Підмаренник круглолистий

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Round-leaved bedstraw
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Рослини (Plantae)
Клада: Судинні рослини (Tracheophyta)
Клада: Покритонасінні (Angiosperms)
Клада: Евдикоти (Eudicots)
Клада: Айстериди (Asterids)
Порядок: Тирличецвіті (Gentianales)
Родина: Маренові (Rubiaceae)
Рід: Підмаренник (Galium)
Вид:
Round-leaved bedstraw (G. rotundifolium)
Біноміальна назва
Galium rotundifolium

Підмаренник круглолистий[1] (Galium rotundifolium) — вічнозелена трав'яниста рослина, вид роду підмаренник (Galium) родини маренові (Rubiaceae). Ареал виду простягається від Європи до Афганістану, а також включає Марокко, північне Борнео, Яву, територію від Бангладеш до В'єтнаму.[2] Зустрічається тільки в помірних регіонах Європи.

Опис[ред. | ред. код]

Підмаренник круглолистий — невелика вічнозелена багаторічна трав'яниста рослина, що досягає у висоту близько 15 см, рідко до 30 см з висхідними стеблами. Листя має широкоеліптичну або яйцеподібну форму, в колотівці зазвичай по чотири листи, з жилками, що виступають. Краї листа вкриті тонкими колючками або опушені білими щетинками. Суцвіття зібране в широко розгалужену волоть. Цвіте з червня до вересня, залежно від розташування. Плоди зелені, з довгими гачкуватими волосками.

Поширення[ред. | ред. код]

Підмаренник круглолистий зустрічається у більшій частині Європи, а також у Марокко, на Кавказі та у Південно-Західній Азії від Туреччини до Афганістану. Ізольовані популяції виявлені у В'єтнамі, Сабаху (Малайзія) та на Яві (Індонезія). [3][4]

Росте переважно у хвойних лісах, переважно у горах, у решті ареалу зустрічається рідко. У Центральній Європі росте розсіяно, але густо, у багатих мохом лісах, на свіжих, помірно багатих на поживні речовини, багатих на основи, помірно кислих, гумінових та глинистих ґрунтах у вологому кліматі. Тіньовитривала рослина.[5]

Джерела[ред. | ред. код]

  1. Galium rotundifolium // Словник українських наукових і народних назв судинних рослин / Ю. Кобів. — Київ : Наукова думка, 2004. — 800 с. — (Словники України). — ISBN 966-00-0355-2.
  2. World Checklist of Selected Plant Families (WCSP). wcsp.science.kew.org (англ.). Архів оригіналу за 21 листопада 2021. Процитовано 31.01.2022.
  3. Kew World Checklist of Selected Plant Families, Galium rotundifolium. wcsp.science.kew.org (англ.). Процитовано 31.01.2022.
  4. Altervista Flora Italiana, Galium rotundifolium. luirig.altervista.org (італ.). Процитовано 31.01.2022.
  5. Erhard Dörr, Wolfgang Lippert: Flora des Allgäus und seiner Umgebung. Band 2, IHW, Eching 2004, ISBN 3-930167-61-1, S. 506.

Література[ред. | ред. код]

  • Henning Haeupler, Thomas Muer: Bildatlas der Farn- und Blütenpflanzen Deutschlands. Hrsg.: Bundesamt für Naturschutz (= Die Farn- und Blütenpflanzen Deutschlands. Band 2). Eugen Ulmer, Stuttgart (Hohenheim) 2000, ISBN 3-8001-3364-4.
  • Rudolf Schubert, Klaus Werner, Hermann Meusel (Hrsg.): Exkursionsflora für die Gebiete der DDR und der BRD. Begründet von Werner Rothmaler. 13./14. Auflage. Band 2: Gefäßpflanzen. Volk und Wissen, Berlin 1987, ISBN 3-06-012539-2.

Посилання[ред. | ред. код]