Джура Якшич

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Джура Якшич
Ім'я при народженні серб. Георгије Јакшић
Народився 27 липня 1832(1832-07-27)[1][2][3] або 1832[4]
Srpska Crnjad, Torontál Countyd, Угорське королівство[d], Транслейтанія, Австро-Угорщина
Помер 16 листопада 1878(1878-11-16)[1][2][…] або 1878[4]
Белград, Князівство Сербія
·туберкульоз
Поховання Новий цвинтар
Країна  Князівство Сербія
 Австрійська імперія
Діяльність поет, письменник, художник, драматург
Знання мов сербська[1]
IMDb ID 2055614

Джу́ра Я́кшич (також Георгий «Джура» Якшич, серб. Георгије „Ђура“ Јакшић) — сербський поет, художник, письменник, драматург, патріот. Був одним з найвидатніших художників ХІХ століття та найяскравішим представником романтизму в сербському живописі.

Біографія[ред. | ред. код]

Народився 1832 року в селі Сербська Церна в родині сільського священика. Після закінчення школи навчався живопису в Тімішоарі (тепер — Румунія), а потім — в Сегеді (тепер — Угорщина). Деякий час навчався в приватній художній школі Я. Марастоні в Будапешті. Перервав навчання у зв'язку з революцією 1848 р. і так його й не завершив. Брав активну участь в революції, навіть був поранений під Србобраном. Після революції повернувся до Сербії.

На початку 1850-х рр. деякий час жив у Великому Бечкерку (зараз — місто Зренянин). Тут він також навчався живопису у відомого сербського художника-портретиста Константина Даніла.

У 1851 р. виїхав до Відня. Тут продовжив навчання живопису й познайомився з поетом Бранко Радичивичем та перекладачем Джуро Данічічем.

У 1853 р. поїхав до Мюнхена, де також навчався в Академії мистецтв.

Навчався також в Академії мистецтв у Відні впродовж 18611862 років. Потім остаточно переселився до Сербії. З 1872 р. працював коректором Державної типографії в Берліні. 1878 р. взяв участь у повстанні проти османів у Боснії та Герцеговині. Був бідним, але вів богемний спосіб життя та зловживав алкоголем. Того ж року помер від туберкульозу.

Література[ред. | ред. код]

Його вважають «символом сербського національного духу». У віршах простежується прагнення до свободи, протест проти тиранії, романтична лірика й героїчний пафос. Є автором 40 оповідань, трьох драм у віршах — «Переселення сербів» (1863), «Єлизавета, княгиня чорногорська» (1868), «Станоє Главаш» (1878) та роману «Воїни».

Живопис[ред. | ред. код]

1854 р. написав картину «Жертва Авраама». Також автор сюжетних композицій «Косово», «Чорногорське повстання» та «На сторожі» (інші назви — «Нічна варта», «Відпочинок після бою», «Варта»). У «Чорногорському повстанні» відображено один з найдраматичніших моментів. Невелика група повстанців, серед яких жінки, підлітки та старий, зібралися на шпилі гори, намагаючись відбити нападників.

Nocna straza (Нічна сторожа)

Також серед його історичних полотен — «Вбивство Карагеоргія» та ряд картин на релігійну тематику.
Але найбільш цей художник відомий портретами відомих сербських історичних персонажів: царя Душана, принца Марко, князя Лазаря, князя Мілана Обреновича тощо.
Написав також талановиті жіночі портрети. На портреті «Дівчина в блакитному» зображена дочка трактирника з Кікінди Міла Попович, у яку художник був закоханий.

Devojka u plavom (Дівчина у блакитному)

Був ще й вчителем. Як писав сербський критик Йован Скерлич: «кожне із його занять було пов'язане з усіма іншими професіями, будь то лірика чи драматичні п*єси, ескізні малюнки чи живопис на полотні у вигляді чудових портретів. Це типово для нього … що окрім живопису й літератури він мав ще й складати музику до своїх віршів».

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]