Правове становище гомеопатії

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Правове становище гомеопатії в окремих країнах світу.

Європа[ред. | ред. код]

  • Європейський Союз — правовий статус гомеопатичних препаратів для людей і тварин регулюється в усіх країнах ЄС двома директивами Європейського Союзу від 1 січня 1994 року, при цьому кожна держава-член має право вирішувати обмежити медичну практику кваліфікованими університетськими лікарями[1] :
    • Австрія — професійні лікарі можуть використовувати гомеопатичні препарати для лікування пацієнтів на власний ризик; в Австрії є одна академія холістичної медицини, а гомеопатичні консультації надаються в 5 алопатичних лікарнях у Відні та одній у Клагенфурті-на-Вертерзеє ; післядипломне трирічне гомеопатичне навчання для лікарів, визнаних Медичним товариством Австрії ; гомеопатичні препарати, як правило, відшкодовуються.
    • Бельгія — гомеопатичні препарати призначають переважно сімейні лікарі (1 з 4 використовує альтернативні методи лікування у своїй практиці) та фізіотерапевти ; також можуть призначатися зареєстрованими нелікарськими терапевтами за умови дотримання вимог законодавства; гомеопатія не викладається в медичних школах; кафедра гомеопатії пропонує курси підвищення кваліфікації лікарів, хірургів, стоматологів, фармацевтів та ветеринарів; часткове або без повернення залежно від страхової компанії.
    • Данія — сертифіковані лікарі не мають законних обмежень у виборі терапії для пацієнта.
    • Франція — з 6,2 % лікарів, які використовують у своїй практиці хоча б одну альтернативну терапію, 20 % призначають гомеопатичні препарати (дані 1993 р.); дозволено викладання нетрадиційної медицини лікарям; офіційно визнається тільки диплом з гомеопатії, виданий кафедрою природної медицини Університету Бобіньї; Компанії соціального страхування відшкодовують гомеопатичні препарати, якщо вони були призначені сертифікованим лікарем.
    • Іспанія — багато університетів пропонують гомеопатичні курси для лікарів; дві державні лікарні пропонують пацієнтам гомеопатичне лікування; ліки не відшкодовуються державною страховою компанією.
    • Нідерланди — згідно з опитуванням громадської думки, 80 % голландців виступають за свободу вибору форми лікування та за визнання альтернативних методів лікування органами компенсації, з яких 60 % респондентів погоджуються на збільшення бонусів для покриття ці додаткові витрати; консультація гомеопата або зареєстрованого нелікаря-гомеопата та призначені гомеопатичні препарати відшкодовуються до визначеної максимальної суми на рік.
    • Люксембург — лікування, діагностику та профілактику захворювань можуть проводити тільки професійні лікарі; медичний факультет, на відміну від депутатів, неприхильно ставиться до практики альтернативної медицини; гомеопатія відшкодовується максимум до 80 % витрат як єдиний метод альтернативного лікування.
    • Латвія — гомеопатією в основному займаються лікарі університетів; гомеопатія має такий же статус клінічної спеціальності, як і інші алопатичні медичні спеціальності; відшкодовуються витрати на гомеопатичне лікування, призначене дипломованим лікарем.
    • Німеччина — усі ліцензовані лікарі та зареєстровані нелікарі (Heilpraktiker) можуть використовувати альтернативні методи лікування пацієнтів; приблизно 3/4 практикуючих лікарів використовують альтернативні форми лікування пацієнтів; звання «лікар-гомеопат» є законодавчо захищеним і може бути присвоєно після завершення 3-річної програми навчання; гомеопатичні дослідження пропонують медичні факультети в Берліні, Дюссельдорфі, Ганновері, Гейдельберзі та Фрайберзі; Гомеопатичні препарати зазвичай відшкодовуються, якщо відповідають певним критеріям.
    • Польща — гомеопатичні препарати комерційно доступні як «гомеопатичні лікарські засоби» [2] . Вони повинні бути виготовлені відповідно до Європейської фармакопеї або інших офіційно визнаних фармакопей [2] . Вони не вимагають підтвердження їх терапевтичної ефективності [3] і не підпадають під процедуру реєстрації лікарських засобів, що застосовується до справжніх лікарських засобів [4] . Цей правовий статус викликає застереження Вищої медичної ради, висловлені в кількох висновках, опублікованих у 21 столітті[5] Президія Національної медичної ради вважає те, що Закон називає гомеопатичні препарати «лікарськими засобами» введенням пацієнта в оману, і закликає лікарів і стоматологів не використовувати гомеопатичні методи[5], вважаючи їх нікчемними[5] і порушуючи принципи медична етика[6] .
    • Швеція — гомеопатичні препарати легалізовані.
    • Угорщина — лише сертифіковані лікарі можуть використовувати гомеопатичні препарати для пацієнтів; у 1977 році гомеопатія була визнана урядом як медична терапія, але офіційного навчального плану чи програми іспитів не було створено.
    • Велика Британія — гомеопатія була визнана урядом у 1950 році в Законі про факультет гомеопатії . У 2018 році британський еквівалент Національного фонду охорони здоров'я припинив фінансування госпіталізованого лікування гомеопатичними препаратами[7][8][9] ; в аптеках є гомеопатичні препарати; соціальне забезпечення не відшкодовує витрати на гомеопатичне «лікування»; деякі приватні страхові компанії покривають вартість гомеопатичного лікування, призначеного сертифікованим лікарем.
    • Італія — 5,25 % населення використовує гомеопатичні препарати; лише зареєстровані лікарі-алопати можуть займатися альтернативною медициною; викладання альтернативних методів лікування на академічному рівні офіційно не визнано; реєстрація та продаж гомеопатичних препаратів регулюються Законом від 17 березня 1995 р.; Можливе повернення залежить від регіону.
  • Інші країни Європи :
    • Росія — використання гомеопатії в лікарнях і клініках дозволено з 1995 року; гомеопатія була визнана післядипломною спеціалізацією для лікарів у Російській медичній академії[1] . У 2017 році Комісія по боротьбі з лженаукою і фальсифікацією наукових досліджень РАН визнала гомеопатію лженаукою і запропонувала ввести вимогу інформувати на упаковці про те, що дані препарати не мають підтвердженого лікувального ефекту[10] .
    • Швейцарія — будь-яка особа, якій законно дозволено надавати медичну допомогу, може пропонувати гомеопатичне лікування відповідно до стандартів належної медичної практики ; з 1998 року гомеопатія визнана спеціальною медичною спеціальністю; з 2000 року лікарі університетів можуть обирати гомеопатію як спеціалізацію; ліки відшкодовуються частково[1] .
    • Україна — гомеопатичні препарати визнані МОЗ; ліки не відшкодовуються[1] .

Північна Америка[ред. | ред. код]

  • Канада — гомеопатична освіта доступна лише в приватних школах; правова ситуація залежить від провінції, наприклад, у Квебеку гомеопатія не визнається як медична професія, в Онтаріо звання гомеопата зарезервовано для випускників коледжу гомеопатів Онтаріо, у Манітобі медичне законодавство визнає її використання звичайними лікарями.
  • Мексика — з 1996 року гомеопатія була визнана медичною спеціальністю та регулюється законом.
  • США — гомеопатичні препарати схвалені Управлінням з контролю за якістю харчових продуктів і медикаментів (FDA), а їх виробництво здійснюється відповідно до чітко визначених стандартів[11]. З 1988 року на упаковці гомеопатичних препаратів має бути вказано, що надана інформація не підтверджена FDA. У 2016 році введено обов'язок інформувати, що ці препарати не мають доведеної терапевтичної дії[12]. У звіті, опублікованому в 1996 році, Американська медична асоціація (AMA) стверджує, що більшість гомеопатичних засобів не є шкідливими, але їх терапевтична ефективність не спостерігалася[13]. AMA дозволяє використання таких речовин за умови, що це не суперечить іншим рекомендаціям, а у випадку введення ліків, рекомендаціям FDA, наприклад, не давати дітям алкоголь у будь-якій формі.[14]

Азія[1][ред. | ред. код]

  • Індія — гомеопатія є невід'ємною частиною національної системи охорони здоров'я; існують державні центри лікування традиційною індійською медициною та гомеопатією, але є труднощі з поєднанням традиційного та гомеопатичного лікування із західною медициною в алопатичних лікарнях; спеціальні державні органи здійснюють нагляд за освітою та рівнем гомеопатичних послуг і якістю ліків; Національний інститут гомеопатії, заснований у Калькутті в 1975 році, пропонує ступінь бакалавра та доктора медицини з гомеопатії; традиційне лікування відшкодовується застрахованим особам (практично застрахованими є лише державні службовці та кілька людей, які не належать до цієї групи).
  • Японія[15] — гомеопатія повільно стає все більш відомою японцям; у 2000 році була створена Асоціація гомеопатії японських лікарів (JPSH), яка об'єднує 176 лікарів, 61 ветеринара, 25 стоматологів і 14 фармацевтів; у 2001 році започатковано 3-річні курси підготовки лікарів; гомеопатичні препарати не віднесені МОЗ до лікарських засобів; відсутність правового регулювання; гомеопатична терапія та препарати не відшкодовуються страховою компанією; Асоціація докладає зусиль, щоб гомеопатія була офіційно визнана терапевтичним методом.
  • Пакистан — гомеопатія широко використовується, прийнята та включена до національної системи охорони здоров'я; Закон 1965 року запровадив звання доктора гомеопатії, яке зарезервовано для зареєстрованих гомеопатів; викладання гомеопатії можуть проводити тільки офіційні установи, а 4-річний курс закінчується кваліфікаційним іспитом; спеціальний орган контролює рівень освіти та дотримання реєстраційних вимог гомеопатів; З клініками та лікарнями співпрацюють 76 гомеопатичних відділень.
  • Шрі-Ланка — визнана медичною терапією в 1970 році, а з 1979 року підпадає під дію правових норм і опіки ради, що діє при Міністерстві охорони здоров'я.

Південна Америка[1][ред. | ред. код]

Аргентина — лише сертифіковані лікарі можуть легально займатися гомеопатією; приблизно 3000 лікарів і 500 фармацевтів професійно займаються гомеопатією.

Еквадор — гомеопатія була визнана урядом як терапевтичний метод у 1983 році, у 1988 році медична федерація почала визнавати гомеопатію як медичну спеціалізацію.

Бразилія — гомеопатія була офіційно визнана та включена до національної системи охорони здоров'я у 1988 році; Для отримання лікарем гомеопатичної спеціалізації необхідно пройти 1200-годинний теоретичний і практичний курс; Приблизно 12 000 лікарів і 200 ветеринарів-гомеопатів практикують гомеопатію.

Венесуела — Сертифіковані лікарі можуть займатися гомеопатією лише після закінчення аспірантури, спеціалізованого гомеопатичного навчання.

Центральна Америка[1][ред. | ред. код]

  • Куба — у 1992 році гомеопатія була визнана Міністерством охорони здоров'я; все більше лікарів використовують гомеопатичні препарати; аптеки, що пропонують гомеопатичні препарати, є по всій країні; Медичні та фармацевтичні школи пропонують гомеопатичні курси для початківців і просунутих студентів.
  • Нікарагуа — університети підтримують легалізацію гомеопатії та приймають її використання лікарями.

Австралія[16][17][ред. | ред. код]

Гомеопатія прийшла на цей континент з першими білими поселенцями приблизно в 1840 році; З 1999 року професійні гомеопати були зареєстровані в незалежному національному реєстрі, який контролюється, серед інших, Федеральний уряд; Зареєстровані гомеопати відповідають освітнім вимогам, викладеним у державному акті HLT07, і визнаються більшістю основних схем медичного страхування.

Нова Зеландія[1][18][ред. | ред. код]

Визнаний урядом; практика гомеопатії регулюється загальним правом, за прикладом Великобританії. Рада гомеопатів Нової Зеландії налічує приблизно 150 членів, включаючи лікарів-практиків і ветеринарів; чотири аптеки виробляють гомеопатичні препарати, наявні в інших аптеках.

Виноски[ред. | ред. код]

  1. а б Dz.U. poz. 2301, 2022, Art. 2, pkt. 29.
  2. Dz.U. poz. 2301, 2022, Art. 21, ust. 7.
  3. Dz.U. poz. 2301, 2022, Art. 21, ust. 7b.
  4. а б в Stanowisko nr 18/23/P-IX Prezydium Naczelnej Rady Lekarskiej z dnia 30 marca 2023 r. w sprawie stosowania homeopatii i pokrewnych metod przez lekarzy i lekarzy dentystów oraz organizowania szkoleń w tych dziedzinach (PDF), 2023
  5. Stanowisko w sprawie stosowania homeopatii – spór formalnie zakończony na korzyść NRL, 18 серпня 2017
  6. Koniec pieniędzy podatnika na medyczne ściemy. Nie będą dłużej finansować homeopatii, INNPoland.pl (пол.)
  7. [1], James Gallagher, "NHS homeopathy ending in London" 
  8. Homeopathy (en-GB)
  9. Rosyjska Akademia Nauk: Farmaceuci powinni zaprzestać doradzania pacjentom leków homeopatycznych. mgr.farm. 15 лютого 2017.
  10. Amerykanie dowiedzą się, że homeopatia nie działa. mgr.farm. 29 листопада 2016. Процитовано 14 березня 2018.
  11. Raport AMA na temat niekonwencjonalnych metod leczenia
  12. Stehlin I., Homeopathy: Real Medicine or Empty Promises, dostępne w Internecie, dostęp 2007-05-22, 12:05
  13. Liga.iwmh.net. liga.iwmh.net. Архів оригіналу за 9 березня 2012. Процитовано 28 листопада 2023. Ronko Itamura, M.D.,Ph. D., MFHom History of Homeopathy in Japan (en)
  14. Homeopathyoz.org (PDF). homeopathyoz.org. Архів оригіналу (PDF) за 13 вересня 2009. Процитовано 28 листопада 2023. Barbara Armstrong A history of homeopathy in Australia (en)
  15. Betterhealth.vic.gov.au. betterhealth.vic.gov.au. Архів оригіналу за 17 травня 2010. Процитовано 28 листопада 2023. Health and medical information for consumers, quality assured by the Victorian government (Australia) — Homeopathy (en)
  16. Homeopathy.co.nz[недоступне посилання] Homeopathy in New Zeland (en)