. Свою першу справжню гітару, Gibson SG, Ангус отримав після того, як побачив її в каталозі у приятеля. Доти він грав на старенькій гітарі Höhner, яку він успадкував від брата Малькольма. Брат Малькольма Джордж (грав у групі Easybeats) навчав Малькольма і Ангуса грати на гітарі, коли бував удома у перервах між гастролями з групою.

Перед вступом до AC/DC Янг грав у місцевій групі Kantuckee. За словами самого Янга, він працював друкарем в одному щотижневому журналі, редакція якого постійно переїжджала з місця на місце.

Створення AC/DC[ред. | ред. код]

Ангус і Малькольм Янг зібрали AC/DC у 1973. Перший склад гурту включав:

Погравши у складі гурту деякий час, Ангус виробив свій фірмовий образ школяра. Ходять чутки, що він просто не встигав переодягнутися між заняттями в школі і репетиціями з групою і просто приходив на репетиції в уніформі, але якщо це і мало місце, то набагато раніше, тому як до 1973 року Ангус уже давно покинув шкільні стіни. Насправді Ангус ненавидів школу, і коли він пішов звідти і вступив до AC/DC, Малькольм попросив кожного учасника групи придумати свій образ, а сестра Ангуса, Маргарет, запропонувала йому носити шкільну форму. Це була епоха глем-року, коли костюми були неминучою деталлю рок-виступів.

Однак перш, ніж затвердити образ «школяра», Ангус змінив безліч образів, таких як Людина-Павук, Зорро, горила і пародія на Супермена, названа «Супер-Анг». Однак ці образи не прижилися, на відміну від іміджу «школяра». До речі, щоб відповідати цьому образу, пресі і шанувальникам повідомлялося, що Янг ​​народився у 1959 р., а не у 1955.

Недавні події[ред. | ред. код]

Попри те, що Ангус намагається приховувати своє особисте життя від ЗМІ, відомо що зараз він живе у Сіднеї, Австралія, і володіє будинком у Алтені Нідерланди (а оскільки у нього є будинок в Нідерландах, він також значиться в офіційному списку «500 найбагатших людей Нідерландів»). Ще відомо, що він одружився з дівчиною на ім'я Еллен (р. 1957) у 1980, незадовго до смерті Бона Скотта.

24 серпня 2006 р. Ангус Янг отримав Премію Легенди журналу Kerrang! від його головного редактора, Пола Бреннігана, який назвав AC/DC «однією з найважливіших і значущих рок-груп у історії».

У 2009 році Ангус увійшов до списку найбільших гітаристів усіх часів, складений британським журналом Classic Rock.

Обладнання[ред. | ред. код]

Гітари[ред. | ред. код]

Ангус використовував Gibson SG у різних модифікаціях (його перша і основна на сьогоднішній день — Gibson SG 1968). Його рідко бачили з іншого гітарою. Проте у нього також є Телекастери, Гібсони Firebird і ES335. Коли AC/DC грали джем-версію «Rock me, baby» з Роллінг Стоунз у 2003 р., він грав на Gibson ES-335, це був чи не єдиний раз, коли він виступав не з Gibson SG.

Підсилювачі[ред. | ред. код]

Янг в основному використовував підсилювачі Маршалл (JTM45, JTM50, JMP50 і Superlead) плюс деякі підсилювачі Майстер. Його основний підсилювач — JTM45, який він використовує і на концертах, і у студії.

Вплив[ред. | ред. код]

Енергійний стиль гри Ангуса Янга вплинув на багатьох молодих гітаристів. Його робота з AC/DC відбилася на творчості широкого діапазону груп, від Guns N 'Roses та Def Leppard до молодих виконавців на кшталт Jet та Ви хіба я. Сам Янг стверджує, що на його творчість зробили певний вплив Чак Беррі, Мадді Вотерс та інші виконавці блюзу та рок-н-ролу.

Витівки на сцені[ред. | ред. код]

Ангус Янг широко відомий своїми дикими витівками на сцені. Він розважає публіку, інтенсивно стрибаючи і бігаючи туди-сюди по сцені, не припиняючи грати на гітарі. Поки Бон Скотт був ще живий і співав у AC/DC, Ангус часто забирався до нього на плечі під час концертів, і вони разом пробиралися через публіку, у той час як з рюкзака на спині Ангуса валив дим, а сам він грав подовжене соло на гітарі, зазвичай під час пісні «Rocker».

Пізніше Ангус виконує власну версію «качиної ходи», яку спочатку придумав його кумир Чак Беррі, і «спазм», під час якого він падає на підлогу, смикаючи ногами, трясучись, обертаючись колами, і при цьому продовжуючи грати на гітарі. Янг придумав «спазм», коли грав концерт у маленькому клубі в Австралії, коли він випадково спіткнувся об дріт, поки грав соло. Він обіграв це як напад, «спазм», щоб глядачі подумали, що це частина шоу. З тих пір «спазм» став його коронним трюком.

Варто згадати також легендарну шотландську дражнилку у виконанні Ангуса: на кожному концерті він показує публіці зад.

Цікаві факти[ред. | ред. код]

  • Журнал «Максим» присвоїв Ангусу Янгу (зростом 158 сантиметрів) перше місце у їхньому списку «25 Найбільших коротунів в історії», обійшовши таких відомих «коротунів», як Наполеон Бонапарт, Джон Стюарт, Мартін Скорсезе та Йода.
  • На альбомі 1994 р. «Dookie» групи Green Day можна знайти карикатуру на Ангуса. Його зображення розташоване праворуч обкладинки. Ангус стоїть на даху будівлі, у тій самій позі, що й на обкладинці альбому AC/DC «Let There Be Rock».
  • Головні герої мультфільму «Бівіс і Баттхед» одягнені у шорти так само, як і Ангус Янг, хода героїв схожа на ходу Ангуса Янга. Існує думка, що ноги головних героїв були змальовані саме з Янга, до того ж один з героїв мультфільму (а саме Баттхед) носить футболку AC/DC.

Посилання[ред. | ред. код]

П: П: П: П:

  1. Catalog of the German National Library