Проект (видання)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Проект
Дата створення / заснування 2018[1]
Логотип
Засновник Roman Badanind[2][3]
Країна  Росія
Власник Roman Badanind
Видавець Polina Maholdd[4][3][5]
Мова твору або назви російська і англійська
Головний редактор Roman Badanind[6][3]
Кількість підписників у соціальних мережах 54 324 і 974 000 ± 999[7]
Офіційний сайт(рос.)
Офіційний сайт(англ.)
CMNS: Проект у Вікісховищі

«Проект» — російськомовне[8][9][10] інтернет-видання, яке спеціалізується на журналістських розслідуваннях. Основане у 2018 році журналістом Романом Баданіним[ru] (раніше — головний редактор телеканалу «Дождь» та інших ЗМІ). У липні 2021 року Прокуратура Російської Федерації внесла видання до списку «небажаних організацій», через що видання було змушене закритися[11]. У вересні того ж року видання було перезапущено під назвою «Агентство»[12], а 31 березня 2022 року «Проект» перезапустився під вихідною назвою[13].

Історія

[ред. | ред. код]

Роман Баданін[ru] з 2001 року працював у виданнях «Газета.Ru», «Форбс», «Інтерфакс», «РБК» і «Дождь» на посаді головного редактора. У 2017 році поїхав навчатися журналістики в Стенфордський університет (за першою освітою він історик). У 2018 році, після закінчення навчання і повернення в Росію, він вирішив зайнятися журналістськими розслідуваннями у форматі інтернет-видання, якими він займався раніше. До проєкту він залучив своїх колег по роботі в «Дожде» (Марію Жолобову[ru] і Михайла Рубіна[ru]), а також РБК[14]. У липні 2018 року повідомлялося:

У «Проекті» працюють близько десяти осіб, його бюджет — до 0,5 млн дол.[15]

У листопаді 2018 року Владислав Клюшин[ru], помічник першого заступника глави адміністрації президента Олексія Громова, подав на Баданіна до суду з вимогою спростувати інформацію «Проекту» про те, що Клюшин є власником Telegram-каналу «Незыгарь[ru]»[16]. У 2019 році Московський міський суд[ru] зобов'язав «Проект» видалити інформацію про це[17].

Судове переслідування і заборона діяльності в Росії

[ред. | ред. код]

У червні 2021 року у трьох редакторів видання — Баданіна, Жолобової та Рубіна — відбулися обшуки за справою Іллі Трабера[ru] (ч. 2 ст. 128.1 КК РФ «Наклеп, що міститься в публічному виступі, творі, що публічно демонструється, засобах масової інформації»), який фігурував у розслідуваннях Баданіна та Жолобової у 2018 році, коли вони працювали на «Дожді»[18]. За даними, наведеними виданням «Форбс», у цій справі вони отримали статус свідків[19]. 29 червня агентство ТАРС повідомило, що поліція вважає Баданіна підозрюваним[20]. Пізніше видання уточнило, що журналісти у справі є свідками[21]. Самі ж журналісти вважали, що на них чиниться тиск через розслідування про главу МВС Володимира Колокольцева, яке вийшло напередодні[22]. Рада з прав людини при президенті РФ[ru] висловила намір дати експертну оцінку діям поліції і зазначила, що обшук могли використати як форму тиску, а журналісти не мають стосунку до розслідуваної події[23].

15 липня 2021 року вийшло останнє розслідування «Проекту», присвячене діяльності іркутського депутата й підприємця Євгена Бакурова[24]. Того ж дня Генеральна прокуратура РФ визнала видання «небажаною організацією» в Росії[25]. «Проект» став першим ЗМІ в такому статусі. Прокуратура обґрунтувала своє рішення тим, що діяльність видання «становить загрозу основам конституційного ладу і безпеки» Росії[26]. У тому ж рішенні головного редактора «Проєкту» Романа Баданіна і журналістів видання Ольгу Чуракову, Юлію Лук'янову, Марію Желєзнову і Петра Маняхіна було внесено до списку ЗМІ — «іноземних агентів».

16 липня 2021 року видання повідомило про ліквідацію свого видавця, компанії Project Media, Inc., зареєстрованого в США, у зв'язку з визнанням його «небажаною організацією» в Росії[27].

23 липня 2021 року до списку ЗМІ — «іноземних агентів» було додано ще трьох журналістів видання — Михайла Рубіна, Софію Гройсман і Юлію Апухтіну. Після цього Роман Баданін і його заступник Михайло Рубін виїхали з Росії, оскільки вважали, що їхня професійна діяльність може загрожувати життю й свободі. Баданін додав, що планує «евакуювати» журналістів видання заради їхньої безпеки[28].

2 серпня 2021 року директор Служби зовнішньої розвідки Російської Федерації Сергій Наришкін в ефірі каналу «Соловйов Live» заявив про зв'язок The Insider і «Проекту» з ексспівробітниками західних спецслужб. «Ми так відчуваємо і бачимо»[29].

26 жовтня 2021 року Роскомнадзор заблокував сайт «Проекту» на вимогу Генеральної прокуратури за поширення матеріалів «небажаної організації» за статтею 15.3 Федерального закону № 149-ФЗ «Про інформацію, інформаційні технології та про захист інформації»[30][31].

18 грудня 2021 року Роскомнадзор наказав виданням Meduza, The Village, Znak.com[ru] і телеканалу «Дождь» видалити понад 60 публікацій, які висвітлювали розслідування «Проекту»[32]. Було, зокрема, видалено публікації про Дмитра Медведєва, Юрія Ковальчука, Аркадія Ротенберга, Рамзана Кадирова, Наілю Аскер-заде[ru] і знайому Путіна Світлану Кривоногих[en][33]. Усі ці ЗМІ виконали вимогу і видалили зазначені матеріали[34].

14 квітня 2023 року Мін'юст РФ вніс «Агентство» до реєстру «іноземних агентів»[35].

2 червня 2023 року Мін'юст РФ вніс «Проект» і його співробітників Романа Баданіна, Михайла Рубіна, Катю Ареніну, Віталія Солдатських, Михайла Маглова, Поліну Махольд, Бориса Дубаха, Софію Маневич до переліку «іноземних агентів»[36]. Видання стало першою організацією, визнаною такою вже після внесення до списку небажаних організацій.

15 грудня 2023 року до списку «іноземних агентів» внесено журналіста «Агентства» Андрія Затірка[37].

«Агентство»

[ред. | ред. код]

23 серпня 2021 року Баданін заявив про плани створення нового ЗМІ, «Агентство», назва якого пов'язана зі статусом «іноземного агента»[38][39]. 6 вересня 2021 року «Агентство» було запущено, а телеграм-канал «Проекту» було перейменовано на «Агентство»[40]. 6 березня 2022 року сайт видання agents.media[41] був заблокований Роскомнадзором на вимогу Генпрокуратури від 24 лютого, коли розпочалася повномасштабне вторгнення Росії в Україну і були заблоковані або вимушені закритися кілька російських незалежних ЗМІ[42]. Видання запевнило свою аудиторію, що не збирається зупиняти роботу у зв'язку з блокуванням[43]. 13 березня було створено телеграм-канал «Агентство. Новости», у якому на регулярній основі стали виходити новини колективу «Агентства». 22 березня про відкриття новинного каналу було оголошено офіційно[44].

Відновлення «Проекту»

[ред. | ред. код]

31 березня 2022 року було оголошено про перезапуск «Проекту» під оригінальною назвою[45]. Головред Роман Баданін пояснив, що перезапуск видання під назвою «Агентство» у вересні 2021 року був зумовлений спробою убезпечити авторів і читачів від переслідувань у Росії у зв'язку із занесенням «Проєкту» до списку небажаних організацій та визнанням журналістів видання «іноземними агентами»,

…однак напад Росії на Україну та черговий масштабний виток репресій зробили це перестраховування безглуздим.

Він також повідомив, що телеграм-канал «Агентство. Новости» збереже назву і продовжить роботу в новинному форматі

Діяльність

[ред. | ред. код]

Видання «Проект» спеціалізується на розслідувальній журналістиці. На сайті видання публікуються текстові версії розслідувань, на його YouTube-каналі — відеоверсії розслідувань і подкасти. Видання також публікує матеріали на своїх сторінках у Telegram, ВКонтакте, Instagram, Яндекс. Дзен, Twitter і Facebook[46].

Перші розслідування були присвячені окремим темам, слабко пов'язаним між собою (космонавтика, інтерв'ю із серійним убивцею тощо). Пізніше видання почало розміщувати матеріали про таємні зв'язки й підприємницьку діяльність російських чиновників і партій, корупційні схеми вищих ешелонів російської влади і великого бізнесу та про тиск і вплив влади Росії на ЗМІ та соціальні мережі[47]. Вийшли розслідування про осіб, які проживають на Рубльовці, у яких вказувалося про зв'язки Роснафти і Amaffi, дослідження, присвячені темі доходів Рамзана Кадирова та Адама Делімханова[48][49], а також спецпроєкт «Залізні маски»[50], присвячений Володимиру Путіну і його оточенню — Віктору Золотову[51], Юрію Ковальчуку[52], Рамзану Кадирову[53][54], а також ймовірній коханці Світлані Кривоногих[en][55][56].

Різні видання зазначають, що з 2019 року, після публікацій про ПВК «Вагнер» та її зв'язки з Євгеном Пригожиним[57][58], за журналістами «Проекту» було встановлено стеження, пов'язане з російською владою[59][60][61].

1 квітня 2022 року, у рік 70-річчя Володимира Путіна, «Проект» випустив розслідування про його здоров'я, у якому з посиланням на обізнані джерела та документи Центральної клінічної лікарні[ru] розповіло про травми й передбачувані діагнози президента, про які ніколи офіційно не повідомлялося, про його захоплення пантовими ваннами[ru], а також про лікарів різних спеціалізацій (лорів, нейрохірургів і хірурга-онколога), які супроводжують його в неофіційних поїздках[62][63][64].

У 2023 році видання випустило:

  • Фільм «Його війна» про те, як Володимир Путін розпочав війну проти України[65][66].
  • Масштабне розслідування «Пси війни» (стилізований запис російською — «Пссы войны»), яке містило перелік російських олігархів, що беруть участь у постачанні продукції російському оборонному комплексу[67][68].
  • Розслідування про главу МНС Олександра Куренкова, у якому виявило дружину міністра і пов'язані з нею активи[69][70].
  • Розслідування «Залізні маски. Заключний сезон», присвячене Володимиру Путіну та Аліні Кабаєвій[71][72].
  • «Побут і звичаї епохи П.», присвячене земельним володінням, вибудуваним навколо президентської резиденції, та родичам Володимира Путіна[73][74].
  • «Портрет Германа Грефа, найліберальнішого з російських корупціонерів», присвячене офшорам глави Сбербанку Росії[75][76].
  • Інші значущі розслідування.

Посилання

[ред. | ред. код]

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. https://novayagazeta.ru/articles/2021/07/16/shest-let-za-proekt
  2. Roman BadaninWoodrow Wilson International Center for Scholars.
  3. а б в Кто мыПроект.
  4. Ljubas Z. Russian Police Raid Proekt Journalists’ HomesOCCRP, 2021.
  5. Иванова А. "Самиздат": Как читать без VPN расследования о РоссииDeutsche Welle, 2022.
  6. Roman BadaninCentre for Investigative Journalism.
  7. YouTube Application Programming Interface
  8. Proekt is first Russian media outlet to be declared “undesirable” | RSF. rsf.org (англ.). 19 липня 2021. Процитовано 23 вересня 2024.
  9. Russia: Home searches of Proekt.Media journalists a shameless attack on media freedom. Amnesty International (англ.). 29 червня 2021. Процитовано 23 вересня 2024.
  10. Russia wants 24-year treason sentence for ex-journalist Safronov - defence - SWI swissinfo.ch. web.archive.org. 3 листопада 2022. Архів оригіналу за 3 листопада 2022. Процитовано 23 вересня 2024.
  11. «Проект» объявили «нежелательной» организацией, а его сотрудников — «иноагентами». Фактически им запретили писать, а читателям — читать. Meduza (рос.). Процитовано 23 вересня 2024.
  12. Евсеева, Евгения (6 вересня 2021). Редактор признанного «нежелательным» в России издания «Проект» запустил новое медиа — «Агентство» — Медиа на vc.ru. vc.ru (англ.). Процитовано 23 вересня 2024.
  13. Журналист Роман Баданин объявил о возобновлении работы расследовательского издания «Проект». Медиазона (рос.). Процитовано 23 вересня 2024.
  14. TJ. tjournal.ru. Процитовано 23 вересня 2024.
  15. Хабибрахимов, Альберт (24 липня 2018). Экс-главред «Дождя»* Роман Баданин запустит издание «Проект»* с расследованиями на основе больших данных — Медиа на vc.ru. vc.ru (англ.). Процитовано 23 вересня 2024.
  16. https://echo.msk.ru/news/2325383-echo.html
  17. Мосгорсуд обязал «Проект» удалить информацию о возможном владельце телеграм‑канала «Незыгарь». Новая газета (рос.). 16 липня 2072. Процитовано 23 вересня 2024.
  18. Адвокат назвал причину обыска у сотрудников "Проекта" - ТАСС. TACC (рос.). Процитовано 25 вересня 2024.
  19. Трое журналистов «Проекта» после допроса получили статус свидетелей по делу о клевете. Forbes.ru (рос.). 29 червня 2021. Процитовано 25 вересня 2024.
  20. Полиция подтвердила, что дело главреда "Проекта" касается фильма на телеканале "Дождь" - ТАСС. TACC (рос.). Процитовано 25 вересня 2024.
  21. Следователи допросили главреда "Проекта" по делу о клевете в качестве свидетеля - ТАСС. TACC (рос.). Процитовано 25 вересня 2024.
  22. Трое журналистов «Проекта» после допроса получили статус свидетелей по делу о клевете. Forbes.ru (рос.). 29 червня 2021. Процитовано 25 вересня 2024.
  23. Комиссия СПЧ намерена дать экспертную оценку обыскам у журналистов "Проекта" - ТАСС. TACC (рос.). Процитовано 25 вересня 2024.
  24. https://www.proekt.media/investigation/nezakonnaya-vyrubka-lesa/
  25. Новости - Генеральная прокуратура Российской Федерации. epp.genproc.gov.ru. Процитовано 29 вересня 2024.
  26. Издание «Проект» признали нежелательным в России. РБК (рос.). 15 липня 2021. Процитовано 29 вересня 2024.
  27. Издание «Проект» сообщило о ликвидации американского юрлица после признания нежелательной организацией. Forbes.ru (рос.). 16 липня 2021. Процитовано 29 вересня 2024.
  28. Главный редактор «Проекта» не планирует возвращаться в Россию. Коммерсантъ (рос.). 29 липня 2021. Процитовано 29 вересня 2024.
  29. Нарышкин заявил о связи The Insider и «Проекта» с экс-сотрудниками спецслужб. Ведомости (рос.). 2 серпня 2021. Процитовано 1 жовтня 2024.
  30. https://www.interfax.ru/russia/800086
  31. Роскомнадзор заблокировал сайт издания «Проект». РБК (рос.). 28 жовтня 2021. Процитовано 1 жовтня 2024.
  32. Роскомнадзор потребовал от «Медузы», «Дождя», The Bell, Znak.com и The Village удалить больше 60 публикаций о расследованиях «Проекта». Meduza (рос.). Процитовано 1 жовтня 2024.
  33. Znak, «Дождь», «Медуза» и The Village удалили новости о расследованиях «Проекта» под давлением Роскомнадзора. The Insider (рос.). Процитовано 1 жовтня 2024.
  34. Роскомнадзор потребовал от «Медузы», «Дождя», The Bell, Znak.com и The Village удалить больше 60 публикаций о расследованиях «Проекта». Meduza (рос.). Процитовано 1 жовтня 2024.
  35. В реестр «иноагентов» внесли «Агентство» и еще несколько людей и организаций. ОВД-Инфо (рос.). Процитовано 4 жовтня 2024.
  36. В РФ объявлены "иноагентами" издание "Проект" и журналисты – DW – 03.06.2023. dw.com (рос.). Процитовано 4 жовтня 2024.
  37. Журналиста из Забайкалья Андрея Затирко признали иноагентом. ЧИТА.ру (рос.). 16 грудня 2023. Процитовано 4 жовтня 2024.
  38. Журналисты «Проекта» запустят новое издание под названием «Агентство». Meduza (рос.). Процитовано 4 жовтня 2024.
  39. https://www.nytimes.com/2021/08/23/business/media/russian-journalists-independent.html
  40. Основатель «Проекта» Роман Баданин объявил о запуске издания «Агентство» и анонсировал выход первого расследования. The Insider (рос.). Процитовано 4 жовтня 2024.
  41. Агентство. «Агентство» (ru-RU) . Процитовано 4 жовтня 2024.
  42. Роскомнадзор заблокировал издания «Сноб», «Собеседник», «Агентство» и «7×7». Meduza (рос.). Процитовано 4 жовтня 2024.
  43. Telegram: Contact @wwwagentsmedia. web.archive.org. 31 березня 2022. Архів оригіналу за 31 березня 2022. Процитовано 4 жовтня 2024.{{cite web}}: Обслуговування CS1: bot: Сторінки з посиланнями на джерела, де статус оригінального URL невідомий (посилання)
  44. https://x.com/wwwproektmedia/status/1506203414597971968
  45. Журналист Роман Баданин объявил о возобновлении работы расследовательского издания «Проект». Медиазона (рос.). Процитовано 5 жовтня 2024.
  46. https://www.proekt.media/about/
  47. Как работает расследовательское медиа «Проект». web.archive.org. 6 грудня 2021. Архів оригіналу за 6 грудня 2021. Процитовано 5 жовтня 2024.
  48. https://www.proekt.media/investigation/kadyrov-krotov/
  49. Узел, Кавказский. Журналисты Баданина* опубликовали расследование о связях Кадырова с крупным бизнесом**. Кавказский Узел. Процитовано 5 жовтня 2024.
  50. https://www.proekt.media/topics/zheleznye-maski/
  51. Железные маски. Часть первая. Проект. (ru-RU) . 23 листопада 2020. Процитовано 5 жовтня 2024.
  52. Проект (26 грудня 2021), Лавров, Ротенберг, Ковальчук — кто зарабатывает на российском пьянстве, процитовано 5 жовтня 2024
  53. Проект (17 червня 2024), Убийства, гарем несовершеннолетних и тайна наследников Рамзана Кадырова | Историческое расследование, процитовано 5 жовтня 2024
  54. Как Рамзан Кадыров пришел к власти в Чечне — и что стало с теми, кто помогал ему в этом Главное из расследования «Проекта». Meduza (рос.). Процитовано 5 жовтня 2024.
  55. Железные маски. Часть вторая. Проект. (ru-RU) . 25 листопада 2020. Процитовано 5 жовтня 2024.
  56. Соколов, Михаил (8 вересня 2021). Президент и его Золушки. Радио Свобода (рос.). Процитовано 5 жовтня 2024.
  57. Проект (28 липня 2023), Личный садист Путина: неизвестные факты о Пригожине, процитовано 9 жовтня 2024
  58. https://www.opendemocracy.net/en/odr/russian-media-nyt-proekt-pulitzer-controversy/
  59. Журналисты «Проекта» рассказали об угрозах и слежке после расследования о российских наемниках в Африке. Медиазона (рос.). Процитовано 9 жовтня 2024.
  60. Главред «Проекта» Роман Баданин заметил за собой слежку. ОВД-Инфо (рос.). Процитовано 9 жовтня 2024.
  61. Reuters (15 жовтня 2019). Russian Reporters Receive Threats After Investigating Secret Military Group. The Moscow Times (англ.). Процитовано 9 жовтня 2024.
  62. Проект (31 березня 2022), Путин живет в окружении врачей — специалист по раку щитовидки, лоры и нейрохирурги, процитовано 9 жовтня 2024
  63. «Проект»: Путина в поездках в Сочи сопровождала группа врачей; чаще всех лор и хирург — специалист по раку щитовидной железы. Медиазона (рос.). Процитовано 9 жовтня 2024.
  64. Что происходит со здоровьем Путина? Президент очень беспокоится о своем организме. Он принимает ванны из экстракта рогов оленей и ездит в Сочи в сопровождении бригады врачей. Meduza (рос.). Процитовано 9 жовтня 2024.
  65. https://www.proekt.media/guide/putin-2014/
  66. Проект (27 листопада 2023), Как Путин на самом деле начал войну с Украиной | Историческое расследование, процитовано 9 жовтня 2024
  67. https://www.proekt.media/guide/russian-war-oligarchs/
  68. Проект (31 липня 2023), 80 олигархов против Украины: кто из миллиардеров помогал армии РФ в Буче, Виннице и Мариуполе, процитовано 9 жовтня 2024
  69. https://www.proekt.media/guide/milskaya-kurenkov/
  70. Проект (21 серпня 2023), Тайны путинского охранника: вывоз детей из Украины, секретный бизнес с женой и дома на Рублевке, процитовано 9 жовтня 2024
  71. https://www.proekt.media/guide/vladimir-putin-ermira/
  72. Проект (28 лютого 2023), Как Путин и Кабаева зарабатывают деньги, живут и растят детей, процитовано 9 жовтня 2024
  73. https://www.proekt.media/investigation/kirill-shamalov/
  74. Проект (31 травня 2023), Тайны прачечной Путина: кому построили дворцы в «царском селе» президента, процитовано 9 жовтня 2024
  75. https://www.proekt.media/portrait/german-gref/
  76. Проект (9 січня 2023), Как Герман Греф выводил деньги за границу, пока Путин готовился к войне, процитовано 9 жовтня 2024