Баранець звичайний

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Баранець звичайний

У безпеці (NatureServe)
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Рослини (Plantae)
Клада: Судинні рослини (Tracheophyta)
Клас: Lycopodiopsida
Порядок: Lycopodiales
Родина: Плаунові (Lycopodiaceae)
Рід: Баранець (Huperzia)
Вид:
Баранець звичайний (H. selago)
Біноміальна назва
Huperzia selago
Huperzia selago

Плаун баранець, Баранець звичайний (Lycopodium selago L. Huperzia selago (L.) Bernh. ех Schrank et Mart.]) — багаторічна трав'яниста вічнозелена спорова рослина родини баранцеві (Huperziaceae). Вид занесено до Червоної книги України.

Опис[ред. | ред. код]

Невисока (5–25 см), з піднятими стеблами і гострими відстовбурченими листками. Тіньовитривала рослина. Баранець звичайний — багаторічна трав'яниста жовтувато- або світло-зеленого кольору рослина. Стебло заввишки 5-25 см, дихотомічне розгалужене, густо вкрите ланцетними або лінійно-ланцетними твердими листками. Спороносить у липні — жовтні.

Поширення[ред. | ред. код]

Поширена в Європі, Західному i Східному Сибіру, на Далекому Сході, у Середній Азії, Північній Америці. В Україні поширений в Українських Карпатах, на Поліссі, Розточчі, північній частині лісостепової зони.

Зростає у затінених вологих лісах, на окрайцях боліт, на щебенистих схилах, на вологих ґрунтах, на полонинах та скелях — у субальпійському та альпійському поясах (до 1900 метрів); кальцефоб; мезофіт.

Чисельність[ред. | ред. код]

Популяції нечисленні, трапляються рідко. Головні причини зміни чисельності — збирання рослини як лікарської сировини, вирубування лісів, рекреаційне навантаження.

Охорона[ред. | ред. код]

Охоронний статус — I категорія. Охороняється у заповідниках — Карпатському (біосферний) та Розточчя (природний) і заказниках, зокрема у Бущанському загальнодержавного значення (Острозький район Рівненської області).

Див. також[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]