Медсанбат

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Медсанба́т — скорочена назва медичного санітарного батальйону[1] (ще інакше санітарний батальйон або медичний батальйон). Це окрема військова частина в складі військового з'єднання (зазвичай у дивізії), призначена для його медичного забезпечення, що відрізняється від медичного обслуговування у мирний час.

Загальна характеристика[ред. | ред. код]

Як правило медсанбат розташований в польових умовах, при бойових діях. Або в евакуації, у тилу діючої армії (у більш безпечному місці). Так звані стаціонарні медсанбати або евакуаційний госпіталь, евакуаційний шпиталь (евакого́спіталь). Такий госпіталь воєнного часу надавав медичну допомогу для лікування уражених і хворих; він міг не мати власних транспортних засобів, використовувався в складі госпітальних баз.

Евакуаційні госпіталі можуть бути терапевтичними (абревіатура «ТЕГ») і хірургічними (ХЕГ), які можуть бути спеціалізованими (СТЕГ й СХЕГ). У Велику Вітчизняну війну 1941–1945 рр. існували сортувально-евакуаційні госпіталі (СЕГ), що сортували по евакогоспіталях поранених до госпітальної бази фронту, і контрольно-евакуаційні госпіталі (КЕГ), що контролювали правильність відбору й підготовки до евакуації поранених і хворих за межі даної госпітальної бази. Але в історії війни відомі пересувні медсанбати — на залізничному поїзді.

Є інші форми запису в офіційних документах: медико-санітарний батальйон, медичний пункт при батальйоні тощо. Приклади виразу військового жаргону: «Відправити пораненого в медсанбат» (як наказ), «людина медсанбатовська» (симулянт уникаючий важкої військової служби).

Завдання медсанбату воєнного часу
  1. евакуація уражених (поранених) і хворих з полкових медичних пунктів або з районів масових санітарних втрат;
  2. надання першої лікарської медичної допомоги;
  3. підготовка поранених і хворих до евакуації в госпіталі;
  4. лікування легкопоранених і легко хворих (зі строком лікування від 5 до 10 діб);
  5. проведення санітарно-гігієнічних і протиепідемічних заходів у військах і в смузі дій військового з'єднання;
  6. заходи щодо захисту військ від зброї масового ураження й по ліквідації наслідків його застосування;
  7. постачання військових частин і медичних підрозділів військового з'єднання медичним майном;
  8. підготовка медичного складу.
У мирний час медсанбат здійснює
  1. лікувально-профілактичне обслуговування особового складу з'єднання, у тому числі стаціонарне лікування, консультативну роботу й військово-лікарську експертизу, здійснює контроль над харчуванням, водопостачанням, умовами праці й побуту військовослужбовців, гігієною й фізичним станом особового складу тощо.
До складу медсанбату входять відділення
  1. спеціальної обробки (дезінфекції, дегазації, дезактивації);
  2. приймально-сортувальне;
  3. операційно-перев'язувальне;
  4. госпітальне;
  5. евакуаційне.

Історія[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  • (рос.)«Большой медицинский энциклопедический словарь», ред. Владимир Бородулин, сост. В. Бородулин и Алексей Тополянский, изд. «Рипол Классик», серия «Библиотека энциклопедических словарей» (БЭС), ISBN 978-5-7905-5017-1; 2007 г.[сторінка?] (рос.)
  • (рос.)«Большой медицинский словарь», М., 2000 г.[сторінка?] (рос.)

Посилання[ред. | ред. код]