Плетена річка

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Руслова багаторукавність)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Річка Ракая на південному острові Нової Зеландії плетена на більшій частині свого течії

Плетена річка, або плетений канал (англ. Braided river) — тип руслових процесів утворення мережі річкових каналів, розділених невеликими, часто тимчасовими, острівцями, які називаються плетеними барами або, в англійській мові, aits або eyots.

Плетені потоки, як правило, зустрічаються в річках з високим вмістом наносів або їх грубозернистістю, а також у річках з крутішими схилами, ніж типові річки з прямим або звивистим руслом. Вони пов'язані також з річками з швидкою і частою зміною кількості води, що переноситься ними, тобто з «бурхливими» річками і з річками зі слабко укріпленими берегами.

Плетені канали зустрічаються в різноманітних середовищах по всьому світу, включаючи гравійні гірські потоки, річки з піщаним руслом, на алювіальних віялах, в дельтах річок і рівнинних осадонакопиченнях[1].

Опис[ред. | ред. код]

Плетена річка складається з мережі множинних мілководних русел, які розходяться і з'єднуються навколо ефемерних плетених барів. Це надає річці вигадливу схожість із переплетеними пасмами коси[2][3]. Плетені бари, також відомі як руслові перемички[4], острівні розгалуження[5], або острови, що зрослися, зазвичай нестабільні і можуть бути повністю покриті водою під час повені[3]. Протоки та руслові перемички, як правило, дуже рухливі, при цьому планування річки часто значно змінюється під час повені[6]. Коли острівці, що розділяють канали, стабілізуються рослинністю, так що вони стають більш постійними утвореннями, їх іноді називають аїтами[en] або ейотами[7].

Плетена річка відрізняється від звивистої меандрової річки, тим що остання має єдине звивисте русло. Вона також відрізняється від анастомозуючої річки. Анастомозуючі річки подібні до плетених річок тим, що вони складаються з кількох переплетених русел. Проте анастомозуючі річки складаються з напівпостійних русел, які розділені заплавою, а не руслами. Ці канали можуть бути сплетені[3].

Формування[ред. | ред. код]

Біла річка в американському штаті Вашингтон транспортує значну кількість відкладень з льодовика Еммонса на горі Реньє, молодого вулкана, схили якого швидко розмиваються.

Фізичні процеси, які визначають, чи буде річка плетеною або звивистою, до кінця не вивчені[8][9]. Однак існує поширена думка, що річка стає плетеною, коли вона несе велику кількість наносів[2][8][10]

Експерименти з жолобами свідчать про те, що річка стає плетеною, коли досягається пороговий рівень навантаження наносів або похил русла. У часових масштабах, достатніх для еволюції річки, постійне збільшення наносів збільшує похил русла річки, так що зміна похилу еквівалентна змінам наносів, за умови, що кількість води, яку переносить річка, є без змін. Експериментально визначено, що пороговий похил становить 0,0049 (метри/метр) для потоку 0,0042 м³/с із погано відсортованим крупним піском. Будь-який похил вище за цей поріг створював плетений потік, а будь-який похил нижче за поріг створював звивистий потік або — для дуже малого похилу — пряме русло. Також важливим для розвитку русла є співвідношення зважених наносів[en] (завислих) до донних наносів. Збільшення кількості зважених наносів дозволяє відкласти дрібнодисперсний стійкий до ерозії матеріал на внутрішній стороні кривої русла, що підкреслювало криву і в деяких випадках викликало зміну профілю русла річки з плетеного на звивистий[11].

Ці експериментальні результати були виражені у формулах, які пов'язують критичний похил русла для утворення плетеної річки з витратою води і розміром зерна. Чим більша витрата води, тим менший необхідний критичний похил, тоді як при більшому розмірі зерна необхідний більший критичний похил. Однак ці процеси дають лише неповну картину[8], а цифрове моделювання стає все більш важливим для розуміння утворення плетених річок[12][13].

Аградація (чисте відкладення наносів) сприяє утворенню плетених річок, але не є суттєвою. Наприклад, річки Ракайя[en] і Ваїтакі[en] в Новій Зеландії не піддаються аградації через відступ берегової лінії, але, тим не менш, є плетеними річками. Змінна витрата води також була визначена як важливий процес в утворенні плетених річок,[14] але це, можливо, пов'язано насамперед із тенденцією частих повеней до зменшення берегової рослинності та дестабілізації берегів, а не через те, що змінна витрата води є важливою умовою формування плетених річок[15].

Моделювання процесів утворення плетених річок свідчать про те, що транспортування наносу (переміщення частинок наносів шляхом перекочування або сальтації вздовж дна річки) є суттєвим для утворення плетених річок із чистою ерозією відкладень при розгалужені русла та чистим осадженням при злитті. Плетіння достовірно відтворюється при моделюванні щоразу, коли бічне обмеження потоку незначне, при транспортуванні значної частини наносів. Плетіння не спостерігається при моделюванні екстремальних випадків чистого розмивання (коли практично не відбувається осадження), що утворює дренажну систему, або когезійних відкладень без транспортування донних наносів. А меандри повноцінно розвиваються лише тоді, коли береги річки достатньо стабілізовані, щоб обмежити бічний потік[13]. Збільшення завислих наносів відносно донних, дозволяє відкладати тонкодисперсний матеріал, стійкий до ерозії, на внутрішній стороні кривої русла, що підкреслює криву, а в деяких випадках призводить до того, що річка змінюється з плетеного типу на звивистий[11]. Потік з такими ерозійно-стійкими берегами, утворюватиме вузькі глибокі звивисті русла, тоді як потік із з сильно схильними до ерозії берегами утворюватиме широкі неглибокі русла, що запобігає спіральному потоку води, необхідному для виникнення звивистого русла, і призводить до утворення плетених русел[16].

Вид на річку Брахмапутра з космічного корабля

Приклади[ред. | ред. код]

Вид на річку Тальяменто з мосту Пізано

Плетені річки зустрічаються в багатьох середовищах, але найбільш поширені в широких долинах, пов'язаних з гірськими районами або їх передгір'ями[15], або в районах грубозернистих відкладень і обмеженого проростання рослинності біля берегів річок[17]. Вони також зустрічаються на річкових (з переважанням струмків) алювіальних конусах виносу[18]. Широкі плетені річкові системи зустрічаються на Алясці, Канаді, Південному острові Нової Зеландії та Гімалаях, в районах які містять молоді гори, що швидко розмиваються.

  • Величезна річка Брахмапутра — Джамуна в Азії є класичним прикладом плетеної річки[19].
  • Яскравим прикладом великого плетеного потоку на території Сполучених Штатів є річка Платт[en] у центральній і західній частині штату Небраска[20]. Плетені річки «платтового типу» характеризуються великою кількістю язикових (язикоподібних) барханних і дюнних відкладень[21].
  • Річка Скотт на півдні Аляски є типом плетених льодовикових річок, що характеризуються поздовжніми гравійними смугами та піщаними лінзами, що відкладаються в розмивах під час високої води[21].
  • Річка Доньєк на Юконі (Канада) є типом плетених річок, що демонструють повторювані цикли осадження з більш дрібними відкладеннями у верхній частині кожного циклу[21].
  • Біжу-Крік у штаті Колорадо — це тип плетених річок, що характеризуються шаруватими відкладеннями піску, що утворюються під час повені[21].
  • Частина нижньої течії річки Хуанхе (КНР) набуває плетеної форми[22].
  • Конгломерат Сівані, пенсільванський грубий піщаник і конгломерат[23], що знаходиться на плато Камберленд[en] поблизу Південного університету («Севані: Університет Півдня»), можливо, був відкладений стародавньою плетеною та звивистою річкою, яка колись існувала на сході Сполучених Штатів.[24] Інші інтерпретації виникнення середовища відкладень для цього геологічного утворення, як припливну дельту[25].
  • Тальяменто в Італії є прикладом плетеної гравійним руслом річки.[26]
  • П'яве, також в Італії, є прикладом річки, яка через втручання людини переходить від плетеної до звивистої.[27]
  • Річка Ваймакарірі в Новій Зеландії є прикладом плетеної річки з великою заплавою[28].

Галерея[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]

  • Протока — ділянка річки або потоку, яка відгалужується від головного русла та знову приєднується до нього нижче за течією.
  • Лагуна — неглибока водойма, відокремлена від більшої водойми вузьким рельєфом (баром, косою, рифом).
  • Мілина (Бар) — природна занурена піщана мілина, яка піднімається у водоймі майже до її поверхні.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Bristow, C. S.; Best, J. L. (1 січня 1993). Braided rivers: perspectives and problems. Geological Society, London, Special Publications. 75 (1): 1—11. Bibcode:1993GSLSP..75....1B. doi:10.1144/GSL.SP.1993.075.01.01.
  2. а б Jackson, Julia A., ред. (1997). braided stream. Glossary of geology (вид. Fourth). Alexandria, Viriginia: American Geological Institute. ISBN 0922152349.
  3. а б в Leeder, M. R. (2011). Sedimentology and sedimentary basins : from turbulence to tectonics (вид. 2nd). Chichester, West Sussex, UK: Wiley-Blackwell. с. 247—252. ISBN 9781405177832.
  4. Jackson, 1997, "channel bar".
  5. Jackson, 1997, "branch island".
  6. Hickin, E; Sichingabula, H (1988). The geomorphic impact of the catastrophic October 1984 flood on the planform of the Squamish River, southwestern British Columbia. Canadian Journal of Earth Sciences. 25 (7): 1078—1087. Bibcode:1988CaJES..25.1078H. doi:10.1139/e88-105.
  7. Allaby, Michael (2013). A dictionary of geology and earth sciences (вид. Fourth). Oxford: Oxford University Press. ISBN 9780199653065.
  8. а б в Leeder, 2011, с. 248.
  9. Murray, A. Brad; Paola, Chris (September 1994). A cellular model of braided rivers. Nature. 371 (6492): 54—57. Bibcode:1994Natur.371...54M. doi:10.1038/371054a0.
  10. Gray, D.; Harding, J.S. (2007). Braided river ecology: A literature review of physical habitats and aquatic invertebrate communities (PDF). Science for Conservation (279). Процитовано 9 травня 2022.
  11. а б Schumm, S; Kahn, H (1972). Experimental Study of Channel Patterns. Bulletin of the Geological Society of America. 83 (6): 1755—1770. doi:10.1130/0016-7606(1972)83[1755:esocp]2.0.co;2.
  12. Williams, Richard D.; Brasington, James; Hicks, D. Murray (March 2016). Numerical Modelling of Braided River Morphodynamics: Review and Future Challenges: Modelling Braided River Morphodynamics. Geography Compass. 10 (3): 102—127. doi:10.1111/gec3.12260.
  13. а б Murray, A. Brad; Paola, Chris (September 1994). A cellular model of braided rivers. Nature. 371 (6492): 54—57. Bibcode:1994Natur.371...54M. doi:10.1038/371054a0.
  14. Leopold, L.B.; Wolman, M.G. (1957). River channel patterns: Braiding, meandering, and straight. U.S. Geological Survey Professional Papers. Professional Paper. 282-B: 39—85. doi:10.3133/pp282B.
  15. а б Williams, Brasington та Hicks, 2016, с. 104.
  16. Easterbrook, Don J. (1999). Surface processes and landforms (вид. 2nd). Upper Saddle River, N.J.: Prentice Hall. ISBN 978-0138609580.
  17. Ashmore, P. (2013). 9.17 Morphology and Dynamics of Braided Rivers. Treatise on Geomorphology: 289—312. doi:10.1016/B978-0-12-374739-6.00242-6. ISBN 9780080885223.
  18. Boggs, Sam, Jr. (2006). Principles of sedimentology and stratigraphy (вид. 4th). Upper Saddle River, N.J.: Pearson Prentice Hall. с. 248. ISBN 0131547283.
  19. Catling, David (1992). Rice in deep water. International Rice Research Institute. с. 177. ISBN 978-971-22-0005-2. Процитовано 23 квітня 2011.
  20. Blodgett, R.H.; Stanley, K.O. (1980). Stratification, Bedforms, and Discharge Relations of the Platte Braided River System, Nebraska. SEPM Journal of Sedimentary Research. 50 (1). doi:10.1306/212F7987-2B24-11D7-8648000102C1865D.
  21. а б в г Miall, Andrew D. (May 1977). A review of the braided-river depositional environment. Earth-Science Reviews. 13 (1): 1—62. Bibcode:1977ESRv...13....1M. doi:10.1016/0012-8252(77)90055-1.
  22. Chien, N. (1961). The braided stream of the lower Yellow River. Scientia Sinica. 10: 734—754.
  23. Fraley, Thear Kirk (13–16 March 2010). Depositional Environment of Lower Pennsylvanian Sewanee Conglomerate, Lookout Mountain, Georgia. Geological Society of America Northeastern Section (45th Annual) and Southeastern Section (59th Annual) Joint Meeting.
  24. Churnet, Habte Giorgis; Bergenback, Richard E. (1986). Depositional Systems of Pennsylvanian Rocks in the Cumberland Plateau of Southern Tennessee. Georgia Geological Society.
  25. Ferm, J.C.; Miliei, R.C.; Eason, J.E. (1972). Carboniferous depositional environments in the Cumberland Plateau of Southern Tennessee and Northern Alabama. Tennessee Div. Geology Rept. Inv. (33).
  26. Bertoldi, W.; Zanoni, L.; Tubino, M. (January 2010). Assessment of morphological changes induced by flow and flood pulses in a gravel bed braided river: The Tagliamento River (Italy). Geomorphology. 114 (3): 348—360. Bibcode:2010Geomo.114..348B. doi:10.1016/j.geomorph.2009.07.017.
  27. Surian, Nicola (8 листопада 1999). Channel changes due to river regulation: the case of the Piave River, Italy. Earth Surface Processes and Landforms. 24 (12): 1135—1151. Bibcode:1999ESPL...24.1135S. doi:10.1002/(SICI)1096-9837(199911)24:12<1135::AID-ESP40>3.0.CO;2-F.
  28. Reinfelds, Ivars; Nanson, Gerald (December 1993). Formation of braided river floodplains, Waimakariri River, New Zealand. Sedimentology. 40 (6): 1113—1127. Bibcode:1993Sedim..40.1113R. doi:10.1111/j.1365-3091.1993.tb01382.x.

Література[ред. | ред. код]

  • Hibbert, Barry; Brown, Kerry, ред. (2001). Braided River Field Guide. Christchurch, N.Z.: Department of Conservation. ISBN 9780478221213.

Посилання[ред. | ред. код]