Готвіль: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[неперевірена версія][неперевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
Inna Z (обговорення | внесок)
Немає опису редагування
V.lukyanyuk (обговорення | внесок)
Рядок 5: Рядок 5:


=== Походження ===
=== Походження ===
Родоначальником дому був [[Танкред де Готвіль]] (до 990—1041)<ref>Припускається, що він був онуком нормана на ім'я Х'яльт (Hialtt), що прибув до Нормандії разом із [[Роллон]]ом, першим герцогом Нормандії.</ref>, власник невеликого замку Готвіль-ла-Гішар, що розташований в районі [[Кутанс]]а на півострові [[Котантен]] у [[Герцогство Нормандія|Нормандському герцогстві]]. Про нього відомо дуже мало. Під його владою була армія в 10 лицарів. Герцог [[Річард I (герцог Нормандії)|Ричард I]] послідовно видав за нього заміж двох своїх дочок. Від цих шлюбів Танкред мав численне потомство&nbsp;— 12 синів та, як мінімум, одну дочку. Оскільки батьківські володіння були малими й ділити їх між синами можливості не було, то багато хто з його синів вирушив добувати собі володіння в інших місцях.
Родоначальником дому був [[Танкред де Готвіль]] (до 990—1041)<ref>Припускається, що він був онуком нормана на ім'я Х'яльт (Hialtt), що прибув до Нормандії разом із [[Роллон]]ом, першим герцогом Нормандії.</ref>, власник невеликого замку Готвіль-ла-Гішар, що розташований в районі [[Кутанс]]а на півострові [[Котантен]] у [[Герцогство Нормандія|Нормандському герцогстві]]. Про нього відомо дуже мало. Під його владою була армія в 10 лицарів. Герцог [[Річард I (герцог Нормандії)|Річард I]] послідовно видав за нього заміж двох своїх дочок. Від цих шлюбів Танкред мав численне потомство&nbsp;— 12 синів та, як мінімум, одну дочку. Оскільки батьківські володіння були малими й ділити їх між синами можливості не було, то багато хто з його синів вирушив добувати собі володіння в інших місцях.


=== Готвілі в Південній Італії та Сицилії ===
=== Готвілі в Південній Італії та Сицилії ===

Версія за 15:32, 17 травня 2017

Герб дому Готвіль

Готвіль (Отвіль) (фр. de Hauteville, італ. D'Altavilla) — династія норманського походження, що правила в Сицилійському королівстві до 1194 року.

Історія

Походження

Родоначальником дому був Танкред де Готвіль (до 990—1041)[1], власник невеликого замку Готвіль-ла-Гішар, що розташований в районі Кутанса на півострові Котантен у Нормандському герцогстві. Про нього відомо дуже мало. Під його владою була армія в 10 лицарів. Герцог Річард I послідовно видав за нього заміж двох своїх дочок. Від цих шлюбів Танкред мав численне потомство — 12 синів та, як мінімум, одну дочку. Оскільки батьківські володіння були малими й ділити їх між синами можливості не було, то багато хто з його синів вирушив добувати собі володіння в інших місцях.

Готвілі в Південній Італії та Сицилії

1035 року до Південної Італії вирушили 3 старших сини. Вільгельм (Гільйом) Залізна Рука (пом. 1046), став у вересні 1042 року очільником норманів в Апулії, але потомства він не залишив. Другий син, Дрого (до 1008 — серпень 1051) замінив Вільгельма на посту графа. Він одружився з дочкою Гвемара IV, князя Салерно. Його син, Річард (до 1045 — після 1108) завдяки цьому шлюбу успадкував Салерно. Після загибелі Дрого титул графа перейшов до третього сина Танкреда, Онфруа (Гемфрі) (пом. серпень 1057). Пізніше в Італії з'явились 4-й син, Жоффруа (Готфрід) (пом.1063), а також 2 сини Танкреда від другого шлюбу, Роберт Гвіскар (1016 — 17 липня 1085), який став герцогом Апулії й Калабрії, та Рожер I Боссо (1031 — 22 червня 1101), який завоював Сицилію. Нащадки Роберта Гвіскара правили в Апулії та Калабрії до 1127 року. А син Рожера I, Рожер II (22 грудня 1095 — 26 лютого 1154), 1130 року заснував Сицилійське королівство, де його нащадки (Вільгельм I Злий, Вільгельм II Добрий, Танкред, Вільгельм III) правили до 1194 року.

Готвілі в Єрусалимському королівстві

Деякі представники роду брали участь у Першому хрестовому поході. Найвідомішим є старший син Роберта Гвіскара, Боемунд I Таррентський (бл. 1054—1111), який 1098 року заснував князівство Антіохія. Ця гілка припинилась 1130 року після смерті його сина Боемунда II.

Готвілі в Нормандії

Після смерті Танкреда де Готвіля 1041 року його володіння успадкували 4-й та 5-й сини від першого шлюбу, Жоффруа (Готфрід) (пом. 1063) і Серло I. Жоффруа пізніше вирушив до Італії, але у нього залишилось 3 сини. Вони спочатку поїхали за батьком, але згодом як мінімум один із них повернувся до Нормандії.

Англійська гілка Готвілів

Один із синів Жоффруа, Рауль де Кантазаро, 1066 року поїхав за Вільгельмом Завойовником на завоювання Англії. Він брав участь у битві під Гастінгсом. До 1086 року він отримав баронство у Вілтширі, ставши родоначальником англійської лінії.

Генеалогія

Танкред де Готвіль (бл. 990—1041), сеньйор де Готвіль; 1-а дружина: з бл. 1020 Морієлла (бл. 990—бл. 1025), незаконна дочка Річарда I, герцога Нормандії; 2-а дружина: Фразенда (бл. 995—бл. 1057), дочка Річарда I, герцога Нормандії, та Гуннори де Крепон

Примітки

  1. Припускається, що він був онуком нормана на ім'я Х'яльт (Hialtt), що прибув до Нормандії разом із Роллоном, першим герцогом Нормандії.

Бібліографія

Посилання