Пам'ять нації

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Всеукраїнська кампанія «Пам'ять нації» — це ініціатива українських націоналістів з числа активістів партії «Національний Корпус» зі вшанування загиблих героїв російсько-української війни. Формально кампанія стартувала 23-го травня 2017 року на День Героїв, хоча заходи відбувалися ще з 2014. Станом на початок вересня 2017 було встановлено 11 пам'ятних хрестів по всій Україні[1].

На кожному зі встановлених пам'ятників викарбуваний рунічний тризуб. Сам пам'ятник важить близько 1 тонни[2].

Ідея кампанії[ред. | ред. код]

В новітній історії України багато героїчних постатей, що поклали життя за ідеали державної незалежності та національні інтереси. Втім, влада за президента Порошенко не займається популяризацією явища вшановування полеглих українських солдат під час російської агресії на Сході України. Націоналісти неодноразово виступали з заявами про необхідність створення належної актуальної пам'яті про побратимів, але їх заяви здебільшого не були почуті, тому що це не вписується в політику невизнання війни на Донбасі. Тому націоналісти взялися впроваджувати культ новітніх героїв власноруч.

Географія кампанії[ред. | ред. код]

Станом на січень 2018 відомо про встановлення 27 пам'ятників по всій Україні. Також планується встановлення ще 13[1].

Історія ідеї[ред. | ред. код]

Спорудження пам'ятних хрестів на честь загиблих героїв вважається традиційним для території України.

«Важливо знати, що така форма вшанування має глибоке коріння в національній воїнській традиції. Пам'ятні хрести на честь воїнів встановлювались українськими патріотами в міжвоєнний час, але така практика існувала вже за козацьких часів і раніше. Вже за доби Київської Русі історична наука однозначно фіксує встановлення пам'ятних хрестів на місцях вшанування полеглих воїнів. Наприклад, в 1219 році на полі бою на Сухій дорозі на Холмщині було споруджено хрест на пошану загиблим воїнам. Варто відзначити, що хоча саме цей випадок є добре дослідженим він був далеко не єдиним і уявляв собою звичайну практику для тих часів»[3].

«Ми усвідомлюємо важливість і вважаємо своїм обов'язком збереження пам'яті про цих героїв, про їхній вчинок. Для кожного місцевого мешканця цей пам'ятний хрест стане символом героїзму хлопців із сусідньої вулиці, нагадування про те, що війна точиться не в телевізорі і зведеннях новин, а зовсім поруч, торкаючись кожну сім'ю і кожен, навіть найменший, населений пункт України. Коли наше суспільство це усвідомить, можна казати про консолідацію думок і об'єднання дійсно кожного українця»[1].

Реакція громадськості[ред. | ред. код]

Встановлення кожного монументу викликало позитивну реакцію з боку пересічних громадян, що мають патріотичні погляди на перебіг російсько-української війни. Наприклад, на встановленні пам'ятника в місті Тернопіль прийшли кілька сотень місцевих жителів[4].

В грудні 2017 ініціатори всеукраїнської кампанії з партії «Національний Корпус» провели конференцію, присвячену «Пам'яті нації». В заході взяли участь відомі українські історики та громадські діячі[5].

Схожі ініціативи[ред. | ред. код]

Ще в 2014 був створений[6] сайт «Книга пам'яті полеглих за Україну», куди вносяться дані щодо кожного загиблого українського солдата війни. За ініціативою громадських активістів, у 2016 був споруджений пам'ятник добровольцям у Києві, на вулиці Маяковського[7]. В серпні 2017 на перетині вулиць Леся Курбаса та Академіка Корольова був установлений пам'ятник героям АТО у вигляді меча, що простромлює карту РФ[8].

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в "Символ героїзму хлопців із сусідньої вулиці": активіст розповів про ідею кампанії "Пам'ять нації". molotoff.info (uk-ua) . Процитовано 14 вересня 2017.
  2. На Дніпропетровщині відкрили пам’ятний хрест загиблим на Донбасі бійцям. Радіо Свобода. Процитовано 13 вересня 2017.
  3. Пам’ятний хрест в воїнській традиції України-Русі. azov.press. Процитовано 13 вересня 2017.
  4. Тернопільські націоналісти відзначили День Героїв велелюдним маршем та відкриттям меморіалу загиблим воїнам України. azov.press. Процитовано 13 вересня 2017.
  5. Під егідою Національного Корпусу в Києві відбулась історична конференція "Пам'ять Нації". nationalcorps.org. Архів оригіналу за 24 січня 2018. Процитовано 24 січня 2018.
  6. Книга пам'яті загиблих. memorybook.org.ua. Процитовано 13 вересня 2017.
  7. У Києві відкрили пам'ятник воїну-добровольцю. espreso.tv. Процитовано 13 вересня 2017.
  8. У Києві відкрили пам'ятник героям АТО - встромлений у Росію меч. espreso.tv. Процитовано 13 вересня 2017.