Користувач:ESK2016

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

I can't speak Ukrainian, but I live in Lublin, city which is very friendly to Ukrainians. So, when I find some interesting for you, materials, or links, or made photos, I place them at Ukrainian Wikipedia with pleasure. Because, as I know, Lublin is very friendly City, which is candidate to European Capital of Culture 2016 title, and we believe that cooperation with Ukraina, will help us both.

Greetings from Lublin:)


Download in PDF, and visit:)








Люблін
Lublin
Герб Прапор
Герб Прапор
Розташування міста Люблін
Основні дані
51°14′ пн. ш. 22°34′ сх. д. / 51.233° пн. ш. 22.567° сх. д. / 51.233; 22.567
Країна Польща Польща
Регіон Люблінське воєводство
Магдебурзьке право 1317
Площа 147,45 км²
Населення 351 806 (2008[1])
· густота 2386 осіб/км²
Агломерація біля 550 000
Висота НРМ 168-228  м
Міста-побратими
Телефонний код (48) 81
Номери автомобілів LU
Поштові індекси 20-001 до 20-999
Міська влада
Мапа


Лю́блін (пол. Lublin, їдиш לובלין) - місто в Польщі, столиця Люблінського воєводства. Люблін є одним з найстарших польських поселень. Ще в VI столітті на схилах гори Чвартек почали осідати поселенці. Сьогодні, Люблін – центр Люблінського Воєводства, найбільше місто та промисловий, культурний і науковий осередок у Східній Польщі. З огляду на велику кількість історичних пам’яток, спортивно-оздоровчих об’єктів та готельну базу місто є важливим туристичним центром.

Історія[ред. | ред. код]

Докладніше: Історія Любліна
Пожежа Любліну, 1719.
Люблінський замок
Люблін - Культурна столиця Європи 2016

Перші постійні поселення на люблінській землі з'явилися на початку середньовіччя, хоча археологічні знахідки вказують на присутність різних культур за довго до цього. Найбільш ранні поселення відносять до 6-го століття, знайшли на пагорбі в передмісті Любліна Чвартек пол. Czwartek (четверг - швидше за все, посилання на день ринку в поселенні). Цілком імовірно, що навколишні пагорби, зокрема, земля сучасного люблінського старого міста, також були в той час заселені.

У X столітті була споруджена дерев'яна оборонна споруда, пізніше кам'яна. В 10-му і 11-му століттях поселення Чвартек перетворилося на важливий торговий центр. Знаходження Любліну на східних кордонах польських землях визначив його військове значення. Фортеця, що стала місцем перебування кастелян, вперше згадується в історичних джерелах з 1224. Самий старий історичний документ, що згадує Люблін датується 1198 роком. В 1260 році домініканцями побудован перший католицький костел архангела Михаїла.

Місто зазнало нападів з боку татарів, русинів, і литовців, і було зруйновано кілька разів. В 1317 році під час правління князя Владислава I Локетека місто отримало магдебурзьке право. Казимир Великий оцінив стратегічну важливість міста оточили його в 1341 оборонними стінами. В 1341 році Казимир Великий здобув біля Любліна перемогу над татарами.

У 1392 році місто отримало значні торговельні привілеї від короля Володислава Ягайла, а зі зближенням між Польщею та Литвою, стало місцем значної частини торгівлі між двома країнами. В 1474 році Казимир IV Ягеллончик зробив місто столицею новоствореного Люблінського воєводства. У 15 і 16-му столітті місто швидко зростало. На 16-му столітті кількість разів були проведені засідання сейми. 26 червня 1569, одним з найбільш важливих з них проголосив Люблінську унію, яка об'єднала Польщу і Литву.

З другої половини 16 століття протестантський рух охопив Люблін. Приблизно в той же час була також створена одна з найбільш важливих єврейських громад Польщі.

У 17 столітті в епідемія місті забрала життя більше 5 тис. життів. Місто спочатку руйнують козаки Богдана Хмельницького, а потім місто постраждало від шведського вторгнення протягом Північної війни. В 1703 році Август II Фрідріх надає місту привілеї, що порівняли його в правах з містом Краків.

Люблінський замок

В 1792 році місто займають російські війська. Після третього поділу Польщі, в 1795 Люблін відійшов до Австрійської імперії, а потім з 1815 році знов до Росії. Залізниця ВаршаваКовель була побудована у 1877 році стимулювала промисловий розвиток міста. Люблінське населення зросло з 28900 в 1873 році до 50150 в 1897 році.

Правління Російської імперії закінчилося в 1915 році, коли місто було окуповане німецькими та австро-угорськими арміями. У той час єврейська громада становила близько 40% від населення Любліна.

університет Марії Кюрі-Склодовської

Під час німецької окупації міста, що почалася 1939 році, населення було об'єктом серйозного пригноблення з боку окупантів, зокрема єврейські жителі. Місто було центром основних німецьких зусиль винищити євреїв в окупованій Польщі. Єврейське населення було змушено жити гетто. Між 17 березня і 11 квітня 1942 року більшість мешканців гетто, близько 26000 чоловік, були депортовані в винищувальний табір Белжець решта в Майданек, великий концентраційний табір створений на околиці міста. Більшість з них були вбиті.

24 липня 1944 року в місто ввійшла радянська армія і місто стало тимчасовою столицею контрольованої комуністами Польщі. 23 жовтня 1944 року в Любліні був заснований університет Марії Кюрі-Склодовської. Столиця була перенесена в Варшаву, в січні 1945.

У липні 1980 року працівники Любліну були перші у хвилі страйків, спрямованих проти комуністичного режиму, які в кінцевому підсумку призвело до появи Солідарності.

Історичні пам'ятки[ред. | ред. код]

Люблін - старє місто

Історична частина міста займає відносно невеликий простір між Краківською брамою і замком. У Старій Ратуші, збудованій у XV столітті, розміщувався уже згадуваний Коронний Трибунал. Ринок зберігає свою давню красу: ренесансні кам’яниці, що колись належали багатим купецьким родам, розбагатілим за рахунок торгівлі.

Визначними місцями міста є:

Краківська брама
Домініканський костел
  • Краківська брама
  • Гродська брама
  • Замок з замковою каплицею
  • Архікатедра
  • Домініканський костел
  • Бернардинський костел
  • костел Святого Духа
  • костел Бригіток
  • костел Святого Миколая на Чвартку
  • костел Св. Міхала Архангела
  • Коронний Трибунал
  • старий та новий єврейські цвинтарі

Великий Люблінський замок розташований на високому піднесенні і має мало спільного з первісною оборонною будівлею, збудованою на цьому місці у XIV столітті. Нинішня споруда з’явилася у ХІХ столітті; тривалий час тут було в’язниця, а зараз знаходиться Люблінський музей. Із попереднього замкового ансамблю збереглася лише кругла вежа.

Економіка та наука[ред. | ред. код]

Автомобі́ль Люблін 3

На території Любліна процвітає промисловість, особливо автомобільна, харчова та металургія.

Наукова база:

Окрім вищезазначеного у місті є багато цікавих музеїв, філармонії, театри та оперетка.

Люблін є також важливим залізничним та шляховим вузлом. Люблін - місто побратим Львова. Угоду про співпрацю зі Львовом підписано 15 січня 2004 року.

Околиці Любліна[ред. | ред. код]

Наленчув

4 км від центру Любліна знаходиться колишній нацистський концентраційний та винищувальний табір Майданек, сьогодні меморіал, де загинуло понад 80.000 в'язнів, в осеовному євреїв.

На захід від Любліна (на відстані 30-50 км) знаходяться три важливі туристичні осередки: відомий санаторій Наленчув, що спеціалізується на лікуванні серцевих захворювань, значний промисловий центр Пулави, де у минулому жили славні магнатські роди та Казімєж Дольний – улюблене місце туристів і художників. Розташоване над Віслою місто-красень пишається старовинними ренесансними кам’яницями, ошатними будиночками видатних митців, величним ренесансним костелом та руїнами старовинного замку на високому узгір’ї. Казімєж Дольний особливо популярний серед художників та митців.

Зовнішні посилання[ред. | ред. код]



Посилання[ред. | ред. код]

  1. Населення, площа та густота за даними Центрального статистичного офісу Польщі. Powierzchnia i ludność w przekroju terytorialnym w 2007. [1].