Премія королеви Єлизавети в галузі інженерії

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Премія королеви Єлизавети в галузі інженерії
Країна  Велика Британія
Тип наукова нагородаd
На честь: Єлизавета II
Нагородження
Засновано: 2012
Нагороджені:
Категорія:Лауреати премії королеви Єлизавети в галузі інженерії (9)
Черговість
Сайт qeprize.org

Пре́мія короле́ви Єлизаве́ти в га́лузі інженері́ї (англ. Queen Elizabeth Prize for Engineering), також відома як QEPrize — міжнародна нагорода за інновації та інженерні досягнення. Премію було засновано у 2012 році міжпартійною групою, до складу якої входили політики Девід Камерон, Нік Клегг і Ед Мілібенд, на той час відповідно Прем'єр-міністр, Віцепрем'єр-міністр[en] і Лідер опозиції[en] Великої Британії[1]. З 2021 року грошова винагорода розміром 500 000 фунтів стерлінгів і надрукований на 3D-принтері кубок вручаються щорічно від імені королеви Єлизавети II (премія вручалася кожні два роки до 2021 року)[2].

Керівництво нагородою здійснює благодійна організація Queen Elizabeth Prize for Engineering Foundation (Фундація QEPrize) і вона фінансується за рахунок пожертв таких міжнародних компаній: BAE Systems, BP, GSK, Hitachi Ltd., Jaguar Land Rover[en], National Grid[en], Nissan Motor Corporation, Shell, Siemens UK, Sony, Tata Consultancy Services, Tata Steel і Toshiba.

Нагорода

[ред. | ред. код]

Премія королеви Єлизавети в галузі інженерії присуджується за інженерні досягнення, які, як вважається, принесуть відчутну та широку користь громадськості. Фундація запрошує номінувати громадськість, інженерні та наукові академії, університети, дослідницькі та комерційні організації з будь-якої точки світу; самовисування не допускається, премія не присуджується посмертно[3].

Суддівська комісія працює на основі інформації, наданої в номінації, коментарів суддів та будь-якої додаткової інформації, необхідної для визначення того, яка номінація найповніше відповідає наведеним нижче критеріям нагороди:

  1. Що саме ця людина (або до п'яти осіб) зробила(и) новаторського в інженерній галузі?
  2. Яким чином ця інновація принесла людству глобальну користь?
  3. Чи є ще хтось, хто міг би стверджувати, що відіграв ключову роль у цьому розвитку?

Переможця(ів) QEPrize щороку оголошує голова Фундації QEPrize. У перших чотирьох циклах нагородження це оголошення відбулося в Королівській інженерній академії, де були присутні члени Королівської сім'ї. Церемонія вручення премії QEPrize відбувається того ж року, що й оголошення. Кубок QEPrize створений переможцем конкурсу «Create the Trophy», вручається переможцю(ям) членом Королівської родини. У перших двох призових циклах кубок вручала Королева. У наступних циклах трофей вручав король, офіційно принц Уельський.

Лауреати нагороди

[ред. | ред. код]
Рік Досягнення Лауреат(и) Країна Примітки
2013 The Internet and the World Wide Web Роберт Кан США США Перша премія була присуджена п'ятьом інженерам, відповідальним за створення Інтернету та Всесвітнього павутиння. Оголошення було зроблено лордом Брауном Медінглі[en] в присутності принцеси Анни 18 березня. Лауреатами премії 2013 року стали:

25 червня переможці отримали свою нагороду з рук королеви Єлизавети II на церемонії в Букінгемському палаці перед аудиторією, до якої входили лідери трьох основних політичних партій Великої Британії, журі QEPrize та декілька молодих інженерів.

Вінтон Серф США США
Луї Пузен[en] Франція Франція
Тім Бернерс-Лі Велика Британія Велика Британія
Марк Андреессен США США
2015 Контрольована доставка великомолекулярних ліків[4] Роберт Ленджер США США Премія 2015 року була присуджена Роберту Ленджеру за його роботу з доставки високомолекулярних ліків із контрольованим вивільненням. Оголошення було зроблене лордом Брауном Медінглі[en] в присутності принца Ендрю герцога Йоркського 3 лютого. Ленджер, який виступив з промовою під час оголошення, сказав, що він «пишається і має честь виграти найвищу інженерну нагороду у світі». 26 жовтня Ленджер отримав нагороду з рук королеви Єлизавети II[5] на церемонії в Букінгемському палаці.
2017 Цифрові датчики зображення Джордж Сміт США США Премія 2017 року була присуджена чотирьом інженерам, відповідальним за створення датчиків цифрових зображень, інновації, яка сприяла прогресу в медицині, науці, комунікації та розвагах. Оголошення лауреатів було зроблено в присутності принцеси Анни 1 лютого[6]. Лауреатами премії 2017 року стали:

6 грудня переможці отримали свою нагороду з рук Чальза, принца Уельського на церемонії, проведеній в Букінгемському палаці.

Майкл Томпсетт[en] Велика Британія Велика Британія
Nobukazu Teranishi[en] Японія Японія
Ерік Фоссум[en] США США
2019 Глобальна система позиціювання (GPS) Бредфорд Паркінсон[en] США США Премія 2019 року була присуджена чотирьом інженерам, відповідальним за розробку першої дійсно глобальної супутникової системи позиціонування (GPS)[7], чиї спільні зусилля забезпечили безкоштовний миттєвий доступ до точної інформації про місцезнаходження та час для понад 4 мільярдів людей у всьому світі. Його застосування варіюється від навігації та надання допомоги при стихійних лихах до моніторингу клімату та банківських систем. Оголошення лауреатів було зроблене лордом Брауном Медінглі[en] в присутності принцеси Анни 12 лютого. Лауреатами премії 2019 року стали:
  • Бредфорд Паркінсон[en] (США) for leading the development, design, and testing of key GPS components.
  • Джеймс Спайкер[en] (США) за розробку структури цивільного сигналу GPS L-діапазону з використанням CDMA.
  • Hugo FrueHauf[8] (США) за його інструментальну роль у створенні дуже точного мініатюрного атомного годинника з використанням рубідієвого осцилятора.
  • Richard Schwartz[9] (США) за керівництво проектуванням і розробкою високоміцного і довговічного Блоку I супутників GPS[en].

3 грудня переможці отримали нагороду з рук Чарльза, принца Уельського на церемонії, проведеній в Букінгемському палаці.

Джеймс Спайкер[en] США США
Hugo FrueHauf США США
Richard Schwartz США США
2021 Світлодіодне освітлення Нік Голоняк США США Премія 2021 року була присуджена п'ятьом інженерам, відповідальним за розробку світлодіодного освітлення, яке стало основою для всіх технологій твердотільного освітлення та є на 75 % енергоефективнішим, ніж традиційні лампочки, сприяючи глобальному зниженню споживання енергії. Через пандемію COVID-19 про це оголосив лорд Браун Медінглі під час глобальної трансляції наживо. Лауреатами премії 2021 року стали:
  • Нік Голоняк (США) за розробку першого (червоного) світловипромінюючого діода видимого світла.
  • Магнус Джордж Крафорд[en] (США) за розробку світлодіода жовтого світіння та піонерську розробку світлодіодів AlInGaP із використанням металоорганічного хімічного осадження з парової фази (MOCVD).
  • Рассел Дюпюї[en] (US) за демонстрацію того, що MOCVD можна застосовувати до отримання високоякісних напівпровідникових тонких плівок і пристроїв для виробництва високоефективних світлодіодів.
  • Накамура Сюдзі (США) і Акасакі Ісаму (Японія) за їхні розробки синіх і білих світлодіодів.

8 грудня переможці отримали нагороду від Чарльза, принца Уельського на церемонії в палаці Сент-Джеймс[10]

Акасакі Ісаму Японія Японія
Магнус Джордж Крафорд[en] США США
Накамура Сюдзі США США
Рассел Дюпюї[en] США США
2022 Магніт неодим-залізо-бор Саґава Масато[en] Японія Японія Премію 2022 року присуджено Саґава Масато[en] за відкриття, розробку та глобальну комерціалізацію найпотужнішого у світі постійного магніту, магніту неодим-залізо-бор (Nd-Fe-B), яке було трансформоване у створення чистіших, енергозберігаючих технологій[11].
2023 Сонячні елементи з пасивованим заднім контактом емітера (PERC)[en] Мартін Грін[en] Австралія Австралія Премія 2023 року була присуджена чотирьом інженерам, відповідальним за винахід і розробку сонячної фотоелектричної технології на базі сонячних елементів з пасивованим заднім контактом емітера (PERC)[12], що стало основою нещодавнього експоненційного зростання високопродуктивної та недорогої сонячної електроенергії.
  • Мартін Грін[en] створив групу сонячних фотоелектричних пристроїв в Університеті Нового Південного Уельсу (UNSW) яка продемонструвала послідовне покращення ефективності елементів протягом 30 років, включаючи елемент PERC, і де співлауреати премії навчалися в аспірантурі
  • Ендрю Блейкерс[en] був провідним розробником елемента PERC як комерційної технології.
  • Aihua Wang та її батько Jianhua Zhao продовжили розробку елементів PERC для досягнення ефективності 25 %.
Ендрю Блейкерс[en] Австралія Австралія
Aihua Wang КНР КНР
Jianhua Zhao КНР КНР
2024 Сучасна вітроенергетична технологія Ендрю Гаррад[en] Велика Британія Велика Британія Премія королеви Єлизавети 2024 року в галузі інженерії була присуджена за… досягнення в розробці, виробництві та розгортанні високопродуктивних Вітрогенераторів, що дозволяє вітровій енергії робити значний внесок у виробництво електроенергії у світі. Протягом останніх чотирьох десятиліть Гаррад і Стісдал зробили новаторський інженерний внесок, розробляючи перші технології та зберігаючи свою присутність на лідируючих позиціях у міру зростання галузі, створюючи найбільші у світі обертові машини, які допомагають рухатися до економіки з нульовим споживанням енергії[13].
Генрік Стісдал[en] Данія Данія
Зовнішні відеофайли
Hundreds of millions of people a year across the world benefit from the technologies that rest on the work of Robert Langer., Queen Elizabeth Prize for Engineering 2015

Склад журі

[ред. | ред. код]

У 2022 році членами журі Премії королеви Єлизавети в галузі інженерії були: професор Джим Аль-Халілі, доктор Джон Андерсон, професор Бріто Круз, доктор Жан-Лу Шамо, Джозефіна Ченг, Абдігані Діріє[en], Алан Фінкель[en], професор Цзінхай Лі, Ілля Еспіно де Маротта[en], Рагхунат Анант Машелкар[en], професор Тацуя Окубо, професор Віола Фоґель, Пол Вестбері[en] і Генрі Т. Янг[en].

Журі очолювали за періодами: барон Алек Броерс[en] (2013—2015), сер Крістофер Сноуден[en] (2015—2021) і професорка Лінн Гладден[en] (2022–тепер)

Мережа послів QEPrize

[ред. | ред. код]

Мережа послів QEPrize (Ambassador Network QEPrize) — це міжнародна мережа, яка об'єднує найкращих і найталановитіших інженерів-початківців з усіх галузей у всьому світі, які працюють, щоб надихнути наступне покоління приймати виклики майбутнього. Посли QEPrize діють як проповідники інженерії, спілкуючись із вчителями, батьками, школярами, політиками та журналістами щодо своєї професії та про те, чому інженер є такою важливою професією. У 2016 році Мережа послів стала глобальною спільнотою.

Галерея інженерів у Музеї науки

[ред. | ред. код]

Фундація QEPrize є основним спонсором Галереї інженерів, яка відкрилася в червні 2023 року в Музеї науки в Лондоні[14]. В галереї представлені всі переможці QEPrize та їхні розробки[15].

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. Winners of the Queen Elizabeth Prize for Engineering. GOV.UK (англ.). Процитовано 2 березня 2021.
  2. Queen Elizabeth Prize for Engineering honours LED pioneers (брит.). BBC News. 2 лютого 2021. Процитовано 2 березня 2021.
  3. QEPrize home page. The Queen Elizabeth Prize for Engineering Foundation. Процитовано 20 March 2013.
  4. Q&A: Controlled-Release Large Molecule Drug Delivery. Queen Elizabeth Prize for Engineering Foundation. Процитовано 8 лютого 2022.
  5. Queen Elizabeth Prize for Engineering presented to Dr Robert Langer. Royal Academy of Engineering. 28 жовтня 2015.
  6. Ford, Jason (1 лютого 2017). Queen Elizabeth Prize awarded to creators of digital imaging sensors. The Engineer (амер.). Процитовано 9 січня 2020.
  7. Press page. Queen Elizabeth Prize for Engineering (брит.). Процитовано 13 лютого 2019.
  8. GPS pioneers honored with Queen's award at Buckingham Palace. GPS World (амер.). 3 грудня 2019. Процитовано 2 березня 2021.
  9. GPS originator Richard Schwartz ME '57 Talks about his Work & the QEPrize | The Cooper Union. cooper.edu. Процитовано 18 липня 2019.
  10. Charles awards pioneers of LED lighting with prestigious engineering prize. The Independent (англ.). 8 грудня 2021. Процитовано 15 лютого 2022.
  11. Queen Elizabeth Prize for Engineering honours magnet pioneer. BBC News. 1 лютого 2022.
  12. Press page. Queen Elizabeth Prize for Engineering (брит.). Процитовано 14 липня 2023.
  13. Modern Wind Power Technology. 2024 QEPrize Winners (англ.). Queen Elizabeth Prize for Engineering. Процитовано 7 лютого 2024.
  14. Engineers Gallery To Open At Science Museum In June 2023. Science Museum Press Release. Процитовано 14 липня 2023.
  15. Engineers. Science Museum Website. Процитовано 14 липня 2023.

Посилання

[ред. | ред. код]