Верхогляд Андрій Леонідович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Верхогляд Андрій Леонідович
 Підполковник (посмертно)
Загальна інформація
Народження 18 квітня 1995(1995-04-18)
Рава-Руська, Жовківський район, Львівська область, Україна
Смерть 22 червня 2022(2022-06-22) (27 років)
Світлодарськ, Бахмутський район, Донецька область, Україна
Громадянство Україна Україна
Alma Mater Національна академія сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного
Псевдо «Лівша»
Військова служба
Роки служби 2016—2022
Приналежність Україна Україна
Вид ЗС Сухопутні війська
Рід військ  Механізовані війська
Формування
Війни / битви
Командування
Начальник штабу — перший заступник командира механізованого батальйону
Нагороди та відзнаки
Герой України

Орден Богдана Хмельницького II ступеня (Україна) — 2022 Орден Богдана Хмельницького III ступеня (Україна)

Орден «Народний Герой України»
Орден «Народний Герой України»

Андрі́й Леоні́дович Верхогля́д (1995, м. Рава-Руська, Львівська область, Україна — 22 червня 2022, м. Світлодарськ, Донецька область, Україна) — український військовослужбовець, Підполковник (посмертно), командир батальйону 72 ОМБр[1][2] Збройних сил України, Герой України. Учасник російсько-української війни. Позивний «Лівша».

Життєпис[ред. | ред. код]

Народився 18 квітня у 1995 році у місті Рава-Руська, Львівської області, в родині військовослужбовців. Дід, батько й брат — військові[3]. Коли почалася війна, Андрій навчався на 2-му курсі Національної академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного.

Бойовий шлях[ред. | ред. код]

Випуск в Академії відбувся 28 лютого 2016 року, а вже 16 березня молодий лейтенант Андрій Верхогляд, за фахом «командир механізованих підрозділів», разом з товаришем по Академії лейтенантом Василем Тарасюком, приїхав у зону бойових дій в місто Волноваху, призначений командиром 1-го взводу 2-ї механізованої роти 1-го механізованого батальйону 72-ї окремої механізованої бригади (в/ч А2167, м. Біла Церква). Через 5 днів лейтенант Верхогляд вже тримав оборону на териконах біля Докучаєвська.

«Ми з товаришем приїхали до штабу бригади, відрекомендувалися. Все як завжди, з тією лише різницею, що цього ж дня ми виїхали до Волновахи, де на нас уже чекали. А там, після того як нам видали бронежилети й шоломи, — відразу на передову», — пригадує Андрій.

У квітні того ж 2016 року батальйон вивели із зони АТО і відправили на міжнародні навчання «Rapid Trident» в Старичі, у вересні бійці повернулись на Схід і у жовтні зайшли на позиції в районі м. Авдіївки.

Під час бойових дій дістав поранення, — за кілька метрів розірвалася граната з СПГ. Довелось на два місяці залишити підрозділ, протягом місяця лікарі витягали з тіла Андрія осколки, яких було понад 20, чотири осколки так і залишились.

Уже наприкінці січня 2017 року підрозділ лейтенанта Верхогляда відбивав атаку диверсійно-розвідувальної групи противника в промисловій зоні міста Авдіївка. 29 січня, щоб вийти з-під обстрілу ворожої артилерії та убезпечити бійців, було прийнято рішення просунутися на позицію «Алмаз», де раніше був опорний пункт противника. Штурмова група під командуванням капітана Андрія Кизила зайняла нову позицію і підняла над нею Український прапор, якраз навпроти ясинуватської дорожньої розв'язки. О 9:40 внаслідок прямого влучення артилерійського снаряду в окоп капітан Андрій Кизило та ще двоє військовослужбовців з його штурмової групи загинули. Під мінометним та артилерійським вогнем бійці утримували позицію і відбивали атаки противника до підходу основних сил 1-го механізованого батальйону. Андрій Верхогляд залишив позицію аж увечері наступного дня. Відіспався — і знову назад. Так довелося «чергувати» майже тиждень. Лише після цього на позицію зайшов інший підрозділ бригади.

Президент України відзначив високими державними нагородами військовослужбовців 72-ї бригади, які відзначилися у ході бойових дій в районі Авдіївки. 21-річний Андрій Верхогляд і 23-річний Василь Тарасюк призначені командирами рот 1-го механізованого батальйону 72-ї ОМБр.

З початку повномасштабного вторгнення ВС РФ в 2022 в складі 72 ОМБр боронив підступи до міст Бориспіль та Бровари. Широко вІдомий в Борисполі як «веселий хлопець, що гатив орків». 4 липня містяни [віддали шану] (https://t.me/borik_officially/828) герою.

22 червня 2022 року у віці 27 років загинув у бою з бойовиками російської ПВК Вагнера на Світлодарській дузі[4].

Вдома на Андрія чекали батьки, дружина та донечка. Старший брат Дмитро служить у 95 ОДШБр, також учасник війни[5]. Похований в місті Звягель на Житомирщині.

Нагороди[ред. | ред. код]

Вшанування пам'яті[ред. | ред. код]

20 червня 2023 року Київська міська рада перейменувала вулицю Михайла Драгомирова на вулицю Андрія Верхогляда.[11][12]

У рідному Звягелі встановлять меморіальну дошку.[13]

У місті Звягель вулицю Співдружності перейменували на вулицю Андрія Верхогляда.[14]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. “Горить моя р***ня”: погони підполковника для загиблого Героя Верхогляда вручила співчачка Дорофеєва – як він і просив. novynarnia.com. 19 лютого 2023. Процитовано 19 лютого 2023.
  2. Із сумом та жалем повідомляємо про загибель у бою
  3. Гордість бригади: у бою з окупантами загинув народний герой України — комбат Верхогляд
  4. В бою з окупантами загинув Народний герой України Андрій Верхогляд
    На передовій загинув Народний герой України Андрій Верхогляд
    У Києві попрощалися із майором Андрієм Верхоглядом. Йому було 27
  5. У Житомирі шукають осіб, які знищили фото військового на зупинці // «Перший Житомирський», 22 лютого 2019
  6. Указ Президента України від 11 грудня 2022 року № 855/2022 «Про присвоєння А.Верхогляду звання Герой України»
  7. Указ Президента України від 26 березня 2022 року № 175/2022 «Про відзначення державними нагородами України»
  8. Указ Президента України від 1 лютого 2017 року № 22/2017 «Про відзначення державними нагородами України»
  9. В Запоріжжі вручили Орден «Народний Герой України» [Архівовано 2017-09-16 у Wayback Machine.] // МІГ, 14 вересня 2017
  10. Andriy Verkhoglyad: Only 23, young officer leads more experienced and older fighters in battle | KyivPost — Ukraine's Global Voice. KyivPost. 14 грудня 2018. Процитовано 10 квітня 2019.
  11. Вулицю Михайла Драгомирова перейменовано на честь військовослужбовця, Героя України Андрія Верхогляда. KYIV CITY COUNCIL (укр.). Процитовано 20 червня 2023.
  12. Київрада дерусифікувала ще дві вулиці в столиці. espreso.tv (укр.). Процитовано 20 червня 2023.
  13. Герою України Андрію Верхогляду у Звягелі встановлять меморіальну дошку, а у Києві його іменем назвали вулицю.
  14. У Звягелі перейменували вулицю на честь полеглого Героя України Андрія Верхогляда.

Джерела[ред. | ред. код]