Союз ТМА-13

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Jump to navigation Jump to search
Союз TMA-13
Союз TMA-13
Космічний корабель Союз TMA-13
Тип космічного корабля Союз TMA
Екіпаж 3
Позивний Титан
Ракета-носій Союз-ФГ
Місце запуску Байконур, майданчик 1 (Гагарінський старт)
Дата запуску 12 жовтня 2008
7:01 UTC (11:01 мск)[1]
Місце посадки 140 км на північний схід від Жезказгану
Дата посадки 8 квітня 2009
7:16 UTC (11:16 мск)
Тривалість польоту 178 діб 0 годин 13 хвилин 37 секунд
Кількість обертів 2800
Апогей 260 км
Перигей 201 км
Орбітальний період 88,8 хв
Нахил орбіти 51,6° градусів
стикування
Стикувальний вузол МКС (ФГБ Заря)
Дата стикування 14 жовтня 2008
8:26 UTC (12:26 мск)
Дата відстикування 8 квітня 2009
3:55 UTC (7:55 мск)
Фотографія екіпажу
Зліва направо: Герріот, Лончаков, Фінк
Зліва направо: Герріот, Лончаков, Фінк
Пов'язані місії
Попередня місія Наступна місія
Soyuz TMA-12 Patch.png
Союз ТМА-12
Soyuz-TMA-14-Mission-Patch.png
Союз ТМА-14

Союз ТМА-13російський пілотований космічний корабель, на якому здійснювався сорок третій пілотований політ до міжнародної космічної станції. Сімнадцятий політ космічного апарату серії «Союз» до МКС. Екіпаж корабля склав вісімнадцяту довготривалу експедицію до МКС. До складу експедиції входив шостий космічний турист Річард Герріот.

Екіпаж[ред.ред. код]

Екіпаж старту

Екіпаж посадки

Дублюючий екіпаж

Події[ред.ред. код]

Старт корабля
  • 13 лютого 2007НАСА оголосило склади майбутніх довготривалих екіпажів МКС. У тому числі згадувався складу ТМА-13: Шаріпов, Фінк, Гарріот.[3]
  • 14 квітня 2008 — глава Роскосмосу Анатолій Пермінов, повідомив журналістам про можливе перейменування ТМА-13 в ТМА-14[4]
  • 7 травня 2008 — за медичними показниками, зі складу екіпажу тимчасово виведений Саліжан Шаріпов.
  • 12 жовтня 2008 — пілотований космічний корабель «Союз ТМА-13» стартував з космодрому Байконур в 11 годин 01 хвилину (за московським часом).[5]
  • 14 жовтня 2008 — 08:26:14 UTC (12:26:14 мск) була здійснена стиковка корабля з МКС (до стикувального вузла ФГБ «Зоря»).

Під час польоту космонавти виконали два виходи у відкритий космос:

  • 24 грудня 2008 — космонавти змонтували наукову апаратуру для європейського експерименту EXPOSE-R; встановили на модулі «Зірка» наукову апаратуру для експерименту «Імпульс», а також зняли з СВ «Пірс» другий із трьох контейнерів «Биориск-МСН».
  • 10 березня 2009 — космонавти встановили на зовнішній поверхні службового модуля «Зірка» апаратуру для європейського наукового експерименту EXPOSE-R.
  • 8 квітня 2009 — 02:55:30 UTC (06:55 мск) корабель відстикувався від МКС, гальмівний імпульс був виданий у 06:24 UTC (10:24 мск). О 7:16 UTC (11:16 мск) спусковий апарат корабля «Союз ТМА-13» здійснив м'яку посадку на північний схід від міста Джезказгана в Казахстані [6]

«100-й пілотований політ Союзу»[ред.ред. код]

За даними Роскосмосу, за період з 1967 року по теперішній час на навколоземну орбіту під найменуванням «Союз» був виведений 101 космічний корабель. З них 97 кораблів використовувалися в пілотованому режимі (95 для доставки космонавтів на орбіту і повернення на Землю, 1 — тільки для доставки космонавтів у космос, 1 — тільки для повернення на Землю).[7]

Посадка космічного корабля «Союз ТМА-13». 8 квітня 2009 року, Казахстан

Примітки[ред.ред. код]

  1. ЦУП: Союз ТМА-13. www.mcc.rsa.ru
  2. (3) — цифра в дужках показує число завершених космічних польотів, включаючи цей, які вже зробив даний член екіпажу
  3. Оголошені екіпажі МКС-16, МКС-17 і МКС-18 rtc.ru (рос.)
  4. Роскосмос може через забобони змінити порядок нумерації кораблів «Союз». interfax-religion.ru (рос.)
  5. C космодрома Байконур стартовал космический корабль «Союз ТМА-13»
  6. «Союз ТМА-13»
  7. Какой по счету «Союз ТМА-13», отправляемый в космос, говорят, что сотый?,Roscosmos.ru

Посилання[ред.ред. код]