Потьомкін Геннадій Федорович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Версія від 08:29, 8 квітня 2013, створена Crazydoktor (обговорення | внесок) (Створена сторінка: {{Othernames|Потьомкін}} {{Картка:Військовик | ім'я = Потьомкін Геннадій Федорович | ори...)
(різн.) ← Попередня версія | Поточна версія (різн.) | Новіша версія → (різн.)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Потьомкін Геннадій Федорович
Народження23 травня 1923(1923-05-23)
Очаків
Смерть18 жовтня 1943(1943-10-18) (20 років)
Ліозненський район, Вітебська область, Білоруська РСР, СРСР
ПохованняАлея Слави
КраїнаСРСР СРСР
ПриналежністьПрапор Радянської армії Радянська армія
Вид збройних силсухопутні війська
Рід військпіхота
Роки служби1941–1943
Званнягвардії капітан
Формування262-а стрілецька дивізія
Війни / битвиНімецько-радянська війна
Нагороди
Герой Радянського Союзу
Орден Леніна Орден Червоного Прапора

Потьо́мкін Генна́дій Фе́дорович (23 травня 1923 — 18 жовтня 1943) — радянський військовик, учасник Другої світової війни, гвардії капітан. Герой Радянського Союзу (04.06.1944).

Біографія

Народився 23 травня 1923 року в місті Очаків[1] Миколаївської області в родині робітника (за іншими даними народився у місті Вознесенську в родині партійного працівника[2]). Українець. Член ВКП(б) з 1942 року.

У 1932 році переїхав до міста Одеса. Навчався в одеській середній школі № 70. У 1941 році закінчив школу й добровільно подав заяву про вступ до лав Червоної Армії.

Учасник німецько-радянської війни з серпня 1941 року. Воював на Західному і Калінінському фронтах. Брав участь в обороні Москви, 27 грудня 1941 року поблизу міста Бельов Тульської області отримав поранення. Після одужання направлений на курси політруків. Закінчив курси молодший політрук Г. Ф. Потьомкін у 1942 році. Після скасування інституту військових комісарів, отримав військове звання «лейтенант». Пройшов шлях від командира стрілецького взводу до командира стрілецького батальйону.

Командир 3-го стрілецького батальйону 940-го стрілецького полку 262-ї стрілецької дивізії 43-ї армії Калінінського фронту гвардії капітан Г. Ф. Потьомкін особливо відзначився під час боїв на території Смоленської області та в Білорусі.

17 вересня 1943 року в бою за село Вороб'ї Смоленської області, діючи швидко і рішуче, капітан Г. Ф. Потьомкін з 6 бійцями зайшов у тил супротивника, блокував один із ДЗОТів лінії укріплень ворога, тим самим сприяв прориву ворожої оборони зі значними для нього втратами.

22-23 вересня 1943 року завдяки вірному і вмілому керівництву батальйоном, швидко і з малими втратами особового складу було визволено населені пункти Макуніно, Янченки, Тюлки, Толкачі.

Виключну відвагу проявив у бою за місто Демидов 21 вересня 1943 року. Після того, як підрозділи 940-го стрілецького полку штурмом увірвались на вулиці міста, капітан Г. Ф. Потьомкін зі своїм штабом перейшов річку Каспля й розташувався у напів зруйноманій будівлі в західній частині міста. Вночі, після артпідготовки, ворог контратакував позиції полку, кілька десятків гітлерівців оточили будинок, де містився штаб батальйону. Після того, як Потьомкін з невеликою охороною відмовився здатись у полон, фашисти почали наступ. Протягом 3-х годин тривав бій, внаслідок якого було знищено понад 15 солдатів і офіцерів супротивника.

2-3 жовтня 1943 року в боях за село Сапци Смоленської області ворог при підтримці артилерії намагався вибити батальйон Г. Ф. Потьомкіна з бойових позицій, атакуючи через кожних 30 хвилин. Перебуваючи в передніх рядах оборонців, Потьмкін з групою у 20 бійців гранатами і вогнем зі стрілецької зброї відбив 5 атак супротивника. Витримавши протягом доби понад 20 атак ворога, комбат повів своїх бійців у контратаку й заволодів південно-західною околицею села. Внаслідок двохгодинного бою село було повністю очищене, а німці при цьому втратили понад 400 чоловік загиблими.

Загинув 18 жовтня 1943 року в бою за село Фокіно Ліозненського району Вітебської області.

Похований на військовому цвинтарі в селі Веляшковичі. 10 квітня 1968 року перепохований на Алеї Слави центрального Парку культури і відпочинку імені Т. Г. Шевченка в місті Одеса[3].

Нагороди і почесні звання

Указом Президії Верховної Ради СРСР від 4 червня 1944 року за зразкове виконання бойових завдань командування та виявлені при цьому мужність і героїзм капітанові Потьомкіну Геннадію Федоровичу присвоєно звання Героя Радянського Союзу з врученням ордена Леніна і медалі «Золота Зірка».

Також нагороджений орденом Червоного Прапора (16.10.1943).

Пам'ять

У місті Очакові Миколаївської області в 1968 році встановлено пам'ятник Г. Ф. Потьомкіну[4], його ім'ям названо одну з вулиць міста.

В Одесі, на будівлях школи № 70 та міськвійськкомату, встановлено меморіальні дошки.

Вірш, знайдений у партквитку Г. Ф. Потьомкіна після його загибелі, та інші документи було включено до експозиції Центрального музею Збройних Сил СРСР у Москві.

Література

  • «Герои Советского Союза: краткий биографический словарь» /Пред. ред. коллегии И. Н. Шкадов/ — М.: Воениздат, 1988. — Т. 2 /Любов — Ящук/.
  • Бундюков А. Т., Кравченко М.В «Сыновняя верность Отчизне: очерки о Героях Советского Союза, уроженцах Николаевской области» — Одесса: Маяк, 1982.
  • Воробьев М. В., Усов В. В. «Подвигам жить в веках», изд. 2-е, доп. — Смоленск: Московский рабочий, Смоленское отделение, 1985.
  • «У Вечного огня» /авт.-сост. В. В. Максаков/ — Одесса: Маяк, 1975.

Примітки

Посилання