Козел (геральдика)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Козел
Зображення
Зображує козел свійський
CMNS: Козел у Вікісховищі

Козел, цап — геральдична тварина у геральдиці. Для цієї негеральдичної фігури використовується багато назв: цю рогоносну тварину називають цапом або козерогом або козлищем.

Дизайн і блазонування[ред. | ред. код]

Самка чи самець домашньої кози має другорядне значення в геральдиці — на відміну від овець, де ягня уособлює лагідність або Ісуса, а баран — силу і напористість.

Білий козел зображений у базовому положенні мордою праворуч. Його можна показати бігаючим або стрибаючим, але також і вертикальним. Його озброєння, тобто роги, копита і язик, можуть бути іншого кольору (з відтінком). Тварина з'являється як щитотримач, а також з'являється або росте у верхньому гербі. Також популярним є зображення тільки рогів.

Можлива плутанина з бараном, а також серною, козерогом та іншими рогатими тваринами. Опис герба має це уточнювати. Типовою характеристикою є, як правило, цапина борідка.

Використовувати[ред. | ред. код]

З 1560 року відомий у гербі Гельсінгланд (Швеція). Не можна виключити більш раннє зображення герба.

На деяких гербах коза розмовляє. Прикладами є герб Цигенрюка, Боккенгайм-ан-дер-Вайнштрассе, Гайсвіллера, Гохегейса, Капрароли (Вітербо) або Боксгольма (Швеція).

Веб-посилання[ред. | ред. код]

Біллі козел (геральдична тварина) на Heraldry Wiki