Апатораптор

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
† Апатораптор
Реконструкція апатораптора. Автор: Nobu Tamura
Реконструкція апатораптора. Автор: Nobu Tamura
Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові
Клас: Плазуни
Ряд: Ящеротазові
Інфраряд: Тероподи
Родина: Caenagnathidae
Рід: Апатораптор
Xu et al., 2003
Посилання
Вікісховище: Apatoraptor
Віківиди: Apatoraptor
Fossilworks: 345864

Апатораптор — рід динозаврів з родини ценагнатид пізньої крейди Північної Америки. Відомий з одного неповного скелета. Згідно філогенетичного аналізу вважається родичем американському Leptorhynchos та азійським Elmisaurus'ам.

Етимологія[ред. | ред. код]

Назва Apatoraptor походить від грецької богині зради Апатії і латинського слова «хижий птах» або «грабіжник», «злодій». Епітет pennatus означає «пернатий», «одягнений» і відноситься до слідів пір'я, знайдених на ліктьовій кістці останків динозавра.

Викопні матеріал[ред. | ред. код]

Голотип (TMP 1993.051.0001) являє собою частковий скелет: в тому числі права кістка неба, майже повна ліва і права частини щелепи роз'єднані, вузький лівий і правий хребетні сегменти руху й інші хребці — шийні та спинні, фрагментарний лівий і повний правий плечовий пояс, праву панель моста, права передня кінцівку, гастралію, фрагмент правої стегнової кістки. Інші фрамгменти кісток: стегнова, велика та мала гомілкові кістки.

Відкриття та опис[ред. | ред. код]

Останки, виявлені в провінції Альберта в 1993 році. Спочатку їх було включено до відносно загальної групи орнітомімідів. Тільки в 2013 році було висловлено думку про те, що апараптори є окремим родом Epichirostenotes'ів. У 2016 році, два палеонтологи, Грегорі Фанстон і Філіп Курьє зробили офіційний опис, та визначили апатораптора як новий вид динозавра.

Зовнішній вигляд[ред. | ред. код]

Апатораптори були загалом схожими на інших своїх родичів, таких як Anzu і Caenagnathus. Подібно до них, цей динозавр був двоногим, птахоподібним тероподним динозавром з відносно маленькою головою з беззубим дзьобом. Шия була довгою і складалася, принаймні з одинадцять високих спневматизованих кіл сіамських шийних ребер. Від інших овірапторів відрізняють його горбаті хребти на ребрах. Передні кінцівки з добре розвиненою мускулатурою і ліктьові знайдені структури, як отвори, в яких закладені дартс сучасних птахів. На думку авторів описують, пір'я, ймовірно, використовувалися для показу. Унікальна особливість апатораптора — коротка перша п'ясткова кістка і протягнуті фаланги першого пальця.

Палеоекологія[ред. | ред. код]

Apatoraptor жив в болотистих областях сучасної провінції Альберта поряд з багатьма іншими динозаврами, такими як ornitomimidy, гадрозаври, цератопси, анкілозаври та інші численні хижаки. Перед ними, ймовірно, самим він втік. Apatoraptor міг харчуватися ракоподібними, амфібіями і іншими дрібними тваринами і рослинами.

Список видів[ред. | ред. код]

Apatoraptor Funston i Currie, 2016
A. pennatus Funston i Currie, 2016

Література[ред. | ред. код]

  • Chung, E. (2016 online). Newly identified Alberta dinosaur had arm muscles fit to lift feathers". CBS News: Technology & Science. [1] [Архівовано 16 вересня 2016 у Wayback Machine.].
  • Funston, G., F., Currie, P., J. (2016). «A new caenagnathid (Dinosauria: Oviraptorosauria) from the Horseshoe Canyon Formation of Alberta, Canada, and a reevaluation of the relationships of Caenagnathidae». Journal of Vertebrate Paleontology. Online edition: e1160910. doi:10.1080/02724634.2016.1160910.
  • Mike (2016 online). Apatoraptor pennatus — Helps to Tie Together the Caenagnathidae. Everything Dinosaur Blog. [2] [Архівовано 20 грудня 2016 у Wayback Machine.].

Посилання[ред. | ред. код]