Ольманські болота (заказник)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Альманскія балоты
біл. Альманскія балоты
біл. Рэспубліканскі ландшафтны заказнік «Альманскія балоты»
Країна  Білорусь
Розташування Столинський район
Площа 94 219 га
Засновано 1998

Ольманські болота (біл. Альманскія балоты) — ландшафтний заказник республіканського значення на території Столинського району, Берестейська область, Білорусь. Заснований у 1998 році з метою збереження унікальних ландшафтів Прип'ятського Полісся з комплексом рідкісних і зникаючих видів тварин і рослин.

Площа заказника становить 94 219 га, і включає заплави річок Ствига, Льва та найбільший в Європі суцільний болотний комплекс (болота Червоне та Гала). Комплекси алювіальних терасованих, болотистих і вторинно-льодовикових ландшафтів Полісської провінції. Торф'яно-болотні, дерново-підзолисті, глинисті ґрунти тощо.

Площа лісів складає 49,8% території. Флора включає 687 видів судинних рослин, в т.ч. 12 у Червоній книзі: сон лучний, латаття біле, півники сибірські, шавлія лучна, сальвінія плавуча, лілія кучерява та ін. Тваринний світ налічує 225 видів комах, 12 занесені до Червоної книги; 192 види наземних хребетних, в т.ч. 31 — у Червоній книзі: рись, борсук, нічниця ліщинова, вусач, бугай водяний, лелека чорний, змієїд, орлан-білохвіст, зимородок звичайний, дятел зелений, болотяна черепаха, мідянка та ін.

Література[ред. | ред. код]