STS-122

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
STS-122 (121 політ шатл, 29 політ «Атлантіс»)
STS-122 (121 політ шатл, 29 політ «Атлантіс»)
Космічний корабель Атлантіс OV-104
Тип космічного корабля Спейс Шаттл
Екіпаж 7
Місце запуску Кеннеді LC-39А
Дата запуску 7 лютого 2008 19:45 UTC
Місце посадки Кеннеді Runway 15
Дата посадки 20 лютого 2008 14:07:10 UTC
Тривалість польоту 12 діб 18 годин 21 хвилина
Кількість обертів 202
Апогей 339 км
Перигей 331 км
Орбітальний період 92,23
Нахил орбіти 51,6 градусів
Пройдено відстань 8 500 000 км
Пов'язані місії
Попередня місія Наступна місія

STS-120

STS-123

STS-122 — космічний політ БТКК «Атлантіс» за програмою «Спейс Шаттл» метою якого було продовження збірки Міжнародної космічної станції. Це 24-й політ за програмою МКС.

Екіпаж[ред. | ред. код]

Екіпаж «STS-122»: Позаду зліва направо: Мелвін, Волхейм, Лав, Шлегель. Попереду зліва направо: Фрік, Ейартс, Пойндекстер

В екіпажі «Атлантіса» — троє новачків космічних польотів: Алан Пойндекстер, Стенлі Лав і Леланд Мелвін.

Мета[ред. | ред. код]

Доставка на орбіту європейського дослідницького модуля «Коламбус» і монтаж його на Міжнародній космічній станції. Модуль «Коламбус» був пристикований до модуля «Гармонія».

Підготовка до польоту[ред. | ред. код]

20 липня 2006 року агентство НАСА назвало екіпаж для місії «Діскавері» STS-122, яка доправить на орбіту європейський дослідницький модуль «Коламбус» і змонтує його на Міжнародній космічній станції.

Командиром екіпажу призначено Стівена Фріка пілотом — Алана Пойндекстера. Фахівці місії: Рекс Волхайм, Стенлі Лав (англ. Stanley Love), Леланд Мелвін і астронавт Європейського космічного агентства Ганс Шлегель (англ. Hans Schlegel) (Німеччина). Пойндекстер, Лав і Мелвін — новачки космічних польотів.

Для Стівена Фріка і Рекса Волхайма це буде другий космічний політ, перший політ вони також здійснили разом на шатлі «Атлантіс» STS-110 в 2002 році. Для Ганса Шлегеля це також другий космічний політ, перший політ — «Колумбія» STS-55 1993 року.

16 квітня 2007 року, через затримку старту місії «Атлантіс» STS-117, керівництво НАСА ухвалило рішення про деякі перестановки в черговості польотів шаттлів. Шаттл STS-122 «Діскавері», який планували раніше для цієї місії, замінили на шаттл «Атлантіс». 10 листопада 2007 шаттл «Атлантіс» з паливним баком встановлено на стартову позицію на майданчику 39А космодрому ім. Кеннеді на мисі Канаверал. Старт Атлантіса був намічений на початок грудня[1].

Опис польоту[ред. | ред. код]

Місію STS-122 супроводжувала ціла низка несправностей. Спочатку вийшло з ладу два паливних датчика, внаслідок чого старт шаттла затримався на два місяці. На старті від корабля відвалилися три шматки монтажної піни, які теоретично могли пошкодити теплоізоляцію. Нарешті, після відстикування від МКС стався збій в системі опалення, в результаті якого вийшли з ладу чотири невеликих кормових двигуна. Під час посадки ці двигуни не повинні були вступати в дію, а отже приземлення проходило за наміченим графіком.

Екіпаж «Атлантіса» здійснив три виходи у відкритий космос, встановивши привезену на МКС європейську лабораторію «Коламбус» і замінивши бак з азотом на фермі «P1». Шаттл також привіз на орбіту європейського астронавта — француза Леопольда Ейартца, який замінить Деніела Тані.

О 15:59 за московським часом «Атлантіс» увімкнув двигуни на дві хвилини сорок секунд, щоб отримати імпульс для сходу з орбіти. Якби диспетчери визнали умови для посадки несприятливими, схід з орбіти й посадка були б відкладені (було три резервних варіанти посадки).

Шаттл «Атлантіс» успішно приземлився у Флориді, в космічному центрі імені Кеннеді, о 17:07.

Галерея[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]