Гірлянда

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Гірлянда у прикрасах для весілля в Індії

Гірля́нда[1] (від фр. guirlande, заст. garlande, з garlander — «прикрашати», «заквітчувати»)[2] — декоративна прикраса, ланцюжок з'єднаних між собою ниткою/дротом предметів (гілок, квітів, лампочок, ліхтариків, тощо), що застосовується як дизайн інтер'єру, сервірування столу, для прикрашення святкових предметів. У ландшафтному дизайні використовується у вигляді посадки з кучерявих рослин, які прикріплені до опори вздовж тротуарів. Зазвичай гірлянди кріпляться одним дротом.

Гірлянда також називається декоративний вінок або шнур, що використовується в урочистих випадках, їх можна повісити на шию людини, або на неживі предмети, як-от на новорічні (різдвяні) ялинки. Первісно гірлянди робили з квітів або листя.

Квіткові гірлянди з вплетеними в них золотими нитками в 2006 році були виявлені в гробниці з саркофагами[джерело?].

Гірлянда в архітектурі[ред. | ред. код]

Гірлянда-фестон в архітектурі

В архітектурі гірлянда — орнаментальний мотив, декоративне зображення у вигляді сплетеного ланцюга листків, квітів і плодів, що часто перевиті стрічками, бантами, збагачені маскаронами. Відрізняється від замкненої композиції вінка, є елементом орнаментального ряду і тому ще у стародавні часи включався у різноманітні обрамування, бордюри, фризи. В мистецтві ренесансу і бароко включався у гротески, ряди гірлянд поділялись вертикалями факелів або розетками, в архітектурному декорі рококо об'єднувалися з рокайлями і картушами, а в архітектурі ампіру підкреслювали гладінь стінової площини[3].

Електрична гірлянда[ред. | ред. код]

Коробка від гірлянди «Укркабель» 1960—70-х років

Електрична (світлова) гірлянда, зазвичай, складається з послідовно з'єднаних джгутом електричних проводів, ланцюжка ламп розжарювання або світлодіодів, широко застосовується для прикраси новорічних і різдвяних ялинок. При послідовному з'єднанні лампочок перегоряння однієї з них приводить до виходу з ладу всієї гірлянди.

Сучасна електрична гірлянда

У 1895 році в США була виготовлена перша новорічна електрична гірлянда, яка прикрасила ялинку перед Білим домом. Слід зазначити, що доти ялинки прикрашали свічками, що суперечило правилам пожежної безпеки.

У 1938 почали випускати першу в Радянському Союзі електричну гірлянду: ЁГ-1. Гірлянда являла собою 2 паралельних електричних кола по десять 13-вольтових лампочок з колбами у вигляді конуса, розфарбованих цапонлаком у червоний, жовтий, синьо-фіолетовий та зелений кольори.

Електрогірлянда зі 124 люмінесцентних індикаторів тліючого розряду, типів ТЛГ-3-2, ТЛЖ-3-2, ТЛЗ-3-2, ТЛО-3-2

На території сучасної України електрогірлянди випускали такі підприємства:

  • Київський кабельний завод «Укркабель»;
  • Львівський завод низьковольтних електроламп;
  • Олександріївський електромеханічний завод «Олександріївський й електромеханічний завод»

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Гірлянда // Словник української мови : в 11 т. — Київ : Наукова думка, 1970—1980.
  2. Етимологічний словник української мови : в 7 т. / редкол.: О. С. Мельничук (гол. ред.) та ін. — К. : Наукова думка, 1982. — Т. 1 : А — Г / Ін-т мовознавства ім. О. О. Потебні АН УРСР ; укл.: Р. В. Болдирєв та ін. — 632 с.
  3. Визначення терміна на Словопедії. Архів оригіналу за 11 квітня 2016. Процитовано 31 березня 2016.

Посилання[ред. | ред. код]