Льодозавод

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Льодозаводське
Сімферополь
Льодозаводське
Льодозаводське

Вид на вулицю Героїв Сталінграда, 2012 рік
Загальна інформація
Координати: 44°56′17″ пн. ш. 34°03′14″ сх. д. / 44.938° пн. ш. 34.0538° сх. д. / 44.938; 34.0538
Країна Україна Україна
Район Залізничний район
Головні вулиці Героїв Сталінграда, Маршала Жукова, Маршала Василевського, Вузлова.
Підприємства Пивобезалкогольний комбінат «Крим», ТОВ «Кримська Горілчана Компанія», ринок «Лівадія»
Заклади освіти
та культури
школа № 29, школа № 10, Сімферопольське вище професійне училище залізничного транспорту
Карта
Льодозаводське. Карта розташування: Сімферополь
Льодозаводське
Льодозаводське
Льодозаводське (Сімферополь)

Льодозаводьке (крим. Lödozavodske), Льодозавод (крим. Lödozavod) — великий житловий масив Сімферополя, в Залізничному районі міста. Складається з мікрорайонів Льодозавод, Героїв Сталінграду, Маршала Жукова, Промзона, Мерхамет.

Опис[ред. | ред. код]

Мікрорайон знаходиться на заході міста, на сході відділений від основної частини міста залізничною дорогою, на півночі межує з районом Українка, на заході обмежений західним обходом міста та межує з селом Ботке (Дубки), на півдні обмежений кордоном міста та межує з селом Бадана (Перове).

Основні вулиці — Героїв Сталінграду, Маршала Жукова, Маршала Василевського, Вузлова.

Складається з наступних частин:

  • Льодозавод — п'ятиповерхова та малоповерхова забудова вулиць Маршала Василевського, Іртиська, Обська, Амурська. Отримав назву по однойменному підприємству.[1]
  • Мікрорайон Героїв Сталінграду — багатоповерхова забудова між вулицями Героїв Сталінграду та Марка Донського, сформована щільним масивом 9 поверхових панельних будинків. Мікрорайон знаходиться в низині, тут значно тепліше в зимові морози.[2]
  • Мікрорайон Маршала Жукова — багатоповерхова забудова на пагорбі Кум-Баїр, по вулиці Маршала Жукова, сформована масивом 9 поверхових панельних будинків. Через розташування отримав назву «Віднесені вітром» (щоправда, найпоширенішим прізвиськом району залишається «Жучка», а також «Огірки та помідори» — по зеленому та червоному кольорам будинків)[3]. За словами городян, безперечною перевагою мікрорайону є чисте повітря, оскільки він знаходиться на височині. З тієї ж причини звідси чудово видно феєрверки, які запускають на свята в центрі міста. Тут же розташоване одне з найромантичніших місць Сімферополя — оглядовий майданчик, звідки видно майже все місто. У гарну ясну погоду з верхніх поверхів будинків проглядається навіть курортна Миколаївка і Чорне море, до яких приблизно 40 кілометрів.[4] У будинків є проблема з підпірними стінами, оскільки постійно йде рух ґрунту, а деякі будинки стоять на самому схилі.
  • Промзона — промзона на південь від вулиці Героїв Сталінграду, доходить до кордону міста з селом Бадана (Перове), основна вулиця Вузлова.
  • Мерхамет — малоповерхова забудова між вулицею Маршала Жукова та західним обходом міста, район компактного проживання кримських татар. Район з'явився у 1990-2000-ні роки, отримав назву по одній з головних вулиць.

Тут розташовані Пивобезалкогольний комбінат «Крим», ТОВ «Кримська Горілчана Компанія», ринок «Лівадія», школа № 29, школа № 10, Сімферопольське вище професійне училище залізничного транспорту.

З центром та іншими частинами міста мікрорайон зв'язаний тролейбусом № 15, автобусами та маршрутками.[5]

Історія[ред. | ред. код]

Раніше тут було передмістя, мікрорайони почали формуватися у 1970-х роках.

Першим будувався район Льодозаводу, наступним забудовувалася територія біля Миколаївського шосе, що у межах міста було перейменовано на вулицю Героїв Сталінграда. На початку 1980-х було побудовано пивзавод (нині — пивобезалкогольний комбінат «Крим»), а навпроти нього росли житлові квартали: з'явилися багатоповерхові будинки, школа і дитячі садки. Тоді в Сімферополі відбувався масштабний розвиток автобусних маршрутів і частину з них пустили до нових кварталів.

Район закінчувався біля місця розстрілу підпільників Дубки, але потім житла стало не вистачати, і вище почали будувати нові будинки. Новий масив отримав назву по вулиці Маршала Жукова.

Маршала Жукова та Героїв Сталінграда стали останніми мікрорайонами радянського часу із завершеним будівництвом інфраструктури до розвалу СРСР.[6]

У 1990-х роках, з поверненням з депортації кримських татар, почала формуватися приватна забудова навколо, що з часом отримала назву мікрорайон Мерхамет.

У 2010-ті роки, з будівництвом західного обходу міста сформувався загальний кордон району.

Галерея[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. "Нахаловка", "Пьяный угол", "Крест": загадки названий симферопольских микрорайонов. crimea.vgorode.ua (рос.). Процитовано 14 листопада 2023.
  2. User, Super. Описание основных микрорайонов города Симферополя. akggroup.ru (ru-ru) . Процитовано 14 листопада 2023.
  3. Загадки имен симферопольских микрорайонов (рос.). Процитовано 14 листопада 2023.
  4. Краєвид на Чатир-Даг: «Жучка» на «верхотурі» Сімферополя. Крым.Реалии (укр.). 5 грудня 2020. Процитовано 14 листопада 2023.
  5. 15 тролейбус (м/н Мар'їне - вул. Маршала Жукова), схема руху, Сімферополь. EasyWay - пошук маршрутів громадського транспорту. Процитовано 14 листопада 2023.
  6. Микрорайоны Маршала Жукова и Героев Сталинграда | Город24: Симферополь. Город 24 (рос.). 14 листопада 2023. Процитовано 14 листопада 2023.