Псовиді

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Псовиді
Період існування: 42–0 млн р. т. еоцен — сьогодення
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клада: Синапсиди (Synapsida)
Клас: Ссавці (Mammalia)
Ряд: Хижі (Carnivora)
Підряд: Псовиді (Caniformia)
Kretzoi, 1943
Родини
Вікісховище: Caniformia

Псовиді, або песовиді, або собакоподібні (Canimorpha, або Caniformia) — підряд ссавців ряду хижих (Carnivora). Назва Canoidea стосується надродини. Типова родина підряду — псові (Canidae) з відповідним типовим родом пес (Canis).

Морфологія[ред. | ред. код]

Представники зазвичай стопохідні, мають відносно довгий ніс та кігті, що не втягуються (на відміну від котовидих). Також, на відміну від останніх, мають більше зубів та менш спеціалізовані м'ясоїдні зуби. Більшість видів всеїдні.

На відміну від котовидих, які мають двокамерну тимпанальну буллу (слуховий пузир), псовиді мають однокамерні (у деяких у Arctoidea) або частково розділені булли. Це розділення відрізняється у різних інфрарядах: у Cynoidea формується вентрально-ентотимпанальний синус, у Arctoidea — трансбулярні синуси [1].

Склад підряду[ред. | ред. код]

Статус «ластоногих»[ред. | ред. код]

Докладніше див.: ластоногі.

Підряд містить в своєму складі групу (колишній ряд) ластоногих, Pinnipedia, яка включає родини отарієвих, моржевих та тюленевих. Інколи за традицією цю групу зберігають у класифікаціях як окрему надродину або навіть інфраряд.

Родини Псовидих[ред. | ред. код]

Підряд Caniformia за виданням "Види ссавців світу" (2005) включає: Інфраряд Cynoidea, Інфраряд Cynoidea.

Інфраряд Arctoidea

Примітки[ред. | ред. код]

  1. D.V. Ivanoff Partitions in the carnivoran auditory bulla: their formation and significance for systematics // Mammal Review. — 2001. — Vol. 31, N 1. — P. 1-16.

Джерела[ред. | ред. код]