Флекситаріанство

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Флекситаріанство — переважно рослинна дієта, що допускає вживання тваринної їжі. Флекситаріанці прагнуть якнайменше вживати м'ясо, проте повністю його зі свого раціону не виключають. У той же час не існує визначеної кількості вживаного м'яса для класифікації флекситаріанця.

У 2003 році Американське діалектичне товариство визнало слово флекситаріанець найпопулярнішим словом року та визначило його як «вегетаріанець, що іноді їсть м'ясо»[1].

Етимологія[ред. | ред. код]

В англійській мові слово flexitarian є об'єднанням слів flexible (гнучкий) та vegetarian (вегетаріанець)[2]. Вперше вживання слова «флекситаріанство» зафіксовано в жовтні 1992 року у випуску Austin American-Statesman. У цьому випуску репортер Лінда Антоні написала статтю «Acorn serves up 'flexitarian fare'». Ця стаття описувала недавнє відкриття «Жолудевого кафетерію», власниця якого, Гельга Морас, називала своє харчування «флекситаріанським».

Види[ред. | ред. код]

Пескетаріанство[ред. | ред. код]

Пескетаріанство — це система харчування, яка забороняє їсти м’ясо теплокровних тварин та дозволяє їсти рибу та морепродукти. Ця система харчування є частиною середземноморської дієти.

Полотаріанство[ред. | ред. код]

Полотаріанство — це система харчування, яка забороняє їсти червоне м’ясо і дозволяє їсти рибу, морепродукти та м’ясо птиці.

Користь[ред. | ред. код]

На відміну від вегетаріанства ці дієти включають помірне вживання риби, морепродуктів, пташиного м’яса і навіть червоного м’яса. Тому у цих дієт є в достатній кількості вітаміну В12, білка, заліза та багато інших корисних речовин. При чому у цих дієт менший рівень холестерину та насичених жирів, що зменшує ризик серцево-судинних захворювань.[3]

Критика[ред. | ред. код]

Флекситаріанство часто критикується вегетаріанцями або веганами, котрі стверджують, що цей напрям не може вважатися вегетаріанським. Згідно з цією критикою, вегетаріанці — це ті, що повністю виключили зі свого раціону їжу тваринного походження, у крайньому випадку так звані оволактовегетаріанці. Флекситаріанство та схожі з ним напрями «напіввегетаріанства» дублюють «проблематику», проте «діаметрально протилежні основам вегетаріанства»[4].

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. и2003 Words of the Year. American Dialect Society. 13 січня 2007. Архів оригіналу за 12 квітня 2012. Процитовано 3 грудня 2007.
  2. The Flexitarian Diet
  3. На Бобах.Ру - Гастрономический онлайн журнал - Онлайн журнал о доме, кулинарии, обжороведении - ресурс для всей семьи. На Бобах.Ру - Гастрономический онлайн журнал (ru-RU) . Процитовано 10 серпня 2016.
  4. Iacobbo, Vegetarians and Vegans in America Today, 2006, pp. 164-5

Література[ред. | ред. код]

  • Dawn Jackson Blatner, RD, LDN, 2009, The Flexitarian Diet: The Mostly Vegetarian Way to Lose Weight, Be Healthier, Prevent Disease, and Add Years to Your Life, McGraw-Hill Professional. ISBN 0-07-154957-9

Посилання[ред. | ред. код]