Полін Коллінз

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Полін Коллінз
англ. Pauline Collins
Дата народження 3 вересня 1940(1940-09-03)[1][2] (83 роки)
Місце народження Ексмут, Девон, Велика Британія
Громадянство  Велика Британія
Alma mater Центральна Школа сценічної мови та драматичного мистецтва[3] і Sacred Heart High Schoold
Професія акторка театру, кіноакторка
Нагороди
IMDb ID 0172604
CMNS: Полін Коллінз у Вікісховищі

Полін Коллінз (англ. Pauline Collins; нар. 3 вересня 1940, графство Девон, Англія) — британська актриса.

Біографія[ред. | ред. код]

Полін Коллінз народилася в англійському місті Ексмут, графство Девон в 1940 році в родині ірландських католиків. Освіту отримала в Лондоні, де навчалася в Центральній школі мови та драми.

Перш ніж стати актрисою, вона до 1962 році працювала вчителькою. У тому ж році відбувся її театральний дебют в англійському місті Віндзор в постановці «Газель на Парк-Лейн», а через три роки вона дебютувала в Лондоні в Вест-Енді в мюзиклі «Готель Страстоцвет».

У кіно Коллінз вперше з'явилася в 1966 році в британській картині «Секрет дівчата з млина». Найбільшої слави Коллінз все-таки домоглася не в кіно, а в театрі та на телебаченні. У 1960-х роках вона з'явилася в серіалах «Доктор Хто», де виконала роль Саманти Бріггс, але від подальшого знімання у ньому відмовилася, «Святий», «Невигадані історії» і «Вгору і вниз по сходах», роль служниці Сари в якому принесла їй також великий успіх. В останнім з цих серіалів Полін знімалася разом з чоловіком актором Джоном Альдертоном, з яким в 1970 році у них був спільний телевізійний проєкт «Томас і Сара», який був спін-оффом серіалу «Вгору і вниз по сходах». У 1988 році Коллінз з'явилася в Лондоні в постановці одного актора під назвою «Ширлі Валентайн». Через рік вона знову виконала цю роль в бродвейському сиквелі та однойменній екранізації, де вона з'явилася голою перед глядачами. Роль в цій картині принесла актрисі номінації на «Оскар» і «Золотий глобус», а також премію «BAFTA». З 1989 по 1992 рік вона знімалася разом з чоловіком в драматичному телесеріалі «вічнозелених». Іншими помітними її ролями в кіно стали Джоан Бетель в «Місті задоволень» (1992) і Дейзі Друммонда в «Дорозі в рай» (1997).

Останні роки Коллінз в основному грає в театрі й працює на телебаченні, де знялася знову в серіалі «Доктор Хто» і «Холодний дім», а також в телефільмах «Чоловік і хлопчик» (2002) і «Блискучий ціанід» (2003). У 2001 році Полін Коллінз була відзначена Орденом Британської імперії.

Фільмографія[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]