Ловіть той цепелін!

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ловіть той цепелін!
англ. Catch that Zeppelin!
палітурка збірки з оповіданням
Жанр альтернативна історія
Форма оповідання
Автор Фріц Лейбер
Мова англійська
Опубліковано березень 1975
Країна  США
Нагороди

«Ловіть той цепелін!» (англ. Catch that Zeppelin!) — оповідання Фріца Лайбера в жанрі альтернативної історії, вперше надруковане в журналі «Fantasy & Science Fiction» 1975 року.

Сюжет[ред. | ред. код]

Оповідач, ідучи вулицею Мангеттена, помічає цепелін пришвартований до Емпайр-Стейт-Білдінг, і усвідомлює що має спогади зовсім іншої людини, і знаходиться в іншому паралельному світі. В цьому світі автомобілі їздять на електродвигунах, повітряне транспортування здійснюється безпечними гелієвими дирижаблями, а рік змінився з 1973 на 1937.

Наратор, якого тепер звуть не Фріц а Дольфі, і який є інженером цепелінів, зустрічається з сином — соціальним істориком, перед від'їздом до Німеччини. Під час зустрічі вони обговорюють переломні історичні моменти і як зміни в них могли б вплинути на історію. Наприклад, якби Марія Склодовська вийшла заміж за П'єра Кюрі, а не за Томаса Едісона, то він, без її допомоги, не створив би дешеву і чисту для довкілля батарею, і тоді, можливо, автомобільну індустрію домінував би Форд, з його концептами двигунів які спалюють пари бензину. Якби відносини між Німеччиною і США цього десятиріччя не були такими теплими, то ймовірно що Америка заблокувала продаж гелію Німеччині, що в свою чергу спричинило використання водню для дирижаблів, через що могли б статись небезпечні аварії, і авіація закинула б ідею аеростатів, та перейшла на тяжкі гвинтові літаки. Що реконструкція після громадянської війни в США мала великі шанси провалитися, що могло б спричинити нову хвилю дискримінації афроамериканців. Останній переломний момент який обговорюють герої — це кінець першої світової війни. Син наводить аргументи що існувала велика ймовірність перемир'я, замість безумовної капітуляції Німеччини, і що це могло б спричинити мілітаристичний режим в Німеччині, слабку Лігу Націй, і можливо привело б до нового конфлікту.

В кінці розмови оповідач помічає що запізнюється на посадку, і попрощавшись з сином біжить на дах хмарочоса щоб встигнути на цепелін. Там знову відбувається зміщення світів, і виявляється що в тій альтернативній реальності оповідач був Гітлером. Після зміщення герой знову стає Фріцом, і також іде на зустріч з сином, який теж є соціальним істориком, але цього разу без теорій про «переломні моменти».

Сприйняття[ред. | ред. код]

Твір отримав премії «Неб'юла» і «Г'юґо» в 1976 році. Критик Дон Д'Амаса зазначив що «історія витончена і його роздуми захоплюючі, але кінець трохи урізаний, залишаючи читача з відчуттям що щось ще мало бути сказано.»[1] Ніколас Вайт відмітив деякі сюжетні неточності — Гітлер не міг мати сина, провідного соціального історика, незалежно яку часову лінію використовувати, і батарея Едісона звучить малоймовірно; хоча історичні аргументи про провал реконструкції півдня і перемир'я в 1918 році достатньо переконливі.[2] Журналіст Брюс Байфілд написав в своєму критичному есе що «порівняння нашої історії з вигаданою наводить на думку, що невдача завершити емансипацію темношкірих в дев'ятнадцятому столітті спотворює американську історію так само як антисемітизм — німецьку.»[3]

В іншому медіа[ред. | ред. код]

  • В серіалі Межа в одному з епізодів видно Емпайр-Стейт-Білдінг з пришвартованим до нього дирижаблем.[4]

Посилання[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. D'Ammassa, D. Encyclopedia of Science Fiction. — Facts On File, 2015. — ISBN 9781438140629.(англ.)
  2. «Catch that Zeppelin!» Review by Nicholas Whyte [Архівовано 26 серпня 2016 у Wayback Machine.](англ.)
  3. Bruce Byfield. Witches of the mind: a critical study of Fritz Leiber. — Necronomicon Press, 1991. — ISBN 9780940884359.(англ.)
  4. Sarah Clarke Stuart. Into the Looking Glass: Exploring the Worlds of Fringe. — ECW Press, 2011. — ISBN 9781770410510.(англ.)