Королівський палац в Аранхуесі

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Королівський палац в Аранхуесі
Royal Palace of Aranjuez [1]
Світова спадщина
40°02′10″ пн. ш. 3°36′29″ зх. д. / 40.03636388891677456° пн. ш. 3.6081805555833779° зх. д. / 40.03636388891677456; -3.6081805555833779
Країна Іспанія
Тип Культурний
Критерії ii, iv
Об'єкт № 1044
Регіон Європа і Північна Америка
Зареєстровано: 2001 (25 сесія)

Мапа
CMNS: Королівський палац в Аранхуесі у Вікісховищі[2]

Королівський палац в Аранхуесі (ісп. Palacio Real de Aranjuez) — одна з іспанських королівських резиденцій, розташована у місті Аранхуес, автономне співтовариство Мадрид, Іспанія. Палац відкритий для відвідувачів як одна з Іспанських королівських резиденцій. Палац разом з садами включений до Світової Спадщини ЮНЕСКО як видатна пам'ятка, що демонструє комплекс зв'язків між природою та діяльністю людини — звивисті природні водні шляхи та геометричний парковий ландшафт, поєднання сільського та міського середовища, між лісами та архітектурою палацових будівель. Триста років розвитку ландшафту під наглядом монархії, палацовий комплекс «демонструє еволюцію концепцій від гуманізму та політичної централізації, до характеристик французького саду бароко 18 ст., до міського стилю життя, який розвився поруч з наукою про акліматизацію рослин та тваринництва в епоху Просвітництва»[3].

Садово-палацовий комплекс[ред. | ред. код]

Будівництво палацу було замовлено королем Філіпом II. Його архітектором виступив Хуан Баутіста де Толедо, якого пізніше змінив Хуан де Еррера, що також спроектував Ескоріал. Палац був завершений під час правління короля Фердинанда VI в середині 18 ст.; пізніше король Карл III добудував до палацу два крила.

Величезні сади, які були створені щоб позбавити мешканців палацу від пилюки та посухи іспанського плато завдяки використанню води з розташований поручи річок Тагус (Тежу) та Харама, є найбільш значущими садами Іспанії періоду династії Габсбургів. Сад острову (ісп. Jardín de la Isla) розташований на рукотворному острові, оточеному річкою Тагос та каналом Ріа. Сад Принца (ісп. Jardín del Príncipe) включає маленький палац Каса дель Лабрадор (ісп. Casa del Labrador), збудований для короля Карла IV) та Музей королівських барж (ісп. Museo de las Falúas Reales), в якому розміщена найважливіша існуюча колекція іспанських королівських барж насолод.

Художні та історичні колекції палацу включають і «Музей палацового життя», колекція якого дає уявлення про щоденне життя іспанських монархів.

В мистецтві[ред. | ред. код]

«Аранхуеський концерт» (ісп. Concierto de Aranjuez))  — композиція для класичної шестиструнної гітари та оркестра, написана іспанським композитором Хоакіном Родріго, натхненним палацовими садами. Ця музична праця намагається провести слухача по садах звуками природи в період, коли була написана.

Галерея[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. * Назва в офіційному англомовному списку
  2. https://commons.wikimedia.org/wiki/Category:Royal_Palace_of_Aranjuez
  3. Архівована копія. Архів оригіналу за 19 липня 2017. Процитовано 27 вересня 2015.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)

Посилання[ред. | ред. код]