Вікіпедія:«Вікімеч» імені Олега «Raider» Ковалишина

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Відзнака «Вікімеч» ім. Олега «Raider» Ковалишина (аверс)
Відзнака «Вікімеч» ім. Олега «Raider» Ковалишина (реверс)

«Вікімеч» імені Олега «Raider» Ковалишина — відзнака «за внесок у Перемогу України в інформаційній війні». Вручається щорічно як своєрідна подяка від громадянського суспільства українським вікіпедистам, які роблять великий внесок в боротьбу з окупантами, створюючи через українську Вікіпедію інформаційний контент про українців для світу і про світ для українців.

Виконана в формі округлої медалі. Вручається разом із дипломом лауреата.

Положення про відзнаку[ред. код]

Олег «Raider» Ковалишин (його вікі-нік збігається із фронтовим позивним; 18.08.1978 — 23.05.2014)[1] — редактор української Вікіпедії і доброволець батальйону «Донбас», який загинув у бою під Карлівкою. Загинув у 2014 році в дуже символічний день — 23.V., що став Днем Героїв. Категорично не сприймав «русскій мір» в усіх його проявах і вибраний символ «Вікімеч» якнайкраще відображає це.

Ініціатор відзнаки — Микола «Крук» Кравченко (20.05.1983 — 14.03.2022) — кандидат історичних наук, ідеолог Азовського руху, учасник російсько-української війни від 2014 року, редактор української Вікіпедії з липня 2019 року. Загинув внаслідок ворожого обстрілу з БМ-21 «Град» в селі Горенка Бучанського району Київської області. «Крук» вважав, що «всі війни нашого часу — гібридні. Чим більш інформаційною стає епоха, тим більш важливою у війні стає невійськова складова. Перемога в головах може наблизити Перемогу на фронті швидше, ніж власне бойові дії. Україні для Перемоги потрібні скоординовані зусилля цілих колективів».

Засновники відзнаки — громадська організація «Інститут Національного Розвитку» (з 2021 року); Київське обласне об'єднання Всеукраїнського товариства «Просвіта» імені Тараса Шевченка (долучилося з 2023 року).

До засновників можуть долучатися й інші громадські організації національно-патріотичного спрямування, що фіксується в додатках до цього Положення.

Відзнака вручається щорічно за внесок у перемогу України в інформаційній війні як своєрідна подяка від громадянського суспільства українським вікіпедистам, які роблять великий внесок в боротьбу з окупантами, створюючи через українську Вікіпедію інформаційний контент про українців для світу і про світ для українців.

Подання на відзначення надсилаються засновникам у довільній формі як самими номінантами, так і будь-якими зацікавленими у відзначенні активних редакторів Вікіпедії особами та організаціями впродовж календарного року. Переможців визначає журі, яке формують засновники відзнаки.

Відзнака складається з медальйона та диплома. Засновники можуть додавати до них цінні подарунки.

Одна особа може стати лауреатом відзнаки «Вікімеч» імені Олега «Raider» Ковалишина лише один раз. Відзнака може надаватися в тому числі й посмертно.

Номінувати на відзнаку[ред. код]

Щоб номінувати користувача на 2024 рік, заповніть форму за посиланням нижче:

Номінація на відзнаку «Вікімеч» імені Олега «Raider» Ковалишина

Історія[ред. код]

Вручення відзнаки ініціював Інститут національного розвитку. До першого складу журі, яке визначало лауреатів у 2021 році, входили:

Нагородження лауреатів відбулося 5 червня 2021 року в Києві під час Форуму Українських Вікіпедистів. 10 червня представники Інституту Національного Розвитку на чолі з Миколою Кравченком та вікіпедисти виконали почесну місію — передали відзнаку «Вікімеч» родині Ковалишиних.

2022 року, після загибелі Миколи Кравченка, відзнаки були вручені за підписом в.о. директора Інституту Національного Розвитку Данііла Коваля. Відзначені сім активних дописувачів української Вікіпедії, які захищають Україну не лише в інформаційному просторі, а й у лавах Збройних Сил України. Посмертну нагороду Миколи Кравченка отримала його дружина Ольга Кравченко. Після загибелі чоловіка вона очолила один з відділів Азовської патронатної служби. Урочисте вручення відбулося 12 жовтня в офісі громадської організації «Вікімедіа Україна». Відзнаки лауреатам, які є діючими військовослужбовцями, були надіслані поштою.

25 вересня 2023 року, повертаючись із фронту додому, загинув у ДТП на Кіровоградщині лауреат «Вікімеча-2022» Володимир Гула, який редагував Вікіпедію під ніком Augustus-ua.

2023 року до складу засновників нагороди увійшло Київське обласне об'єднання Всеукраїнського товариства «Просвіта» імені Тараса Шевченка, було затверджене Положення про відзнаку. Імена лауреатів оголошені 22 листопада — в річницю початку Помаранчевої революції.

Лауреати[ред. код]

2023 рік[ред. код]

2022 рік[ред. код]

2021 рік[ред. код]

Примітки[ред. код]

  1. Окрема відзнака передана родині загиблого бійця.

Див. також[ред. код]

Посилання[ред. код]


2021 рік[ред. код]

2022 рік[ред. код]

2023 рік[ред. код]