На дачі (оповідання)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
На дачі
На даче
Жанр оповідання
Форма оповідання
Автор Антон Павлович Чехов
Мова російська
Написано 1886
Опубліковано 1886

«На дачі» (рос. На даче) — оповідання А. П. Чехова, вперше опубліковане у 1886 році.

Історія публікації[ред. | ред. код]

Оповідання А. П. Чехова «На дачі» написане у 1886 році, вперше опубліковане в 1886 році в журналі «Будильник» № 20 від 25 травня з підписом А. Чехонте. Також друкувалося в 1899 році в ювілейному випуску журналу «Будильник». Печаткою оповідання в ювілейному збірнику «Будильника» Чехов був незадоволений, оскільки автору не була надіслана коректура.

За життя Чехова оповідання перекладалося фінською та чеською мовами.

Сюжет[ред. | ред. код]

Дія оповідання відбувається на дачі. Одного разу дачник Павло Іванович Виходцев отримав листа з текстом: «Я вас люблю. Ви моє життя, щастя — все! Вибачте за освідчення, але страждати і мовчати немає сил. Прошу не взаємності, а жалю. Будьте сьогодні о восьмій вечора у старій альтанці… Ім'я своє підписувати вважаю зайвим, але не лякайтеся аноніма. Я молода, гарна собою… чого ж вам ще?»

Павло Іванович Виходцев, одержавши листа, не міг зрозуміти, хто б його міг написати, довго сумнівався, приходити на зустріч чи ні. Але все ж вирішив, що, оскільки, «любовь зла — полюбишь и козла», то варто сходити. Його дружина стала випитувати у нього про його думки, і куди він збирається. Виходцев відповів, що вирішив прогулятися.

Зайшовши в альтанку, в якій була домовленість зустрітися, він виявив там брата своєї дружини, студента Дмитра (Митю), який жив у нього на дачі та мав там якісь свої справи. Вмовляння кожної із сторін піти з альтанки ні до чого не привели. Митя обмірковував в альтанці кандидатський твір, а Виходцеву в альтанці було прохолодно. Несподівано в альтанку заглянуло жіноче обличчя з кирпатим носиком, нахмурилось і зникло. Обидва вирішили, то це і була автор листа — вони посварилися і розійшлися.

За вечерею Павло Іванович і Митя мовчали, але тут дружина зізналася, то це вона написала листа, щоб вигнати всіх з дому і помити підлогу, поки нікого немає. Це повідомлення примирило суперників.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Чехов А. П. В номерах // Чехов А. П. Полное собрание сочинений и писем : в 30 т. Сочинения : В 18 т. / АН СССР. Ин-т мировой лит. им. А. М. Горького.  — Москва : Наука, 1974—1982.
  • Voir Dictionnaire Tchekhov, Page 67 à Kikine, Françoise Darnal-Lesné, Édition L'Harmattan, 2010. - ISBN 978 2 296 11343 5.
  • Traduction d'Édouard Parayre, Les Éditeurs Français Réunis, 1958.

Посилання[ред. | ред. код]