Відносини Німеччини та Нової Зеландії

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Відносини Німеччини та Нової Зеландії
Німеччина
Німеччина
Нова Зеландія
Нова Зеландія

Важливість відносин між Німеччиною та Новою Зеландією зосереджена на історії німецької міграції до Нової Зеландії. Близько 200 000 новозеландців мають німецьке походження і багато німецьких туристів відвідують Нову Зеландію щороку[1]. Обидві країни є членами Австралійської групи, Організації економічного співробітництва та розвитку та ООН.

Перші німецькі мігранти прибули до Нової Зеландії приблизно в 1842 році[2]. Між 1843 і 1914 роками прибуло близько 10 000, переважно з північної Німеччини[1]. Під час Першої світової війни Нова Зеландія оголосила війну Німеччині в серпні 1914 року після оголошення війни Великою Британією[3]. Незабаром після оголошення війни Нова Зеландія послала експедиційний корпус і окупувала острови Німецького Самоа. Новозеландські солдати також воювали проти німецьких військ на Західному фронті. У Новій Зеландії уряд інтернував багатьох німців як іноземців-ворогів на островах Сомес і Мотуйхе[4].

Під час Другої світової війни Нова Зеландія була однією з перших країн, які оголосили війну Німеччині 3 вересня 1939 року, на третій день німецького вторгнення в Польщу[5]. Новозеландські солдати (як частина Британської імперії) воювали проти німецьких військ під час битви за Грецію, битви за Крит, кампанії в Західній пустелі, кампанії в Тунісі та кампанії в Італії. Новозеландський батальйон маорі також брав участь у війні слідом за піонерським батальйоном маорі, який служив під час Першої світової війни.

У 1953 році Західна Німеччина і Нова Зеландія встановили дипломатичні відносини[6]. Після возз'єднання Німеччини в 1990 році Нова Зеландія продовжувала підтримувати дипломатичні відносини з Німеччиною. Оскільки Німеччина і Нова Зеландія встановили дипломатичні відносини, обидві країни розвинули партнерство, позначене тісною взаємною довірою. Це партнерство базується на спільних інтересах та цінностях і часто робить дві країни партнерами-однодумцями у міжнародних справах, торгівлі, дослідженнях та культурному обміні. Обидві країни розвивали хороші відносини з численними візитами високого рівня, такими як канцлер Німеччини Ангели Меркель до Нової Зеландії у 2014 році та візит прем'єр-міністра Нової Зеландії Джасінди Ардерн до Німеччини у квітні 2018 року[7].

Візити високого рівня[ред. | ред. код]

Візити високого рівня з Німеччини до Нової Зеландії

Візити високого рівня з Нової Зеландії до Німеччини

Торгівля[ред. | ред. код]

У 2019 році товарообіг між Німеччиною та Новою Зеландією склав 4 мільярди доларів США[8]. Основний експорт Німеччини до Нової Зеландії включає: механічні машини та обладнання; фармацевтичної продукції та електричних машин. Основний експорт Нової Зеландії до Німеччини включає: м'ясо; оптичне та медичне обладнання; фрукти; казеїн; риба і вовна[8].

Постійні дипломатичні представництва[ред. | ред. код]

Посольство Німеччини, Веллінгтон[ред. | ред. код]

Посольство Німеччини у Веллінгтоні

Посольство Німеччини у Веллінгтоні (нім. Deutsche Botschaft Wellington) є дипломатичною місією Німеччини в Новій Зеландії. Він розташований за адресою 90–92 Hobson Street, Thorndon, Веллінгтон, Нова Зеландія. Посольство пропонує консульські послуги новозеландцям у Німеччині, Швейцарії, Ліхтенштейні та Чехії, а також є контактним пунктом для громадян цих країн у справах посольства. З 2019 року послом Німеччини в Новій Зеландії є Стефан Кравеліцький[9].

Посольство Нової Зеландії, Берлін[ред. | ред. код]

Посольство Нової Зеландії в Берліні — дипломатичне представництво Нової Зеландії у Федеративній Республіці Німеччина. Будівлю, в якій розташоване посольство, на четвертому поверсі можна знайти за адресою Friedrichstrasse 60 (назва будівлі — «атріум») на розі Leipziger Strasse[10]. Поточним послом є Крейг Хоук.

Посольство пропонує консульські послуги для новозеландців у Німеччині, Швейцарії, Ліхтенштейні та Чехії, а також є контактним пунктом для громадян цих країн у питаннях посольства[10].

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Teara: Germans
  2. German Immigration and Settlement in New Zealand 1842—1914 (Необхідна підписка.)
  3. Governor's Proclamation
  4. Immigration after 1914
  5. New Zealand declares war on Germany. NZHistory. Процитовано 11 March 2023.
  6. 60 years of diplomatic relations between Germany and New Zealand
  7. Germany and New Zealand: bilateral relations
  8. а б MFAT: Germany
  9. Gibb, John (19 May 2021). Diplomat tells of his Covid encounter. Otago Daily Times. Процитовано 3 March 2022.
  10. а б New Zealand Embassy, Berlin, Germany. Ministry of Foreign Affairs and Trade. Процитовано 26 November 2020.

Шаблон:Foreign relations of New Zealand