Бідзіна Іванішвілі

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Бідзіна Іванішвілі
ბიძინა ივანიშვილი
Ім'я при народженні груз. ბიძინა ივანიშვილი
Псевдо Борис Григорович Іванішвілі
Народився 18 лютого 1956(1956-02-18)[1] (68 років)
Чорвіла, Сачхерський муніципалітет, Імереті, Грузія
Громадянство СРСР СРСРГрузія ГрузіяРосія Росія, Франція Франція
Національність грузин
Діяльність Підприємець
Відомий завдяки Лідер грузинської опозиції, олігарх
Alma mater Тбіліський державний університет
Науковий ступінь кандидат економічних наук
Знання мов грузинська, французька і російська
Посада Прем'єр-міністр Грузії
Партія Грузинська мрія — Демократична Грузія
Конфесія Грузинська православна церква
У шлюбі з Ека Хведелідзе
Діти Ута
Бера
Гванца
Цотне
Автограф
Нагороди
Кавалер ордена Почесного легіону
Сайт ivanishvilibidzina.com

Бідзіна Іванішвілі (груз. ბიძინა ივანიშვილი; нар. 18 лютого 1956, Чорвіла, Грузинська РСР, СРСР) — грузинський проросійський олігарх[2], політик. З 25 жовтня 2012 до 20 листопада 2013 року — прем'єр-міністр Грузії[3]. Мав значні статки у Росії, де був відомий як Борис Григорович Іванішвілі. Втратив грузинське громадянство, коли став громадянином Росії і Франції. За списком Форбс посідає 153 місце у списку найбагатших людей планети. Є лідером грузинської партії Грузинська мрія — Демократична Грузія, яка перемогла на парламентських виборах у 2012 році[4].

Іванішвілі — партнер кримінального авторитета Тамаза Сомхішвілі. Forbes Georgia видалив статтю, де Сомхішвілі визнав факт регулярних зустрічей з Іванішвілі.[5]

Директором в британскій компанії Сомхішвілі був Сулхан Папашвілі, екс-голова служби держохорони Грузії та партнер Іванішвілі. Щодо Папашвілі обговорювалося введення проти нього санкцій як соратника Іванішвілі. Екс-директор та екс-акціонер Тбіліського авіазаводу Важа Тордія визнав, що ТАМ-Менеджмент був створений при особистій підтримці Іванішвілі (на державному підприємстві було виділено окремі потужності для приватної компанії Сомхішвілі). У тому ж видаленому інтерв'ю Forbes Georgia (є скріншоти) Сомхішвілі визнав, що ТАМ-Менеджмент є керівною компанією Тбіліського авіазаводу.[6][7]

Біографія[ред. | ред. код]

Народився у селі Чорвіла, в Імеретії, був наймолодшим з п'яти дітей у родині. Після закінчення середньої школи, навчався на інженерно-економічному факультеті Тбіліського державного університету. Навчання продовжив у Москві, де отримав ступінь кандидата економічних наук.

У середині 1980-х років почав займатися бізнесом: спочатку продавав комп'ютери, телефони, пізніше зацікавився металопереробною промисловістю і банківською справою. У 1990 році був одним із співзасновників банку Російський Кредит, працював в інших фінансових структурах. Під час епохи приватизації в Росії та завдяки інвестиціям на російському фондовому ринку накопичив значні статки в Росії.

На початку 1990-х років переїхав до США, а потім до Франції, де пізніше отримав громадянство. У зв'язку з чим 11 жовтня 2011 року рішенням Міністерства юстиції Грузії був позбавлений громадянства цієї країни. Потім це рішення було анульоване Верховним Судом Грузії[8][9].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Munzinger Personen
  2. Вибори в Грузії як неформальна боротьба Саакашвілі та проросійського олігарха Іванішвілі. Переміг другий. hromadske.ua. Громадське. 29 листопада 2018.
  3. Перший національний: Грузія: Іванішвілі — прем'єр, Каладзе — міністр. Архів оригіналу за 30 жовтня 2012. Процитовано 29 жовтня 2012.
  4. Глава правящей партии Грузии Иванишвили объявил об уходе в отставку. tk.media. Архів оригіналу за 30 січня 2021. Процитовано 25 січня 2021.(рос.)
  5. Forbes Georgia зняв хвалебну статтю про бізнесмена Сомхішвілі, який судиться з Києвом за $100 мільйонів. www.unian.ua (укр.). Процитовано 2 травня 2023.
  6. Т-31: Грузия отвоевывает небо - SOVA (ru-RU) . 19 лютого 2021. Процитовано 2 травня 2023.
  7. The Story of Tamaz Somkhishvili: What It Takes to Become a Self-Made Businessman • Forbes Georgia. web.archive.org. 19 квітня 2023. Архів оригіналу за 19 квітня 2023. Процитовано 2 травня 2023.
  8. Інстинкт Медеї. Чому Саакашвілі не варто мстити Україні. Архів оригіналу за 6 серпня 2017. Процитовано 10 вересня 2017.
  9. Мін'юст Грузії позбавив громадянства мільярдера, який виступив проти Саакашвілі. Архів оригіналу за 5 серпня 2017. Процитовано 10 вересня 2017.

Посилання[ред. | ред. код]