У Москві на Трубній площі (оповідання)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
У Москві на Трубній площі
В Москве на Трубной площади
Жанр оповідання
Форма оповідання
Автор Антон Павлович Чехов
Мова російська
Написано 1883
Опубліковано 1883

«У Москві на Трубній площі» (рос. В Москве на Трубной площади) — оповідання А. П. Чехова, вперше опубліковане у 1883 році.

Історія публікації й критика[ред. | ред. код]

Оповідання А. П. Чехова «В Москві на Трубній площі» написане в 1883 році, вперше опублікована в цьому ж році в журналі «Будильник», 1883, № 43 в розділі «Калейдоскоп „Будильника“» (заголовок: «У Москві на Трубі») з підписом А. Чехонте. Оповідання також увійшло у видаване А. Ф. Марксом зібрання творів письменника.

В оповіданні відображені московські враження Чехова, який жив у місті на Драчевці (нині Трубна вул.), недалеко від описаного ним ринку. Чехов писав: «Оповідання має чисто московський інтерес. Написав його, тому що давним-давно не писав того, що називається легенькою сценкою».

В «Одеському листку» рецензент Ів. П. так писав про чеховські оповідання нарисового типу: «життя — ось найбільш точне і найбільш підходяще визначення, яким можна було б об'єднати всі ці невеликі анекдоти, картинки, іноді позбавлені навіть сюжету (наприклад, „В Москві на Трубній площі“), мабуть, безпретензійні, але, завдяки разючій спостережливості й таланту автора, повні глибокого змісту»[1].

В. А. Гольцев у статті «Діти і природа в оповіданнях А. П. Чехова» побачив «живий, яскравий і зворушливий опис ринку на Трубній площі»[2].

Сюжет[ред. | ред. код]

Луб'яний торг на Трубі. Рис. Аполлінарія Васнецова

В оповіданні описується Трубна площа, розташована в Москві поблизу Різдвяного монастиря. На площі в недільні дні працював ринок. На ньому продавали раків, рибу, живих птахів, одяг.

Чехов А. зі знанням справи описує процес торгівлі, продавців. Деякі продавці не знали ціну товару, вони запитували «скільки бог на душу покладе — або рубль, або три копійки, дивлячись по покупцеві».

Цікавіше за все на ринку був рибний відділ. У ньому десять мужиків сиділи в ряд. Перед кожним з них стояло відро, у відрах в зеленуватою, каламутній воді плавали карасі, в'юнки, молюски, жаби, тритони. Річкові жуки шастали по поверхні води, перескакуючи через жаб.

В цілому Трубна площа являла собою невеликий шматочок Москви, де любили й мучили тварин. Площа жила і шуміла своїм маленьким життям. Ділові та богомільні люди, що проходили повз по бульвару, не могли зрозуміти, навіщо збиралася юрба людей, про що тут говорили і чим торгували.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Ив. П. Сама жизнь. — «Одесский листок», 1900, № 256, 4 октября
  2. «Дети и природа в рассказах Чехова». «Детское чтение», 1904, № 2, стр. 249

Джерела[ред. | ред. код]

  • Чехов А. П. В Москве на Трубной площади // Чехов А. П. Полное собрание сочинений и писем: В 30 т. Сочинения: В 18 т. / АН СССР. Ин-т мировой лит. им. А. М. Горького. — М.: Наука, 1974—1982.
  • F Voir Dictionnaire Tchekhov, Page 189, Françoise Darnal-Lesné, Édition L'Harmattan, 2010, ISBN 978 2 296 11343 5.
  • À Moscou, sur la place Troubnaïa, traduit par Madeleine Durand, André Radiguet, Bibliothèque de la Pléiade, éditions Gallimard, 1967, ISBN 978 2 07 0105 49 6.

Посилання[ред. | ред. код]