Емілі Браунінг

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Емілі Браунінг
Emily Browning
Ім'я при народженні Емілі Джейн Браунінг (Emily Jane Browning)
Народилася 7 грудня 1988(1988-12-07) (35 років)
Мельбурн, Австралія
Громадянство Австралія Австралія
Діяльність акторка, співачка
Alma mater Eltham High Schoold
Роки діяльності 1996 — наш час
Чоловік Едді О'Кіф (2023 - дотепер)
IMDb ID 0115161

CMNS: Емілі Браунінг
Emily Browning
у Вікісховищі

Емілі Джейн Браунінг (англ. Emily Jane Browning; нар. 7 грудня, 1988, Мельбурн, Австралія) — австралійська акторка.


Біографія[ред. | ред. код]

Народилася 7 грудня 1988 року в місті Мельбурн, Австралія.

Її батьки — Ендрю та Шеллі Браунінг. В неї є два молодших брати — Меттью та Ніколас. Закінчила Елтемську школу у 2006 році.

Кар'єра[ред. | ред. код]

Перші ролі

Кар'єра в кіно для розпочалася в десять років з невеликої ролі в телесеріалі «Відлуння грому», знятого для телеканалу Hallmark. Незабаром вона стала з'являтися в невеликих ролях в австралійських фільмах і телевізійних постановках, після чого вона отримала роль Алісії в телесеріалі «Щось в повітрі» (2000—2001) і роль Гейлі Фултон в телесеріалі «Blue Heellers» (2000—2002). 2001 року Браунінг з'явилася в ролі дочки головного персонажа Стіва Маєрса (його зіграв Біллі Конноллі) у фільмі «Людина, яка судилась з Богом».

Але широкому міжнародному глядачеві юна акторка стала відома тільки після невеликої, але дуже пам'ятної ролі Кеті Гарвуд у трилері «Корабель-привид» (2002), за яку вона здобула премію «Австралійського інституту кіно і телебачення», як «Найкраща молода акторка» в цьому ж році. 2003 року вона знялася в бойовику «Банда Келлі», де її партнерами по фільму стали Гіт Леджер і Орландо Блум.

Потім у наступному році акторка зіграла Вайолет Бодлер в екранізації серії книг Деніела Гендлера «Лемоні Снікет: 33 нещастя» разом з Джимом Керрі, Ліамом Ейкеном, Меріл Стріп, Геленою Бонем Картер, Біллі Конноллі та ін.

В основі сюжету серія нещасливих подій, що відбулися з сиротами Бодлер Вайолет, Клаусом і Сонечком. Попри те, що фільм був високо оцінений критиками і навіть здобув премію «Оскар», а Емілі отримала дві премії «Австралійського інституту кіно і телебачення», як «Найкраща молода акторка» і «Найкраща акторка міжнародного класу» в 2005 році, вона не виправдала очікувань і не повернулася в Голлівуд для продовження акторської кар'єри.

2008—2011[ред. | ред. код]

З 2005 по 2008 рік акторка ніде не знімалася. 2009 року Емілі зазначила повернення в кіно головною роллю у фільмі жахів «Непрохані», який був ремейком Корейського фільму жахів «Історія двох сестер» (2003), її партнерками по фільму стали Елізабет Бенкс і Арієль Кеббел, фільм отримав досить невисокі оцінки критики і середній рівень зборів.

У 2006 році акторка з'явилася в музичному кліпі гурту Evermore на композицію «Light Surrounding You», за кадром гурт заявив: «З нас виходять не дуже хороші актори, тому ми й вирішили взяти Емілі». 1 лютого 2007 року вона була присутня на фестивалі моди L'oreal як фотомодель.

Потім вона, посилаючись на втому, відхилила запит на прослуховування на роль Бели Свон у фільмі «Сутінки», попри схвалення від авторки оригінальної книги Стефані Маєр.

Після 2009 році режисер Зак Снайдер, творець фільмів «Хранителі» та «300 спартанців», запропонував 21-річній акторці роль Лялечки в своєму новому бойовику «Заборонений прийом». У цьому фільмі вона замінила Аманду Сайфред, яка вибула через конфлікт графіків зйомок. Знімання фільму відбувалося у Ванкувері з вересня 2009 по січень 2010 року, а фільм вийшов 25 березня 2011 року. В інтерв'ю San Diego Comic-Con International вона підтвердила, що буде співати у фільмі пісню, яку сама обрала (killing me sofly).

Оскільки Браунінг в той час постійно працювала в кіно, у лютому 2010 року було оголошено, що вона зіграє головну роль в австралійському незалежному фільмі «Спляча красуня» режисерки Джулії Лі. Емілі замінила в цьому фільмі свою подругу й колегу акторку Мію Васіковську, яка на той момент була на зніманні екранізації роману «Джейн Ейр». Фільм демонструвався на Канському кінофестивалі в 2011 році та на кінофестивалі в Сіднеї. У рецензії Пітера Бредшоу з Guardian було сказано: «технічно елегантна, з запалом і контролем… Емілі Браунінг дає люті та потужні виконання, в її роботі є сила й оригінальність». На Канському кінофестивалі Браунінг сказала: «Навіть не читаючи сценарій фільм змусив мене відчувати себе некомфортно, але це було щось таке, що тягнуло мене до нього».

2012—теперішній час[ред. | ред. код]

Після завершення знімання у фільмі «Спляча красуня», акторка полетіла в Чилі на знімання фільму «Магія, магія» (2013) режисера Себастьяна Сільви, що розповідає про дівчину, що втратила розум. Фільм було показано в 2013 році на кінофестивалі «Санденс», а сайт Film.com схарактеризував фільм як один з найкращих фільмів 2013 року.

У 2012 році вона замінила англійську акторку Офелія Ловибонд, у фільмі «Літо в лютому». Фільм засновано на однойменній книзі Джонатана Сміта, він був знятий в Корнуоллі разом з Домініком Купером і Деном Стівенсом.

У липні 2012 року Браунінг запросили знятися в музичному фільмі «Боже, допоможи дівчині», її партнерами по фільму стали Оллі Александер, Ганна Мюррей, П'єр Буландже, Сара Свайр та ін. Акторка грала дівчину на ім'я Єва і виконувала всі пісні вживу. Знімання фільму почали 8 липня 2012 року і завершили 12 серпня 2012 року.

Емілі Браунінг не тільки акторка, але і співачка. Спеціально для фільму «Заборонений прийом», вона записала кавер-версії пісень: Eurythmics — Sweet Dreams", Pixies — Where Is My Mind?" і «Сплячий» групи The Smiths.

Незабаром Емілі була заявлена на роль висхідної рок-зірки Гейлі, у фільмі Кетрін Гардвік «Запали мене» (2013). У цьому фільмі вона виступила як заміна акторки Еван Рейчел Вуд, яка вибула через конфлікти планування. Її головним партнером по фільму став актор Ксав'єр Семюель, з яким вона познайомилася на зніманні фільму «Магія, магія» (2013).

Незабаром акторка знялася в історико-пригодницькому фільмі-катастрофі «Помпеї» режисера Пола Андерсона. Її партнерами по фільму стали Кіт Герінгтон, Керрі-Енн Мосс, Джаред Гарріс, Кіфер Сазерленд, Адевале Акінуоє-Агбадже, Джессіка Лукас та ін. Прем'єра фільму відбулася в 19 лютого 2014 року в США.

У фільмі розповідається про давньоримське місто Помпеї, яке було знищено під час виверження вулкана. Знімання фільму відбувалося на кіностудії «Cinespace Film Studios», в Торонто і Помпеях. В основі фільму історія кохання раба кельта Майло і дочки заможного городянина Касії. Фільм отримав високі оцінки критики і хороший рівень зборів.

У 2014 році знялася в кліпі гурту Years & Years — «Take Shelter». Незабаром Емілі зіграла одну з головних ролей у кримінальному трилері «Легенда» (2015) британсько-французького виробництва, який поставив американський режисер Браян Гелгеленд. Фільм був знятий за мотивами книги Джона Пірсона «Мистецтво жорстокості: зліт і падіння близнюків Крей». В основі сюжету історія близнюків Крей — Рональда та Реджинальда (їх зіграв Том Гарді) — гангстерів, що тероризували Лондон у 1960-х роках, про їхню жорстокість і неврівноваженість ходили легенди. Прем'єра фільму відбулася у Великій Британії 9 вересня 2015 року.

17 березня 2016 року Емілі Браунінг була затверджена на роль Лори Мун в телесеріалі каналу Starz, «Американські боги», заснованому на однойменному романі англійського письменника Ніла Ґеймана. Він сказав: «Я був зачарований Емілі Браунінг після фільму „33 нещастя“, і в неї є завдання. Її персонажка дуже хитра і на екрані вона ще небезпечніша, ніж на сторінках».

Особисте життя[ред. | ред. код]

Браунінг зробила перерву в акторській кар'єрі для того, щоб завершити свою освіту в середній школі «Елтем», де вона закінчила навчання й отримала Вікторіанський сертифікат про складання екзаменів у листопаді 2006 року.

З 2011 року Емілі Браунінг мала стосунки з англійським актором і моделлю Максом Айронсом, вони зустрічалися близько року, але влітку 2012 року пара розлучилася, причиною був завантажений робочий графік обох.

У неї є кіт на ім'я Джаспер і собака на ім'я Роксі.[3]

Нагороди[ред. | ред. код]

  • Австралійський інститут кінематографії (2002) — «Найкраща молода акторка»
  • Австралійський інститут кінематографії (2005) — «Найкраща кіноакторка міжнародного класу» за фільм «Лемоні Снікет: 33 нещастя»
  • Номінація на премію Young Artist Awards 2005 за фільм «Лемоні Снікет: 33 нещастя»

Фільмографія[ред. | ред. код]

Фільми і серіали[ред. | ред. код]

Рік Українська назва Оригінальна назва Роль
1998 с Луна грому The Echo of Thunder Опел Рітчі
1999 ф High Flyers Фібі Мейсон
2000 с Грозове каміння Thunderstone Кліо
20002001 с Дещо у повітрі Something in the Air Алісія
20002002 с Blue Heelers Хейлі Фултон
2001 с Мерилін Монро Blonde Фліс
2001 с Галіфакс: Граючи Бога Halifax f.p: Playing God Крісті О’Конно
2001 ф Людина, яка судиться з Богом The Man Who Sued God Ребекка Майерс
2002 ф Корабель-привид Ghost Ship Кеті Харвуд
2003 ф Спадає темрява Darkness Falls молода Кейтлін Грін
2003 ф Банда Келлі Ned Kelly Грейс Келлі
2004 ф Після зливи After the Deluge Медді
2004 ф Лемоні Снікет: 33 нещастя Lemony Snicket’s A Series of Unfortunate Events Вайолет Бодлер
2006 ф Безпорадний Stranded Пенні
2009 ф Непрохані The Uninvited Анна
2011 ф Заборонений прийом Sucker Punch Лялечка
2011 ф Спляча красуня Sleeping Beauty Люсі
2013 ф Магія, магія Magic, magic Сара
2013 ф Гостя The Host Лепа / Анні
2013 ф Літо в лютому Summer in February Флоренс Картер-Вуд
2013 ф God Help the Girl Ів
2013 ф Запали мене Plush Хейлі
2014 ф Помпеї Pompeii Кассія
2015 ф Легенда Legend Френсіс Ши
2016 ф Shangri-La Suite Карен Берд
2017 ф Golden Exits Наомі
20172021 с Американські боги American Gods Лора Мун (головна роль)
20182019 с Коханці The Affair Сьєра Джеймс
2022 ф Моніка Monica Лаура
2023 с Class of '07 Зої Міллер

Відеоігри[ред. | ред. код]

Рік Назва Роль Примітки
2004 Lemony Snicket's A Series of Unfortunate Events[en] Вайолет Бодлер Озвучення

Дискографія[ред. | ред. код]

Рік Назва Альбом
2011 «Sweet Dreams (Are Made of This)» Sucker Punch OST
2011 «Where Is My Mind?» (Yoav featuring Emily Browning) Sucker Punch OST
2011 «Asleep» Sucker Punch OST
2013 «Introdubtion» Plush OST
2013 «Close Enough to Kill» Plush OST
2013 «Half of Me» Plush OST
2013 «The Look in Your Eye» (Jack Version) Plush OST
2013 «Half of Me» (Enzo Remix) featuring Thomas Dekker Plush OST

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Deutsche Nationalbibliothek Record #1021164763 // Gemeinsame Normdatei — 2012—2016.
  2. Bibliothèque nationale de France BNF: платформа відкритих даних — 2011.
  3. Biography. Архів оригіналу за 2 липня 2017. Процитовано 11 жовтня 2017.

Посилання[ред. | ред. код]