Стройка

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Стройка, Університет
Сімферополь
Стройка, Університет
Стройка, Університет

Стройка, вулиця Мира, 2011 рік
Загальна інформація
Координати: 44°56′02″ пн. ш. 34°08′06″ сх. д. / 44.93398° пн. ш. 34.13491° сх. д. / 44.93398; 34.13491
Країна Україна Україна
Район Київський район
Головні вулиці Вулиця Мира, Плотинна, Гончарова, Кусакина, Беспалова, проспект Вернадського
Карта
Стройка, Університет. Карта розташування: Сімферополь
Стройка, Університет
Стройка, Університет
Стройка, Університет (Сімферополь)

Стройка, Будівництво (крим. Qurma), також Університет (крим. Universitet) — історична місцина в Сімферополі, у Київському районі. Назва пов'язана з будівництвом Сімферопольського водосховища, район з'явився як житло для його будівників.[1]

Також у місцевість входять мікрорайони Студмістечко, Лікарняне містечко та забудова по вулиці Первомайській.

Опис[ред. | ред. код]

Обмежується з півночі площею Радянської конституції, зі сходу річкою Салгир та Сімферопольським водосховищем, з півдня вулицею Генерала Родіонова та районом Мар'їне, з заходу скелями Дженакай-Кир.

Головні вулиці — Миру, Плотинна, Гончарова, Кусакина, Беспалова, проспект Вернадського.

В районі знаходиться Таврійський національний університет імені В. І. Вернадського, студмістечко, сквер біля студмістечка, ринок «Мар'їнський», лікарняне містечко: Кримська республіканська установа «Онкологічний клінічний диспансер імені В. М. Єфетова», туристична база «Таврія».

Історія[ред. | ред. код]

1952 року Міністерство сільського господарства СРСР затвердило проєкт Сімферопольського водосховища та Салгірської зрошувальної системи біля гори Бітак. У будівництві брало участь близько 3 тис. осіб.[2]

Для будівельників греблі у 1953 році були побудовані двоповерхові будинки на вулицях Миру та Плотинна, район отримав російську назву Стройка.

Пізніше на вулиці Гончарова, 4 з'явилася громадська лазня.

Після побудови у 1960-і роки нових корпусів для Сімферопольського державного університету імені М. В. Фрунзе район отримав свою другу назву — Університет.

Галерея[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Владимир Поляков. До меня. Крым – Родина, фамилия, судьба. Мемуары. Часть 6. Симферополь. www.historians.in.ua. Процитовано 11 жовтня 2023.
  2. Строительство Симферопольского водохранилища — путеводитель по отдыху в Крыму. jalita.com (рос.). Процитовано 11 жовтня 2023.