Бель Паезе

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Бель Паезе

Бель Паезе (італ. Bel Paese) — італійський напівтвердий сир з молока корів.

Історія[ред. | ред. код]

Сир створений у 1906 році підприємцем Еджідіо Гальбані у місті Мельцо. Отримав назву від однойменної книги італ. Il Bel Paese, виданої у 1886 році Антоніо Стоппані[it], в якій розповідається про мальовничу Італію. Офіційно назва закріплена в 1941 році за указом міністра[1].

Географія[ред. | ред. код]

Бель Паезе здебільшого виробляється у Італії (концерн Galbani) та у США по ліцензії. На етикетці оригінального сиру зображена мапа Італії та зображення Антоніо Стоппані, на американському — мапа США[2].

Технологія виробництва[ред. | ред. код]

Пастеризоване молоко інокулюють молочнокислими ферментами і при температурі 40—43 °C додають телячий сичуг. Сирна маса розбивається в три фази до розміру фундука. Після цього сир закладається у форми. Соління відбувається в розсолі. Витримка триває 20—40 діб.

Характеристика сиру[ред. | ред. код]

Голови сиру мають циліндричну форму з плоскими гранями діаметром 15—20 см, бік прямий, висотою 7—8 см, вага близько 2 кг. Шкірка тонка, гладенька, досить еластична, світло-солом'яного кольору. Сирна маса компактна, досить жирна, еластична, білого кольору або кольору слонової кістки[1]. Невелика кількість дірочок.

Вживання[ред. | ред. код]

Бель Паезе вживають як самостійну страву. Він гарно поєднується з фруктами, такими як груші, інжир та яблука. Сир добре тане, тому його також часто використовують для піци або в запіканках[3].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Bel Paese [Архівовано 25 лютого 2021 у Wayback Machine.](італ.)
  2. Бель-паэзе [Архівовано 14 лютого 2021 у Wayback Machine.](рос.)
  3. Bel Paese(англ.)