Святослав Іванович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Святослав Іванович Смоленський
Великий князь Смоленський
1359 — 1386
Попередник: Іван Олександрович
Наступник: Юрій Святославич
 
Смерть: 1386
Рід: Рюриковичі
Батько: Іван Олександрович
Діти: Агрипіна, Юрій, Гліб, Олександр, Ульяна, Ганна, Іван, N дочка

CMNS: Медіафайли у Вікісховищі

Святослав Іванович (? — 29 квітня 1386) — Великий князь Смоленський (13591386), син Івана Олександровича Смоленського.

Біографія[ред. | ред. код]

По смерті батька зайняв смоленський престол. У 1368 році брав участь в першому поході Ольгерда на Москву, під час так званої «Литовщини». Коли Ольгерд змушений був повернутися на західні кордони свого князівства, щоб відбити напад тевтонців, московські війська почали у відповідь похід в смоленські землі. У 1370 смоленські війська взяли участь у другому поході Ольгерда на Москву, після чого Святослав отримав загрозливе послання від константинопольського патріарха. У 1372 року в рамках мирного договору між Москвою і Литвою був підписаний також мир Москви зі Смоленськом.

У 1375 році смоленські війська брали участь в поході Дмитра Івановича Московського на Тверь (одночасно Ольгерд зробив набіг на смоленські землі), в 1380 році смоляни на чолі з племінником Святослава, Іваном Васильовичем Вяземським брали участь у Куликовській битві.

У 1386 році смоленські війська взяли в облогу контрольований Литвою Мстиславль, але незабаром підійшли польсько-литовські війська Ягайла Ольгердовича і завдали смолянам поразки (Битва на річці Вехрі), Святослав загинув, його старший син Гліб потрапив в полон, і смоленський престол зайняв його другий син Юрій, одружений з дочкою Олега Івановича Рязанського і Євпраксії Ольгердівни.

Родина[ред. | ред. код]

Мав досить багато дітей, які ненадовго вберегли незалежне Смоленське князівство.

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]