Страчатела (сир)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Страчатела
Країна походження Італія
Регіон Апулія
Основа молоко італійських середземноморських буйволиць

Страчатела (італ. Stracciatella di bufala, італійська вимова: [strattʃaˈtɛlla di ˈbuːfala]) — сир, що виробляється з молока італійських буйволиць в провінції Фоджа, розташованій в південній частині італійського регіону Апулія з використанням технології витягування (pasta filata) і подрібнення[1][2].

Опис[ред. | ред. код]

Страчатела складається з дрібних клаптиків, звідси і назва, яка в італійській мові є зменшувальною формою від straccia («ганчірка» чи «клапоть»), що означає «маленький клаптик». Це сир зі свіжого кисломолочного сиру, білого кольору, виробляється цілорічно[2][3], проте вважається, що найліпшим він виходить в весняні та літні місяці. Страчатела незвичний тим, що стада буйволів та сири, приготовані з їхнього молока, набагато частіше зустрічаються на західному боці Апеннін — в Лаціо і Кампанії.

При змішуванні з густими вершками, страчатела також використовується для приготування сиру бурата (італійською «масляний») — це жирний сир з маслянистою текстурою, який постачається запакований разом з моцарелою і, як вважається, початково був створений на початку XX століття в Андрії на плато Мурджа. Тепер його виготовляють і за межами Італії, зокрема в США та Аргентині[4][5]. Оскільки ні страчателла, ні буррата не зберігаються навіть в холодильнику, їх потрібно вжити швидко, поки вони ще м'які та свіжі[1].

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Ottogalli, Giorgio (2001). Atlante dei formaggi: guida a oltre 600 formaggi e latticini provenienti da tutto il mondo (італ.). Milan: Hoepli Editore. с. 211. ISBN 978-88-203-2822-1.
  2. а б Stracciatella di bufala. prodottitipici.com (італ.). Процитовано 4 жовтня 2013.
  3. I cento di Milano e Lombardia 2013. I 50 migliori ristoranti Stefano Cavallito, Stefano Cavallito, Alessandro Lamacchia e Luca Iaccarino, Alessandro Lamacchia — 2012 p17 «Così la melanzana caramellata, Grana Padano riserva D'O caldo e freddo è un antipasto, eppure ricorda una tarte Tatin, pomodoro, basilico e spaghetti fritti e un dessert, mentre stracciatella di bufala, ananas ghiacciato..»
  4. Burrata: Puglia's Molten Mozzarella (Documentary). Hyde Park, New York: The Culinary Institute of America. 2011. Процитовано 5 жовтня 2013.
  5. Testa, Rita (1984). Burrata. Gastronomia e società (Italian) . Istituto nazionale di sociologia rurale. Milan: Franco Angeli. с. 557—558.