Зевс (Marvel Comics)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Зевс
Історія
Видавець Marvel Comics
Дебют «Venus» #5 (червень 1949)
Автор(и) Стен Лі
Джек Кірбі
Характеристики
Повне ім'я Зевс Пангелленіос
Позиція добро
Вид олімпієць
Зріст 200 см
Вага 254 кг
Колір очей блакитний
Колір волосся рудий (раніше)
сивий
Псевдоніми Юпітер (давньоримське ім'я), Тараніс (кельтське ім'я), Тініс (етруське ім'я), Оптімус Максімус, Містер Зет
Місце народження Гора Олімп
Актор Рассел Кроу
Команди й організації
Олімпійські боги
Божа рада
Typhond
Особливі сили
Надлюдська спритність, витривалість, довголіття
Надшвидкість
Надлюдська сила
Маніпуляції з електрикою
Цілющий фактор
Передбачення

Зевс (англ. Zeus) — вигаданий персонаж, що з'являється на сторінках американських коміксів, виданих видавництвом Marvel Comics. Зевс з Marvel Comics заснований на образі бога Зевса з давньогрецької міфології.

Рассел Кроу зобразив персонажа кіновсесвіту Marvel у фільмі «Тор: Любов і грім» (2022).

Історія публікації[ред. | ред. код]

Версія Зевса з коміксів Marvel Comics заснована на однойменному божестві з давньогрецької міфології. Зевс вперше з'явився у коміксі «Venus» #5 (червень 1949) та був вигаданий Стеном Лі й Джеком Кірбі.

Вигадана біографія[ред. | ред. код]

Народжений десять тисяч років тому[1] Зевс був молодшим сином титанів Кроноса, який правив на Олімпі, та Реї. Титани були нащадками бога неба Урана та первісної богині землі Геї. Кронос повалив владу батька, смертельно поранивши його. Помираючий Уран пророкував, що Кронос також буде скинутий одним з його власних дітей. Як наслідок, при народженні кожної дитини Кронос ув'язнював немовля в Тартарі, найпохмурішій частині позавимірного підземного світу, відомого як Аїд. Нащадками, яких він відправив туди, були Аїд, Посейдон, Гера, Деметра та Гестія. Вражена жорстоким поводженням з їхніми дітьми, дружина Кроноса Рея приховала від нього свою шосту вагітність і таємно народила Зевса на горі Лікей в Аркадії, області землі, яка зараз відома як Греція. Рея віддала немовля Зевса на піклування Геї, яка сховала його на острові Крит[2].

Сили й вміння[ред. | ред. код]

Зевс належить до позавимірної раси іншопланетян, відомих як між собою, так і смертним як олімпійці, також відомі просто як грецькі боги, греко-римські боги або римські боги. Зевс володіє силою космічного масштабу, що перевершує силу будь-якого іншого олімпійця та є рівним таким істотам, як Ґалактус, Небожителі, Незнайомець і Одін[3]. Як і всі олімпійці, Зевс має надлюдські фізичні атрибути сили, витривалості та швидкості, хоча він сильніший за інших олімпійців, за винятком свого сина-напівбога Геркулеса. Його надшвидкість дозволяє йому бігати та літати зі швидкістю, що перевищує швидкість звуку і, можливо, досягає орбітальної швидкості, хоча він не як мутант Ртуть або його син Бог-посланець Гермес, який значно швидший за Зевса так само як Геркулес сильніший; його витривалість дозволяє йому суворо напружуватися годинами, можливо, днями, не втомлюючись. Його вища олімпійська суперсила дозволяє йому протистояти практично будь-якому надпотужному ворогу, а повна сила магії Зевса досить потужна, щоб приголомшити Ґалактуса, хоча він не є ні непереможним, ні всемогутнім, і може бути переможений старшими божествами або космічними істотами з надбожественною силою. Зевс практично безсмертний в тому сенсі, що він не старіє, має імунітет до всіх відомих хвороб і земних токсинів і його не можна вбити звичайними засобами. Він, як і всі олімпійці, може регенерувати в прискореному темпі та володіє деякою стійкістю до магії завдяки своїй божественній, потойбічній природі й вродженої стійкості.

Зевс володіє здатністю маніпулювати величезними обсягами космічної та містичної енергії для різних цілей, включаючи тимчасове посилення своїх надлюдських фізичних здібностей, вистрілювання потужних блискавок електричної силової енергії, зміну своєї форми й розмірів за бажанням, відкриття і закриття міжпросторових отворів, відправлення себе та інших через ці виміри, створення гір, наділення надлюдськими здібностями та властивостями живих істот або неживих предметів, а також здатністю генерувати велику кількість електричної енергії й розряджати її у вигляді блискавки. Зевс також може контролювати містичну життєву енергію інших олімпійських богів і в минулому він кілька разів видаляв і відновлював більшу частину божественних атрибутів свого сина Геркулеса. Зевс володіє обмеженими когнітивними здібностями, які дозволяють йому бачити різні альтернативні варіанти майбутнього. Зевс також є чудовим рукопашником, маючи у своєму розпорядженні тисячолітній досвід і практично непереможний у метанні блискавок. Зевс володіє олімпійською зброєю, виготовленою Гефестом з практично незнищенного адамантину, а іноді роз'їжджає на містичній колісниці, запряженій чарівними кіньми, здатними літати й перетинати виміри.

Нагороди[ред. | ред. код]

  • 2019: CBR поставив Зевса на 2-місце в їхньому списку «Marvel Comics: 10 наймогутніших олімпійців»[4].
  • 2021: CBR поставив Зевса на 2-місце в їхньому списку «Marvel: 10 наймогутніших олімпійців»[5].
  • 2022: Sportskeeda поставив Зевса на 2-місце в їхньому списку «10 найкращих грецьких божеств, які є в коміксах Marvel»[6].
  • 2022: Screen Rant помістив Зевса в їхній список «10 наймогутніших олімпійських богів у Marvel Comics»[7].

Поза коміксами[ред. | ред. код]

Телебачення[ред. | ред. код]

  • Зевс з'явився в сегменті «Могутній Тор» анімаційного серіалу «Супергерої Marvel».
  • Зевс з'явився в анімаційному серіалі «Шоу супергеройської команди», в епізоді «Підтримайте свого небесного батька», актор озвучення — Тревіс Віллінгем[8].

Кіно[ред. | ред. код]

Кіновсесвіт Marvel[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Incredible Hercules #136
  2. Thor & Hercules: Encyclopaedia Mythologica #1
  3. Thanos Annual #1
  4. Chrysostomou, George (14 жовтня 2019). Marvel Comics: The 10 Most Powerful Olympians, Ranked. Comic Book Resources (англ.). Процитовано 24 жовтня 2022.
  5. O'Brien, Megan Nicole (6 травня 2021). Marvel: 10 Most Powerful Olympians, Ranked. Comic Book Resources (англ.). Процитовано 24 жовтня 2022.
  6. Hill, Brad. Exploring 10 best Greek gods from Marvel comics amid MCU debut of Olympians in Thor: Love and Thunder. Sportskeeda (англ.). Процитовано 24 жовтня 2022.
  7. Harn, Darby (30 квітня 2022). The 10 Most Powerful Olympian Gods In Marvel Comics. Screen Rant (англ.). Процитовано 24 жовтня 2022.
  8. Comics Continuum by Rob Allstetter: Friday, April 23, 2010. Comics Continuum (англ.). Процитовано 11 грудня 2022.
  9. Russell Crowe Confirms Who He's Playing In Thor: Love And Thunder. Comic Book (англ.). Процитовано 22 квітня 2021.

Посилання[ред. | ред. код]

  • Zeus на вебсайті Marvel (англ.)
  • Zeus на вебсайті The Appendix to the Handbook of the Marvel Universe (англ.)
  • Zeus на вебсайті Marvel Database, Fandom (англ.)