Бруслина крилата

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Бруслина крилата
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Рослини (Plantae)
Клада: Судинні рослини (Tracheophyta)
Клада: Покритонасінні (Angiosperms)
Клада: Евдикоти (Eudicots)
Клада: Розиди (Rosids)
Порядок: Бруслиноцвіті (Celastrales)
Родина: Бруслинові (Celastraceae)
Рід: Бруслина (Euonymus)
Вид:
Бруслина крилата (E. alatus)
Біноміальна назва
Euonymus alatus
(Thunb.) Siebold, 1827

Брусли́на крила́та (Euonymus alatus) — отруйна багаторічна рослина родини бруслинових, природно поширена у центральному та північному Китаї, Японії та Кореї. Назва походить від крилоподібних коркових наростів на корі молодих пагонів. Використовується в декоративних посадках.

Опис[ред. | ред. код]

Листопадний кущ або невелике дерево заввишки 2,5-3 м. Крона густа, розлога, її ширина перевищує висоту. Молоді пагони чотиригранні, зелені, з довгастими наростами камбію, які утворюють своєрідні крила. Стовбур і старі гілки вкриті сірою корою з майже непомітними крилами. Листки супротивні, завдовжки 4-7 см, завширшки 1-4 см, еліптично-яйцеподібної форми з загостреним кінцем. Восени листя набуває криваво-червоного відтінку, який створює декоративний ефект.[1]

Квітки невиразні, зеленкуваті, тримаються на дереві тривалий час весною. Плід — коробочка. Насіння оточене яскравим принасінником жовтогарячого або червоного кольору. Він не такий виразний, як у деяких інших бруслин, але також приваблює птахів і комах.

Використання[ред. | ред. код]

Завдяки яскравому забарвленню восени бруслину крилату використовують як декоративну рослину в поодиноких та групових насадженнях[2]. Серед інших бруслин вирізняється кармінно-червоним осіннім кольором листя і сягає тільки 3 м заввишки. Через свій гармонічний ріст цей кущ добре підходить як солітер. Невисокий сорт 'Compacta' розростається особливо кущистим і не перевищує у висоту одного метра[3].

Легко розмножується, здатна розростатись і поширюватись самостійно, через що в окремих районах (наприклад, Массачусетсі[4] та Нью-Гемпширі[5]) вважається інвазивним видом.

Бруслина крилата використовується в себе на батьківщині як одна з лікарських рослин китайської народної медицини для нормалізації місячних, зняття набряків, боротьби з комахами і паразитами.[6].

Посилання[ред. | ред. код]

  1. Bowen, R. A. (1963). Botanical Gazette. Т. 124 (4). с. 256—261.
  2. Euonymus alatus. RHS Plant Selector Euonymus alatus AGM / RHS Gardening. Apps.rhs.org.uk. Архів оригіналу за 9 грудня 2013. Процитовано 11 січня 2013.
  3. Про декоративні сорти бруслин на сайті «Зелений світ». Архів оригіналу за 4 березня 2016. Процитовано 18 вересня 2015.
  4. Massachusetts Prohibited Plant List. [Архівовано 13 листопада 2017 у Wayback Machine.] Massachusetts Department of Agricultural Resources. Retrieved 4 July 2013.
  5. Prohibited Plants. [Архівовано 25 червня 2009 у Wayback Machine.] New Hampshire Department of Agriculture, Markets and Food. Retrieved 4 July 2013.
  6. Wang L, Waltenberger B, Pferschy-Wenzig EM, Blunder M, Liu X, Malainer C, Blazevic T, Schwaiger S, Rollinger JM, Heiss EH, Schuster D, Kopp B, Bauer R, Stuppner H, Dirsch VM, Atanasov AG. Natural product agonists of peroxisome proliferator-activated receptor gamma (PPARγ): a review. [Архівовано 24 вересня 2015 у Wayback Machine.] Biochem Pharmacol. 2014 Jul 29. pii: S0006-2952(14)00424-9. doi: 10.1016/j.bcp.2014.07.018. PubMed PMID 25083916. [Архівовано 19 липня 2015 у Wayback Machine.]

Галерея[ред. | ред. код]