Слобожанський (оркестр)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Молодіжний академічний симфонічний оркестр «Слобожанський»
Основна інформація
Жанр класична музика
Роки 1992 — дотепер
Країна Україна Україна
Місто Харків
Офіційний сайт МАСО «Слобожанський»

«Слобожанський» — молодіжний академічний симфонічний оркестр, єдиний професійний повний симфонічний молодіжний оркестр в Україні[1]. Скорочена назва — МАСО «Слобожанський».

Створений для молодих талановитих музикантів 25-28 років, які навчаються на старших курсах Харківського національного університету мистецтв імені Івана Котляревського, для аспірантів або випускників — молодих викладачів[1].

Художній керівник оркестру — народний артист України, заслужений діяч мистецтв, професор, перший проректор Харківського Національного університету мистецтв імені Івана Котляревского Гаррій Абаджян.

Історія[ред. | ред. код]

Молодіжний академічний симфонічний оркестр «Слобожанський» був створений в 1992 році за розпорядженням голови Харківської обласної державної адміністрації Олександра Масельського[2]. Перший концерт оркестру відбувся 30 вересня 1992 року в рамках відкриття другого міжнародного фестивалю «Харківські асамблеї». Першим диригентом став Рашит Нігаматуллін. З 1995 року — Шаліко Палтаджян. Директором і піаністом до 1995 року був Володимир Соляник. Ведучою на концертах протягом перших 20 років існування колективу була доктор мистецтвознавства, професор ХНУМ — Олена Рощенко.

У 1996 році був визнаний «Кращим молодіжним симфонічним оркестром Європи» на Європейському музичному фестивалі молодіжних симфонічних оркестрів[2].

На підставі видатних досягнень у забезпеченні розвитку вітчизняної культури, в 2008 році молодіжний симфонічний оркестр «Слобожанський» отримав статус академічного[3].

У 2012 році оркестр розпочав роботу над наймасштабнішим своїм проектом «Класична феєрія».

В рамках проведення чемпіонату Європи з футболу «Євро-2012» молодіжний академічний симфонічний оркестр «Слобожанський» брав участь в концертах у фан-зоні на центральній площі Харкова, які транслювалися європейським телебаченням на країни Європи[4].

У травні 2018 року оркестр виступив на сцені Національної філармонії України. Диригував МАСО «Слобожанський» Аллін Власенко, а сольні партії на скрипці зіграв Валерій Соколов[5]. У листопаді того ж року на концерті «Код Косенко: втрачені партитури видатних українців», оркестром було здійснено перше концертне виконання твору українського композитора Віктора Косенка — «11 етюдів у формі старовинних танців»[6]. У квітні 2019 року відомий скрипаль Даніїл Австріх дебютував з МАСО «Слобожанський» як диригент[7]. А 10 травня 2019 року, на концерті «Містична» Червона скрипка" з оркестром виступила американська скрипалька Елізабет Піткерн[en], яка грає на скрипці Антоніо Страдіварі — «Червоний Мендельсон» 1720 року. Цей концерт став першим виступом американської скрипальки в Україні[8].

Співробітництво з диригентами та музикантами[ред. | ред. код]

В оркестрі немає постійного диригента. Колектив прагне залучити до співпраці найкращих майстрів диригентського мистецтва, що представляють різні національні школи симфонічного диригування[9]. Протягом свого існування молодіжний оркестр працював з різними диригентами, композиторами і музикантами з усього світу.

Диригенти[ред. | ред. код]

Солісти[ред. | ред. код]

Сучасні композитори[ред. | ред. код]

Музиканти інших жанрів[ред. | ред. код]

Участь у фестивалях та конкурсах[ред. | ред. код]

Молодіжний академічний симфонічний оркестр «Слобожанський» неодноразово запрошували на музичні фестивалі до Іспанії, Італії, Данії, Німеччини, Сербії та Чорногорії.

Оригінальні проекти[ред. | ред. код]

МАСО «Слобожанський» постійно знаходиться у творчому пошуку нових форм популяризації симфонічного мистецтва. З цією метою, оркестром реалізовано ред нетипових для симфонічних колективів проектів, серед них: концерт «IceSymphony» — де виступи професійних фігуристів проходили у супроводі симфонічного оркестру та поєднувались зі світловими інсталяціями[38], концерти за участі майстра пісочної анімації Дар'ї Пушанкіної[39][40], концерт «Дунаєвський. Пісня про веселий вітер»[41], в ході якого виконання творів Ісака Дунаєвського чергується з розповідями відомого екскурсовода Максима Розенфельда про творчість композитора. Також, оркестр — незмінний учасник проекту популярної групи «Танок на майдані Конго» під назвою «Симфо Хіп-хоп»[42].

Репертуарна політика[ред. | ред. код]

Репертуарна політика оркестру націлена на максимально широке охоплення симфонічних шедеврів світової класики. Крім визнаних класичних шедеврів на концертах звучать і твори сучасних українських композиторів Віталія Губаренка, Мирослава Скорика, Євгена Станковича, Левка Колодуба, Віталй Пацера, Володимира Птушкіна та інших.

Благодійність[ред. | ред. код]

З 2012 року, оркестр постійний учасник щорічного благодійного концерту «Класична феєрія»[43]. Унікальний міжнародний проект популяризує класичну музику та знайомить дітей і підлітків зі скарбами світового мистецтва — на кожному концерті 60 % місць в залі надається музично обдарованим дітям та дітям з соціально незахищених категорій населення: сиріти, діти з малозабезпечених сімей, тощо. Зібрані кошти використовуються для покупки медичного обладнання та матеріалів для дитячих лікарень та дитячих відділень в медустановах. З цією метою, щорічно, до Дня Святого Миколая, проводяться концерти класичної музики за участю всесвітньо відомих музикантів з різних країн світу.

Перший концерт відбувся 15 грудня 2012 року Органному залі Харківської філармонії[44].

У 2013 році після концерту «Класична Феєрія» в рамках проекту «Чиста кров» були закуплені тест-системи для перевірки донорської крові в онкологічне відділення Харківської обласної дитячої клінічної лікарні № 1.

У грудні 2015 року в концертах в Харкові і Львові взяли участь скрипалі Даніїл Австріх (Німеччина, Росія) і Євген Музикант (Україна), віолончеліст Ласло Феніо, альтист Олександр Дворніченко (Україна), кларнетист Сергій Дворніченко (США), диригент Кирило Карабиць (Україна). Гроші, виручені від продажу квитків пішли на закупівлю високотехнологічних витратних операційних матеріалів для Інституту загальної та невідкладної хірургії ім. В. Т. Зайцева (Харків) та Обласної клінічної лікарні (Львів)[45].

У 2016 році в благодійному концерті «Класична Феєрія 2016», який відбувся 24 грудня 2016 року в Харківському національному академічному театрі опери та балету імені М. В. Лисенка взяли участь Молодіжний академічний симфонічний оркестр «Слобожанський» і музиканти з різних країн: український оперний співак Олександр Цимбалюк, а також Даніїл Австріх, Ласло Феніо, Сергій Дворніченко і Олександр Дворніченко, а диригував оркестром Володимир Фаншіль (Австралія). За підсумками благодійного концерту, в Харківську обласну клінічну лікарню було придбано електронейроміограф[46].

У 2017 в концерті взяли участь диригент Теодор Кучар (США), один з кращих віолончелістів світу Ласзло Феньйо (Німеччина), скрипаль і викладач Вищої школи музики в Кельні Даніїл Австріх (Німеччина), творець проекту «Класична феєрія» альтист Олександр Дворніченко (Україна), кларнетист Сергій Дворніченко (США). Валторніст Аркадій Шилклопер (Німеччина) привіз до Харкова альпійський ріг. Зібрані кошти пішли на покупку устаткування для дитячої операційної Харківського обласного клінічного центру урології і нефрології ім. В. І. Шаповала[47].

На концерті, що пройшов у грудні 2018 року, Молодіжним оркестром диригував Юрій Яковенко, А місце Аркадія Шилклопера серед солістів зайняв вірменський музикант-мультиінструменталіст Арутюн Чколян[48]. На зібрані кошти, для дітей з вадами зору з навчально-виховного комплексу імені В. Г. Короленка, був придбаний принтер, що друкує шрифтом Брайля[49].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в г Как «малонадежный» оркестр в Харькове «зажигал». Архів оригіналу за 4 липня 2018. Процитовано 16 травня 2018.
  2. а б в Дирижер называет симфонический оркестр звуковым чудом. Архів оригіналу за 4 липня 2018. Процитовано 17 травня 2018.
  3. Про надання статусу академічного творчому колективу Молодіжного симфонічного оркестру "Слобожанський" - Украинское законодательство. uazakon.com. Архів оригіналу за 5 липня 2018. Процитовано 5 липня 2018.
  4. а б Концерт симфонической музыки МАСО “Слобожанский” | Реприза Kharkiv art guide (рос.). repriza.com.ua. Архів оригіналу за 18 травня 2018. Процитовано 18 травня 2018.
  5. Афіша концертів — Національна Філармонія України. www.filarmonia.com.ua. Архів оригіналу за 17 липня 2018. Процитовано 17 липня 2018.
  6. Golynska, Olga (5 листопада 2018). Код Косенка – відродження партитури. МУЗИКА (укр.). Архів оригіналу за 4 липня 2019. Процитовано 4 липня 2019.
  7. а б Всемирно известный скрипач Даниил Австрих приглашает харьковчан на свой дирижерский дебют. Харьковские Известия. Архів оригіналу за 4 липня 2019. Процитовано 4 липня 2019.
  8. а б Golynska, Olga (8 травня 2019). Вперше в Україні прозвучить легендарна «Червона скрипка» Страдіварі. МУЗИКА (укр.). Архів оригіналу за 4 липня 2019. Процитовано 4 липня 2019.
  9. а б в г Что сыграют: МАСО Слобожанский зовет на закрытие юбилейного сезона. Архів оригіналу за 5 липня 2018. Процитовано 5 липня 2018.
  10. а б в г д Екатерина Жигалова. - | Газета ВРЕМЯ. timeua.info. Архів оригіналу за 18 травня 2018. Процитовано 17 травня 2018.
  11. В Харькове сыграет известный американский музыкант Кристофер Буш. MISTO.KH.UA (амер.). Архів оригіналу за 5 липня 2018. Процитовано 5 липня 2018.
  12. Репетиция симфонического оркестра «Слобожанский» на площади Архитекторов в Харькове - Городской Дозор. Городской ДоZор. Архів оригіналу за 5 липня 2018. Процитовано 18 травня 2018.
  13. У мировых звезд появился интерес в Харькове (фото, видео) (англ.). gx.net.ua. Архів оригіналу за 5 липня 2018. Процитовано 5 липня 2018.
  14. а б МАСО «Слобожанський» завершує сезон концертом музики Гайдна і Бетховена. Харківська обласна державна адміністрація. Архів оригіналу за 4 липня 2019. Процитовано 4 липня 2019.
  15. МАСО «Слобожанський» відкриє концертний сезон під керівництвом Юрія Яковенка (14.09). Вісті Ньюс (укр.). 3 вересня 2018. Архів оригіналу за 4 липня 2019. Процитовано 4 липня 2019.
  16. а б Hulu LLC. Молодежный симфонический оркестр выступит вместе с пианистом из США Элдредом Маршаллом (рос.). http://www.city.kharkov.ua/. Архів оригіналу за 5 липня 2018. Процитовано 17 травня 2018.
  17. МАСО «Слобожанский» завершит свой юбилейный сезон исполнением Моцарта и Прокофьева | Новости Харькова и Харьковской области. Медиа группа «Объектив». Новости Харькова и Харьковской области. Медиа группа «Объектив» (ru-RU) . Архів оригіналу за 4 липня 2019. Процитовано 5 липня 2018.
  18. Екатерина Жигалова. - | Газета ВРЕМЯ. timeua.info. Архів оригіналу за 18 травня 2018. Процитовано 17 травня 2018.
  19. В Харькове зазвучит Бетховен. Харьковские Известия. Архів оригіналу за 19 травня 2018. Процитовано 18 травня 2018.
  20. а б В Харьков приехал известный грек (фото, видео) (англ.). gx.net.ua. Архів оригіналу за 5 липня 2018. Процитовано 5 липня 2018.
  21. а б в г д е ж и к л МАСО «Слобожанский» - Афиша Харькова на МедиаПорте (рос.). afisha.mediaport.ua. Архів оригіналу за 4 липня 2018. Процитовано 18 травня 2018.
  22. Тенор Большого театра выступит с оркестром «Слобожанский». MediaPort (рос.). Архів оригіналу за 4 липня 2018. Процитовано 17 травня 2018.
  23. Харьковчанам презентуют шедевры немецкой классики. Харківська обласна державна адміністрація. Архів оригіналу за 4 липня 2018. Процитовано 17 травня 2018.
  24. Симфонический оркестр «Слобожанский», Валерий Соколов (скрипка) (рос.). afisha.guru.ua. Архів оригіналу за 18 травня 2018. Процитовано 17 травня 2018.
  25. Молодежный оркестр «Слобожанский» сыграет концерт с музыкантом из Польши. Харківська обласна державна адміністрація. Архів оригіналу за 4 липня 2018. Процитовано 18 травня 2018.
  26. - | Газета ВРЕМЯ. timeua.info. Архів оригіналу за 18 травня 2018. Процитовано 18 травня 2018.
  27. Сыграть, чтобы помочь: в Харьков приехали всемирно известные музыканты | АТН. АТН (рос.). 18 грудня 2015. Архів оригіналу за 4 липня 2018. Процитовано 18 травня 2018.
  28. Два народных артиста на одной сцене. Бывшие харьковчане выступят в родном городе - Дозор Афиша. Дозор Неделя. Архів оригіналу за 4 липня 2019. Процитовано 4 липня 2019.
  29. Шуберт, Моцарт и Глиэр: харьковчан приглашают на свидание с классикой. kh.vgorode.ua. Архів оригіналу за 4 липня 2019. Процитовано 4 липня 2019.
  30. - | Газета ВРЕМЯ. timeua.info. Архів оригіналу за 6 липня 2018. Процитовано 9 липня 2018.
  31. Глеб Самойлов & The Matrixx с ошеломляющим концертом в Киеве. musartic.com (ru-RU) . 29 квітня 2017. Архів оригіналу за 12 березня 2018. Процитовано 16 травня 2018.
  32. Молодіжний оркестр «Слобожанський» зіграє концерт з відомим валторністом Аркадієм Шилклопером. Харківська обласна державна адміністрація. Архів оригіналу за 3 липня 2018. Процитовано 16 травня 2018.
  33. Сосо Павлиашвили в Харькове презентовал новый альбом. atn.ua (рос.). Архів оригіналу за 5 липня 2018. Процитовано 16 травня 2018.
  34. - | Газета ВРЕМЯ. timeua.info. Архів оригіналу за 17 травня 2018. Процитовано 16 травня 2018.
  35. В Харькове стартовал международный фестиваль «Музыка - наш общий дом». Архів оригіналу за 5 липня 2018. Процитовано 21 травня 2018.
  36. Hulu LLC. В оперном театре открыли «Харьковские ассамблеи» (рос.). http://www.city.kharkov.ua/. Архів оригіналу за 21 травня 2018. Процитовано 21 травня 2018.
  37. Международный конкурс юных пианистов Владимира Крайнева состоится в Харькове после четырехлетнего перерыва. Интерфакс-Украина (рос.). Архів оригіналу за 5 липня 2018. Процитовано 21 травня 2018.
  38. В Харькове прошло шоу Ice Symphony. Харьковские Известия. Архів оригіналу за 9 липня 2018. Процитовано 9 липня 2018.
  39. В Харькове песком нарисуют этюды. robinzon.tv (ru-RU) . Архів оригіналу за 17 липня 2018. Процитовано 17 липня 2018.
  40. LLC, Hulu. Молодіжний симфонічний оркестр готує ще один концерт з пісочною анімацією. http://www.city.kharkov.ua/ (укр.). Архів оригіналу за 24 липня 2018. Процитовано 24 липня 2018.
  41. Молодежный академический симфонический оркестр «Слобожанский» и Максим Розенфельд повторят резонансный концерт Новости Харьков. inform.kharkov.ua. Архів оригіналу за 9 липня 2018. Процитовано 9 липня 2018.
  42. Зроби мені хіп-хоп: «Танок на майдані Конго» приховує свій вік. Club-tourist (амер.). Архів оригіналу за 9 липня 2018. Процитовано 9 липня 2018.
  43. «Классическая феерия» — альпийский рог и старинная виолончель. Газета «День». 15 декабря, 2017. Архів оригіналу за 20 грудня 2017. Процитовано 5 липня 2018.
  44. Алена Еремина: Благотворительность перестала быть уделом только звезд. Дозор. Неделя (російська) . 3 лютого 2015. Архів оригіналу за 17 липня 2018.
  45. Музиканти-благодійники з Європи та США зібрали 140 тис. грн для українських дітей з хворобами серця. kh.depo.ua (англ.). Архів оригіналу за 17 липня 2018. Процитовано 17 липня 2018.
  46. На благотворительном концерте в Харькове собрали 135 тысяч гривен. MediaPort (рос.). Архів оригіналу за 17 липня 2018. Процитовано 17 липня 2018.
  47. Классическая феерия-2017. Накипело (російська) . 25 грудня 2017. Архів оригіналу за 3 березня 2022.
  48. ©2007- 2019; группа «Объектив», ООО "Медиа; Харьков. В Харькове пройдет благотворительный концерт классических музыкантов с мировым именем | Новости Харькова и Харьковской области. Медиа группа «Объектив». Новости Харькова и Харьковской области. Медиа группа «Объектив» (ru-RU) . Архів оригіналу за 4 липня 2019. Процитовано 4 липня 2019.
  49. Гордимся: в Харькове собрали деньги на принтер Брайля для слабовидящих детей. kh.vgorode.ua. Архів оригіналу за 4 липня 2019. Процитовано 4 липня 2019.