Ервін Адерс

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Ервін Адерс
Erwin Aders
Народився 7 травня 1881(1881-05-07)
Дюссельдорф, Рейнська провінція, Королівство Пруссія, Німецька імперія
Помер 6 січня 1974(1974-01-06) (92 роки)
Ділленбург, Лан-Дилль, Гіссен, Гессен, ФРН
Країна  Німеччина
Національність німець
Діяльність інженер
Галузь оборонна промисловість, Машинобудування
Заклад «Henschel-Werke»
Науковий ступінь докторський ступінь
Членство Асоціація німецьких інженерівd
Відомий завдяки: виробництву важких танків

Ервін Адерс (нім. Erwin Aders; 7 травня 1881, Дюссельдорф, Німецька імперія — 6 січня 1974, ФРН) — німецький інженер і конструктор в галузі Машинобудування; творець важких танків, зокрема Тигр І та Тигр ІІ[1], а також розробник вантажних автомобілів.

Ранні роки[ред. | ред. код]

Ервін Адерс народився у Дюссельдорфі 7 травня 1881. Навчався в технічному коледжі міста Аахен, де і склав іспити у 1906. Потім працював у декількох компаніях, що спеціалізувалися на виробництві будівельної та автомобільної техніки, науково-дослідній діяльності.

Перша світова війна та початок кар'єри конструктора[ред. | ред. код]

Тигр І на конвеєрі

У 1914 цивільне життя було перервано Першою світовою війною. В армії Адерс проходить службу в експериментальній автомобільній частині — підрозділі, де він мав змогу використовувати свої технічні знання. Експериментальна транспортна частина моторизованих військ, випробувала не тільки вантажівки і артилерійські тягачі, а також відповідала за організацію програми розробки танка A7V. Після війни працював інженером в MAN у Нюрнберзі, у 1925 влаштувався до Vogtländische Maschinenfabrik AG (VOMAG) у Плауені, а від 1929 у Daimler-Benz.

Адерс працював у MAN і Daimler-Benz, займаючись, здебільшого, автомобілебудуванням. Проте, обидві ці компанії, займалися і танкобудуванням. Daimler-Benz безпосередньо, а у випадку з MAN — танками займалася підконтрольна цій компанії фірма Gutehoffnungshütte (GHH) з Оберхаузена[2].

Десять років професійного досвіду роботи на керівних позиціях в трьох найбільших німецьких компаніях, дозволило у 1933 стати викладачем в Технічному університеті Аахена. Це, в подальшому, сприяло йому у працевлаштуванні до компанії Хеншель і син[3].

Розробник «Тигрів»[ред. | ред. код]

Тигр I 1-ї танкової дивізії СС «Адольф Гітлер», Північна Франція, березень 1944

Від 1936 і до кінця Другої світової, Ервін Адерс головний інженер і начальник відділу нових розробок компанії Хеншель і син АГ в Касселі. Через рік після вступу на посаду, залишив проектування паровозів, літаків і кранового устаткування та цілком зосередився на танкобудуванні. У 1937—1938 очолював групу, котра займалася експериментальними танками прориву DW.1 і DW.2 (Durchbruchswagen)[4].

У роки Другої світової війни Адерс керував розробкою конструкції шасі VK3601(Н) та проектів VK 3001 і VK 4501, що в кінцевому підсумку призвело до створення танків Тигр І та Тигр ІІ. За розробку цих машин Адерс отримав неофіційне прізвисько «Батько тигрів» (нім. Tigervater)[5].

Повоєнний період[ред. | ред. код]

Після війни Ервін Адерс працював у тій же галузі, але тепер вже на об'єднаній фірмі «Райншталь-Ганомаг-Хеншель». Вважається, що він мав відношення до розробки сучасних зразків німецької бронетехніки, зокрема, основного танка Бундесверу Leopard 1 та БМП Marder.

За спогадами сучасників, вів скромний спосіб життя, уникав надмірної уваги, з повагою ставився до підлеглих[3].

Помер 6 січня 1974.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

Зовнішні зображення
Ервін Адерс праворуч, з членами Логістичного відділення, під час відвідин виробничих ліній Тигр І
  1. deutsche-biographie. Архів оригіналу за 6 лютого 2018. Процитовано 28 січня 2018.
  2. warspot. Архів оригіналу за 29 січня 2018. Процитовано 28 січня 2018.
  3. а б blindes-ww2. Архів оригіналу за 29 січня 2018. Процитовано 28 січня 2018.
  4. people-archive
  5. tankist.at.ua. Архів оригіналу за 16 вересня 2017. Процитовано 28 січня 2018.

Посилання[ред. | ред. код]