Оператор системи передачі

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Спрощена схема електроенергетичної системи.
Червоним позначено генерацію,
синім — систему передачі,
зеленим — систему розподілу,
чорним — споживачів

Оператор системи передачі — організація, що є транспортувальником енергії у вигляді природного газу[1] або електроенергії[2] на національному або регіональному рівні, з використанням фіксованої інфраструктури. Термін визначено Європейською Комісією. Процедура сертифікації операторів систем передачі перелічена у статті 10 Директив з електроенергії та газу 2009 року[3].

Згідно з українським законодавством «Оператор системи передачі» (ОСП) визначений тільки для передачі електроенергії. Це юридична особа, відповідальна за експлуатацію, диспетчеризацію, забезпечення технічного обслуговування, розвиток системи передачі та міждержавних ліній електропередачі, а також за забезпечення довгострокової спроможності системи передачі щодо задоволення обґрунтованого попиту на передачу електричної енергії.[4]

Через витрати на створення інфраструктури передачі, таких як магістральні лінії електропередач, підстанції, магістральні газопроводи, ОСП зазвичай є природною монополією і підлягає регулюванню.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. ENTSOG. www.entsog.eu (англ.). Процитовано 22 січня 2024.
  2. ENTSOE. www.entsoe.eu (англ.). Процитовано 22 січня 2024.
  3. Energy: Certification of TSOs - European commission. web.archive.org. 25 вересня 2011. Архів оригіналу за 25 вересня 2011. Процитовано 4 березня 2022.
  4. Закон України «Про ринок електричної енергії» від 13.04.2017 № 2019-VIII